Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 140% σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς μέσα σε ένα χρόνο

Image
πλειστηριασμός
 clock 11:36 | 26/11/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Εκρηξη πάνω από 140% στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς πραγματοποιήθηκε το 2022 όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΕΛΣΤΑΤ ως προς τις εργασίες 2.718 συμβολαιογράφων.

Οι υπολογιστές στα συμβολαιογραφικά γραφεία έβγαλαν «φωτιές» το περασμένο έτος καθώς οι καταθέσεις κατασχετηρίων εκθέσεων ανήλθαν το 2022 σε 14.939 πράξεις από 6.199 το 2021 ενώ οι πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν έφθασαν σε 5.760 από 2.393 που ήταν το 2021.

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ εντείνει το κυνήγι για την είσπραξη των «κόκκινων» φορολογικών οφειλών καθώς μετά τη λειτουργία του Κέντρου Βεβαίωσης και Είσπραξης της Αθήνας, πιάνουν δουλειά από τον Ιανουάριο και οι υπάλληλοι του εισπρακτικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Με τις νέες μονάδες η ΑΑΔΕ επιδιώκει το στενό μαρκάρισμα των οφειλετών και την είσπραξη φορολογικών οφειλών των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Οι υπάλληλοι των εισπρακτικών κέντρων θα «παρακολουθούν» τη συμπεριφορά των οφειλετών της Εφορίας, θα εντοπίζουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και θα προχωρούν αυτόματα σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων σε όσους δεν συμμορφώνονται και δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους.

Και τα δύο κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης θα «τρέχει» το «Eispraxis» που είναι το βασικό όπλο παρακολούθησης του προφίλ του κάθε οφειλέτη καθώς βλέπει όλες τις κινήσεις σε πραγματικό χρόνο και θα αντλεί στοιχεία από μια πλειάδα πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου. Για κάθε ΑΦΜ, ο εισπρακτικός μηχανισμός θα έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τα οποία αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους,Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.).

Τα κέντρα που θα είναι εξοπλισμένα με το «Eispraxis» θα καταγράφουν το προφίλ του κάθε οφειλέτη μέσω της πρόσβασης σε όλα τα δεδομένα από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.). Επίσης θα παρακολουθούν και τους άλλους εμπλεκόμενους με την οφειλή (συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι, συσχετιζόμενες επιχειρήσεις, διασυνδεδεμένοι όμιλοι, όπως και οι απορροφήσεις-συγχωνεύσεις).

Για κάθε οφειλέτη δημιουργείται ψηφιακός φάκελος που θα περιλαμβάνει το σύνολο των οφειλών, τις ρυθμίσεις που είναι ενεργές καθώς και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης τα οποία μπορούν ή έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της είσπραξης των χρεών.

Ειδικότερα οι αρμοδιότητες των δύο νέων εισπρακτικών κέντρων είναι:

Επιδίωξη είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Επιβολή αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων από το δημόσιο για την αποπληρωμή των «κόκκινων χρεών» .

Έλεγχος, επαλήθευση και διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων.

Κατηγοριοποίηση των οφειλετών με βάση το ύψος της οφειλής και εντοπισμός ανά γεωγραφική περιοχή με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων με στίγμα για τα φυσικά πρόσωπα και τους επαγγελματίες που αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας, εργασίας ή επαγγελματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο «φάκελός» τους να μεταφέρεται από ΔΟΥ σε ΔΟΥ.

 

Διαβάστε επίσης:

ΑΑΔΕ: Για εξηγήσεις ή και για τακτικό έλεγχο καλούνται 20.000 φορολογούμενοι

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις από 1η Ιανουαρίου – «Κλείδωσε» η καταβολή έκτακτου επιδόματος

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis