Τρίτη 19 ΜΑΡ 2019 01:59
 • Ηρακλειο
  12°C
 • Χανια
  13°C
 • Ρεθυμνο
  12°C
 • Λασιθι
  12°C
Ekriti.gr Logo

Άγιοι Τόποι: Όλα τα Ιερά Προσκυνήματα μ’ ένα κλικ στην οθόνη σας

Άγιοι Τόποι: Όλα τα Ιερά Προσκυνήματα μ’ ένα κλικ στην οθόνη σας

35.jpg

Οι Άγιοι Τόποι,  με το βαρύ θρησκευτικό και πνευματικό φορτίο ,αποτέλεσαν μαγνήτη για τους προσκυνητές από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού, και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να είναι  επιθυμία και όνειρο εκατομμυρίων πιστών από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Η Αγία Γη, είναι το μέρος στο οποίο, άλλαξε όλη η πορεία της ανθρωπότητας, με το κορυφαίο γεγονός της ενανθρώπισης του Θείου Λόγου..
Το μέρος όπου ολοκληρώθηκε το μυστήριο της Θείας Οικονομίας « Η σωτηρία του ανθρωπίνου γένους»

Το μέρος όπου ΕΣΤΗΣΑΝ ΟΙ ΑΧΡΑΝΤΟΙ ΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΊΟΥ!!

Με αυτή τη συγκλονιστική φράση και με άπειρο σεβασμό, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Νικολάου (εφημέριος του Ι.Ν του Γενεσίου της Θεοτόκου στο Μπεντεβή) επιχειρεί μέσα από τα ερτζιανά και το διαδίκτυο, να μας «ταξιδέψει» εκεί όπου περπάτησε ως άνθρωπος ο ίδιος ο Θεός.
Εκεί που κηρύττοντας την αγάπη θαυματούργησε, μαρτύρησε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Υιός του Ανθρώπου!!
 

karta_youtuber.png

karta_youtuber.png, by eva

Πρόκειται για ένα κύκλο αξιόλογων εκπομπών που επιμελείται και παρουσιάζει ο π. Ιωάννης Νικολάου. Οι εκπομπές  μεταδίδονται από τον Ρ/Σ της Ι.Α.Κ «Το Φως» και ακολούθως αναρτώνται( με την μορφή βίντεο)  και στο κανάλι του, στον διαδικτυακό τόπο youtube.

img_20180509_144114.jpg

img_20180509_144114.jpg, by eva

Όπως τονίζει ο ίδιος σε συνέντευξη του στο ekriti.gr μέσα από τις εκπομπές αυτές δίδεται η δυνατότητα σε όσους  δεν έχουν επισκεφθεί τα Ιεροσόλυμα, να τα γνωρίσουν - και γιατί όχι-  να κάνουν αυτό το Προσκύνημα που σίγουρα για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς είναι μια επιθυμία καρδιάς.
Η ιδέα γι’ αυτό το εγχείρημα «γεννήθηκε» από την προσωπική ανάγκη του πατρός Ιωάννη αλλά και από την επιθυμία του κόσμου  να γνωρίσει, καλύτερα ίσως, την Αγία Γη και τα Άγια και Ιερά Προσκυνήματα.

12.jpg

12.jpg, by eva

Είναι ένας προσκυνηματικός περίπατος με την βοήθεια της τεχνολογίας για να θυμούνται όσοι τα είδαν από κοντά και να τα γνωρίσουν όσοι δεν τα επισκέφθηκαν ακόμη... 
 

13.jpg

13.jpg, by eva

Είναι επίσης μια παραγωγή ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ χαρακτήρα που δίνει τον λόγο  στους Αγιοταφίτες Πατέρες, οι οποίοι ζουν εκεί, προστατεύουν τα Ιερά Προσκυνήματα και κρατούν ψηλά την Ελληνική σημαία και την Ελληνική γλώσσα.
 
Λίγα λόγια για τον π. Ιωάννη Νικολάου
 

Ο π. Ιωάννης Νικολάου γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1979, είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης και έγγαμος Ιερέας με δύο παιδιά.
Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 25 Φεβρουαρίου 2001 και Πρεσβύτερος στις 8 Σεπτεμβρίου 2001 υπό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Τιμοθέου.
Υπηρέτησε ως εφημέριος στις ενορίες Αηδονοχωρίου, Καμαρακίου , Καμαριώτη Μαλεβυζίου  και  Σγουροκεφαλίου ενώ από το Σεπτέμβριο του 2005 έως και σήμερα υπηρετεί ως εφημέριος στην Ενορία Γενεσίου Θεοτόκου Μπεντεβή Ηρακλείου.
Στις 2 Μαρτίου 2012 έλαβε το οφφίκιον του Σταυροφόρου Πρωτοπρεσβυτέρου από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο.
 

p_ioannis_nikolaoy.jpg

p_ioannis_nikolaoy.jpg, by eva

Η συνέντευξη που παραχώρησε στο ekriti.gr και στην Εύα Μαστρογιαννάκη:

ΕΡ.  Πείτε μας πάτερ Ιωάννη, πότε μεταδίδεται στο Ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης η εκπομπή Άγιοι Τόποι εκεί όπου έστησαν οι άχραντοι πόδες του Κυρίου, αλλά και πότε μεταδόθηκε για πρώτη φορά;

ΑΠ. Η εκπομπή Άγιοι Τόποι εκεί όπου έστησαν οι άχραντοι πόδες του Κυρίου όπως και εσείς αναφέρατε είναι μια εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης «ΤΟ ΦΩΣ», με εθελοντή παραγωγό εμένα και μεταδίδεται κάθε Τρίτη 09:40 το πρωί.
Να σημειώσω εδώ πως όλες οι εκπομπές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης στηρίζονται στην προσφορά εξαίρετων εθελοντών παραγωγών.  Την μια Τρίτη λοιπόν έχουμε νέο επεισόδιο και την αμέσως επόμενη Τρίτη έχουμε επανάληψη. Άρα ουσιαστικά μιλάμε για μια δεκαπενθήμερη εκπομπή. Η πρώτη μετάδοση έγινε σχεδόν πριν ένα χρόνο, δηλαδή στις 2 Μαΐου του 2017 και χρειάστηκε μια προεργασία τουλάχιστον έξι μηνών.
 
ΕΡ. Σε ποιους απευθύνεται αυτή η προσπάθεια;
ΑΠ. Οι Άγιοι Τόποι, πάντοτε συγκινούν και πληρούν την ψυχή του ανθρώπου με πνευματική κατάνυξη, ανάβαση και αγαλλίαση. Και αυτό συμβαίνει γιατί αυτοί οι τόποι, είναι οι ευλογημένοι τόποι από την παρουσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
 

img_20180509_144544.jpg

img_20180509_144544.jpg, by eva

Είναι οι Τόποι του Πάθους και της Αναστάσεως για τη σωτηρία του ανθρωπίνου Γένους. Είναι οι Τόποι που όποιος τους επισκεφτεί ως προσκυνητής, ως επισκέπτης, ως ερευνητής, ως πιστός ή ακόμη και ως άπιστος θα αναφωνήσει ότι ο Πανάγιος Τάφος Του πραγματικά είναι Ζωντανός.  Οπότε η ταπεινή αυτή προσπάθεια απευθύνεται σε όλους μας.

19.jpg

19.jpg, by eva

Είναι οι Τόποι όπως αναφέρεται και στον τίτλο της εκπομπής, όπου έστησαν οι άχραντοι πόδες του Κυρίου. Άρα δεν υπάρχουν τείχη, δεν υπάρχουν περιορισμοί. Σίγουρα πάντως δίνεται η δυνατότητα μέσα από αυτή την εκπομπή όσοι δεν έχουν επισκεφθεί τα Ιεροσόλυμα, να τα γνωρίσουν και γιατί όχι να κάνουν αυτό το Προσκύνημα που σίγουρα για τους Ορθόδοξους Χιστιανούς είναι μια καρδιακή επιθυμία.
 

15.jpg

15.jpg, by eva

Όσο για αυτούς που είχαν την ευλογία να βρεθούν στην Αγία Γη, έχουν ακόμη μια ευκαιρία να θυμηθούν τους Αγιασμένους Τόπους που προσκύνησαν και με τη βοήθεια του Κυρίου μας αν μπορούν να επαναλάβουν το Προσκύνημα τους.
  
ΕΡ. Ποια ήταν η ανάγκη που «γέννησε» την ιδέα της εκπομπής;
ΑΠ. Ειλικρινά θα ήθελα να σας καταθέσω απαντώντας στο πολύ εύστοχο ερώτημα σας πως η ανάγκη σε πρώτο βαθμό ήταν και είναι προσωπική. Μετά την επιστροφή μου από το Ιερό Προσκύνημα στους Αγίους Τόπους τον Αύγουστο του 2016, το οποίο ήταν και το πρώτο ένιωθα και νιώθω ακόμα την ανάγκη να βρίσκομαι εκεί. Όπως συνήθως λέω ένα μέρος του εαυτού μου έμεινε στην Αγία Γη. Ο νους, η καρδία, η ψυχή συνεχώς αναζητούν τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου μας στα Ιεροσόλυμα. Εκεί όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα προσκυνήματα.
 

16.jpg

16.jpg, by eva

Ο Φρικτός Γολγοθάς που σε καθηλώνει, βλέποντας και προσκυνώντας το ακριβές σημείο της Σταυρώσεως του Κυρίου μας, εκεί όπου με το αίμα Του ξέπλυνε τις αμαρτίες μας και έγινε ο Σταυρός από σύμβολο ντροπής και καταδίκης, σημείο Σωτηρίας και Νίκης κατά του θανάτου.
Η Αγία Αποκαθήλωση, που μας προκαλεί ρίγη συγκινήσεως, αφού είναι ο τόπος επάνω στον οποίο ο ευσχήμων Ιωσήφ και ο Νικόδημος όταν πήραν την άδεια από τον Πόντιο Πιλάτο να θάψουν τον Ιησού, αποκαθήλωσαν το Σώμα Του, το έθεσαν σε αυτό το σημείο και το άλειψαν με αρώματα πριν το ενταφιάσουν. Το άρωμα που συνεχώς αναδύεται από την πλάκα της Αποκαθηλώσεως είναι μοναδικό και πραγματικά δεν θέλεις στιγμή να απομακρυνθείς από το σημείο αυτό.
 

38.jpg

38.jpg, by eva

Και βέβαια το Άγιο Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου. Μέσα σε αυτό βρίσκεται ο Πανάγιος και Ζωοποιός Τάφος του Κυρίου μας. Εδώ τέθηκε το Σώμα του Κυρίου μας και από εδώ Αναστήθηκε. Πάνω από την πόρτα που οδηγεί στον Πανάγιο Τάφο υπάρχει ανάγλυφη η Ανάσταση του Κυρίου μας και διαβάζουμε «ΔΕΥΤΕ ΙΔΕΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΟΠΟΥ ΕΚΕΙΤΟ Ο ΚΥΡΙΟΣ». Και πάνω ακριβώς από την πλάκα του Τάφου μεταξύ των άλλων διαβάζουμε «ΤΙ ΖΗΤΕΙΤΕ ΙΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΝΑΖΑΡΗΝΟΝ ΖΗΤΗΤΕ ΤΟΝ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΝ; ΗΓΕΡΘΗ ΟΥΚ ΕΣΤΙΝ ΩΔΕ ΙΔΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΟΠΟΥ ΕΘΗΚΑΝ ΑΥΤΟΝ».
 

30.jpg

30.jpg, by eva

Από εδώ κάθε χρόνο ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων και μόνο, με θαυμαστό τρόπο παίρνει το Άγιο Φως και το μεταδίδει στους πιστούς.
Και άλλα πολλά Ιερά Προσκυνήματα που υπάρχουν εντός του Ναού της Αναστάσεως αλλά και εκτός τα οποία και αναφέρονται αναλυτικά στην εκπομπή.
 

17.jpg

17.jpg, by eva

Η ανάγκη λοιπόν να είμαι εκεί συνεχώς αλλά και ο κόσμος να γνωρίσει καλύτερα ίσως την Αγία Γη, τα Άγια και Ιερά Προσκυνήματα που το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων μέσα σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες φυλάει και μάλιστα με μια «χούφτα» Αγιοταφίτες Πατέρες, γέννησε την ιδέα να πραγματοποιηθεί αυτή η εκπομπή. Ως  εθελοντής ραδιοφωνικός παραγωγός του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης από το 2001 περίπου, κατέθεσα το αίτημα μου στην διεύθυνση και μάλιστα και για παράλληλη μετάδοση αυτής της εκπομπής και στο διαδίκτυο μέσο του youtube ώστε όλα αυτά που ακούμε να τα βλέπουμε και με πολλή χαρά έγινε δεκτό.
 
ΕΡ. Ποιοι φιλοξενούνται στις εκπομπές;
ΑΠ. Θα ήθελα απαντώντας στο ερώτημα σας αυτό να σας καταθέσω πως στην αρχή σκεφτόμουν ένα οδοιπορικό που απλά θα παρουσίαζα τα Ιερά Προσκυνήματα των Ιεροσολύμων. Εν συνεχεία όμως θεώρησα σωστό να δοθεί ο λόγος στους Αγιοταφίτες Πατέρες, οι οποίοι ζουν εκεί, προστατεύουν τα Ιερά μας Προσκυνήματα, κρατούν την Ελληνική σημαία και τη γλώσσα μας ψηλά και είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη οι καταλληλότεροι για να μας γνωρίσουν τους Αγίους Τόπους και να μας καταθέσουν βέβαια και τις εμπειρίες τους. Κατέθεσα αίτημα στην διεύθυνση του σταθμού και στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο για άδεια από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ώστε να μπορώ να πραγματοποιώ συνεντεύξεις σε Αγιοταφίτες Πατέρες για τις ανάγκες της εκπομπής. Ζητήθηκε η άδεια η οποία και δόθηκε μέσω του Γέρων Αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ.κ. Αρίσταρχου.
 
Μέχρι στιγμής στην εκπομπή έχουμε την μεγάλη τιμή και ευλογία να έχουμε φιλοξενήσει :
 

Τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο τον Γ'.
 

me_ton_sev_arhiepiskopo_konstantinis_kk_aristarho.jpg

me_ton_sev_arhiepiskopo_konstantinis_kk_aristarho.jpg, by eva

Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης κ.κ. Αρίσταρχο, Γέρων Αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
 
Τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Καραμανλή, Τυπικάρη του Μεγάλου Μοναστηριού Κωνσταντίνου και Ελένης (έδρα της Αγιοταφικής αδελφότητας) και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων.
 
Τον Ιερομόναχο π. Ευφρόσυνο, Φύλακα του Τάφου της Υπεραγίας Θεοτόκου στη Γεθσημανή.
 
Την Μοναχή Σεραφείμα, αδελφή της Ιεράς Μονής Παναγίας Σεϊδανάγιας.
 
Επίσης στην εκπομπή μας έχουν μιλήσει :
 
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Πούλος,  τέως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
 
 
Ο κ. Δημήτριος Θ. Κόκορης, Θεολόγος, συγγραφεύς και Ιεροκήρυξ
 
των οποίων έργα έχουμε θέσει ως βασικούς πυλώνες για την πραγματοποίηση της εκπομπής μας και με πολλή χαρά δέχτηκαν να τα χρησιμοποιήσουμε για τον συγκεκριμένο σκοπό.
 
ΕΡ. Πόσες εκπομπές έχουν «βγει στον αέρα» μέχρι στιγμής και σε ποιο σημείο των Ιερών Προσκυνημάτων της Ιερουσαλήμ βρισκόσαστε;
ΑΠ. Όπως προανέφερα, η εκπομπή έχει ξεκινήσει περίπου πριν ένα χρόνο και έχουν μεταδοθεί είκοσι τρία (23) επεισόδια μιας και αρκετά χρειάστηκε να παίξουν σε επανάληψη και πάνω από δύο φορές λόγω ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από τους ακροατές.

2.jpg

2.jpg, by eva

Αυτή τη στιγμή επιγραμματικά θα λέγαμε ότι έχουμε ολοκληρώσει με τα απαραίτητα ιστορικά στοιχεία που αφορούν την Αγία Γη από αρχής κόσμου μέχρι και τις ημέρες μας, έχουμε γνωρίσει τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως με όλα τα Ιερά και Πανάγια Προσκυνήματα που έχει μέσα του, που τα βασικότερα σας ανέφερα λίγο πριν και έχουμε ολοκληρώσει και όλα τα Ιερά Προσκυνήματα και Ιερές Μονές που βρίσκονται εντός των τειχών της παλαιάς πόλεως Ιερουσαλήμ.

5_1.jpg

5_1.jpg, by eva

Στις τελευταίες τρεις εκπομπές ασχολούμαστε με τα Ιερά Προσκυνήματα και τις Ιερές Μονές που βρίσκονται εκτός των τειχών της παλαιάς πόλεως Ιερουσαλήμ. 
 
ΕΡ. Η εκπομπή αμέσως μετά την μετάδοση της από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης «ανεβαίνει» και στο κανάλι σας στο διαδίκτυο. Πόσο εύκολη ή δύσκολη υπόθεση είναι η δημιουργία βίντεο και μοντάζ;
ΑΠ. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μετάδοσης κάθε νέου επεισοδίου της εκπομπής από τον Ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, φροντίζω ώστε να ανέβει και στο προσωπικό κανάλι youtube που φέρει και το όνομα μου (ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ) .
 

img_20180509_144141_1.jpg

img_20180509_144141_1.jpg, by eva

Να τονίσω εδώ πως και το κανάλι είναι εξ’ ολοκλήρου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στο ερώτημα σας για το πόσο εύκολη ή δύσκολη υπόθεση είναι η δημιουργία βίντεο και μοντάζ, θα σας ομολογήσω πως είναι αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα. Λόγω του ότι δεν είμαι επαγγελματίας του είδους, αλλά ούτε ερασιτέχνης θα έλεγα, το κάνει μάλλον και πιο δύσκολο. Μου άρεσε πάντως πάντοτε να ασχολούμαι με τα ηλεκτρονικά μέσα, οπότε έχω μια εμπειρία βάση και άλλων βίντεο που έχω ετοιμάσει, κυρίως για την δράση της Ενορίας που υπηρετώ και είναι η Ενορία Γενεσίου Θεοτόκου Μπεντεβή Ηρακλείου. Χρειάζεται χρόνος για την εύρεση του υλικού για το ηχητικό, για την εύρεση φωτογραφικού υλικού, για το ταίριασμα ήχου και εικόνας αμέσως μετά αλλά και την προώθηση του.
 

14.jpg

14.jpg, by eva

Όμως η αγάπη για τους Αγίους Τόπους και η αγαλλίαση που παίρνω τις ώρες που ασχολούμαι με την δημιουργία από την αρχή μέχρι το τέλος τα καλύπτει όλα. Έτσι και αλλιώς το όλο εγχείρημα γίνεται προς δόξαν Θεού και σωτηρία των ψυχών όλων μας. Τίποτε δεν γίνεται χωρίς κόπο…. "Τα αγαθά κόποις κτώνται".
 
ΕΡ. Ποιοι άλλοι συντελεστές βοηθούν σ’ αυτή τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα παραγωγή;
ΑΠ. Πέραν του Ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, στα στούντιο του οποίου γίνεται η εγγραφή του ήχου αλλά και ότι χρειάζεται προκειμένου να βγει σωστά στον «αέρα» η εκπομπή, υπάρχουν και αρκετοί συνεργάτες θα τους έλεγα εγώ που με πολλή χαρά, διάθεση και αφιλοκερδώς πάντοτε προσφέρουν την βοήθεια τους ώστε να εμπλουτιστεί η εκπομπή και να έχει το αποτέλεσμα αυτό και τους ευχαριστώ.
Επιγραμματικά θα ήθελα να αναφέρω, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης κ.κ. Αρίσταρχο που μας έχει παραχωρήσει αρκετές και ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις αλλά έχει μεσολαβήσει προκειμένου να μπορέσουμε να πετύχουμε και άλλες. Η αγάπη του τόσο προς το πρόσωπο μου αλλά και στην προσπάθεια αυτή είναι πολύ μεγάλη και ειλικρινά τον ευχαριστώ από καρδιάς.
Τον κ. Γεώργιο Αλβανό τέως Λαμπαδάριο του Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου μας στα Ιεροσόλυμα και τέως Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής στην Πατριαρχική Σχολή Σιών Ιεροσολύμων. Η βοήθεια του πάρα πολύ σημαντική μιας και αυτός είναι που πήρε ύστερα από συνεννόηση με εμένα τις περισσότερες συνεντεύξεις. Ο λόγος προφανής, δεν μπορώ να βρίσκομαι δυστυχώς συνεχώς στα Ιεροσόλυμα, οπότε ο κ. Γεώργιος είναι ο σύνδεσμος μου. Εκτός όμως από τις συνεντεύξεις έχει παραχωρήσει στην εκπομπή προσωπικό φωτογραφικό υλικό από Προσκυνήματα της Ιερουσαλήμ  αλλά και εκκλησιαστικούς βυζαντινούς  ύμνους που ο ίδιος έχει εκτελέσει ως καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής.
Εξαιρετικά σημαντική είναι η βοήθεια αλλά και η στήριξη από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής των Ποιμένων (περιοχή Βηθλεέμ της Ιουδαίας) Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Καζάκο. Έχουμε τακτική επικοινωνία μέσα από το διαδίκτυο και με έχει στηρίξει πάρα πολύ αλλά και την εκπομπή με το πλούσιο προσωπικό του φωτογραφικό υλικό. Μας έχει παραχωρήσει και μια εξαίρετη συνέντευξη για την Ιερά Μονή των Ποιμένων που υπηρετεί με ζήλο και αυταπάρνηση, την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε όταν με το καλό φθάσουμε στην περιοχή της Βηθλεέμ.
Με πολύ χαρά το Σωματείο Ιεροψαλτών «Ανδρέας ο Κρήτης» αλλά και ο Άρχων Πρωτονοτάριος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και Πρωτοψάλτης του Ιερού Ενοριακού Ναού Γενεσίου Θεοτόκου Μπεντεβή Ηρακλείου (που και εγώ υπηρετώ ως εφημέριος) κ. Ιωάννης Τσερεβελάκης και έχοντας να ισοκρατεί τον δομέστικο κ. Γεώργιο Γερακιανάκη ηχογράφησαν και παραχώρησαν εκκλησιαστικούς βυζαντινούς ύμνους προκειμένου να επενδυθεί η εκπομπή.
Επίσης οι εξαίρετοι και ταλαντούχοι Αγιογράφοι και πολύ καλοί φίλοι κ. Νεκτάριος Καστελλιανάκης και κ. Ξενοφών Φλώκος παραχώρησαν φωτογραφίες έργων τους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα επεισόδια της εκπομπής ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να σας καταθέσω πως ο ακούραστος συνεργάτης και συμπαραστάτης της εκπομπής και μάλιστα αίτιος και της δημιουργίας της είναι η αγαπημένη μου σύζυγος, πρεσβυτέρα Ειρήνη Νικολάου. Και λέω πως είναι η αιτία αυτής της εκπομπής γιατί εκείνη επέμενε το 2016 να πάμε στα Ιεροσόλυμα για πρώτη φορά και εξαιτίας της έχω αναπτύξει αυτή την αγάπη για τους Αγίους Τόπους. Ακόμη και την εξαίρετη μουσική που ακούτε στο σήμα της εκπομπής και είναι της κα Ευανθίας Ρεμπούτσικα – Η ομπρέλα του Βοσπόρου αλλά και το μουσικό «χαλί» της κάθε εκπομπής που είναι του κ. Σταμάτη Σπανουδάκη- Ο Ηφαιστίων και -Για την Ντόρη είναι επιλογή της καλής μου πρεσβυτέρας.
Κάτω από κάθε βίντεο αναφέρονται πάντοτε όλοι οι συνεργάτες που με τον τρόπο τους και εθελοντικά βοήθησαν και ενίσχυσαν εθελοντικά το όλο εγχείρημα.
Να πω σε αυτό το σημείο πως η εκπομπή δεν έχει ολοκληρωθεί, είμαστε σχεδόν στα μισά οπότε αν κάποιος θέλει να βοηθήσει ως εθελοντής συνεργάτης, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου ώστε να δούμε πως μπορεί να γίνει αυτό. 
 

34.jpg

34.jpg, by eva

ΕΡ. Τι απήχηση έχει μέχρι στιγμής στους χρήστες του διαδικτύου;
ΑΠ. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε ο χώρος του διαδικτύου είναι πολύ μεγάλος και στο youtube καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπων ψάχνουν ή ανεβάζουν διάφορα βίντεο. Για εμένα προσωπικά σε ένα τέτοιο χώρο που διάφορα κυκλοφορούν και επηρεάζουν ιδιαιτέρως τους νέους ανθρώπους είναι σημαντικό να υπάρχει η Εκκλησία που θα δίνει το παρόν και θα ομολογεί την Αλήθεια. Έτσι και αλλιώς όπως προανέφερα, το όλο εγχείρημα γίνεται προς δόξαν Θεού και σωτηρία των ψυχών όλων μας. Η εκπομπή είπαμε πως είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε όλα της τα σημεία και δεν επιδιώκει και στο μέλλον κάτι άλλο.  Επειδή όμως και τα νούμερα σημαντικά είναι για κάποιους, θα σας καταθέσω από τα επίσημα στοιχεία του καναλιού του youtube πως στον ένα χρόνο λειτουργία του καναλιού έχουμε πάνω από 49.000 προβολές και εγγεγραμμένους 330 συνδρομητές.
Να προσθέσω σε αυτό το σημείο ότι έχω δεκτεί αρκετά μηνύματα από Έλληνες του Εξωτερικού που μου πρότειναν να μπουν υπότιτλοι στην εκπομπή και συγκεκριμένα στην Αγγλική γλώσσα ώστε να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν και άλλοι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν την Ελληνική. Με κάποιους εθελοντές δουλεύουμε και αυτό και με τη Χάρη της Παναγίας μας πιστεύω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να παρέχουμε την υπηρεσία αυτή. 
 
ΕΡ. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν. Με τι τρόπο γίνεται η εγγραφή στο κανάλι;
ΑΠ. Βέβαια, η παρακολούθηση μέσα από το youtube είναι δωρεάν και σε καμία περίπτωση δεν απαιτούνται χρήματα. Αυτό που ασφαλώς χρειαζόμαστε είναι να έχουμε internet. Αυτό μπορεί να το έχουμε μέσα από την τηλεφωνική μας σύνδεση που πλέον προσφέρεται σε όλες και παρέχεται και δωρεάν «free wifi» σε σχεδόν όλο το Ηράκλειο και όλες τις μεγάλες πόλεις και όχι μόνο. Το κανάλι μπορούμε να το παρακολουθήσουμε μέσα από τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή, μέσα από το tablet ή ακόμη και μέσα από το smartphone μας. Με αυτές τις προϋποθέσεις, η εκπομπή μέσα από το κανάλι «ζωντανεύει» μιας και ότι ακούσαμε πριν από λίγο στο Ραδιοφωνικό Σταθμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης το βλέπουμε και σε μορφή βίντεο. Ακούμε και βλέπουμε τα Ιερά και Πανάγια Προσκυνήματα των Ιεροσολύμων.
Η εγγραφή στο κανάλι είναι δωρεάν με την χρήση του email μας.
Αφού μπούμε στην κεντρική σελίδα του youtube στην αναζήτηση γράφουμε Ιωάννης Νικολάου και αμέσως μας προβάλλει το κανάλι. Μόλις πατήσουμε πάνω συνδεόμαστε με το κανάλι.  Αμέσως μετά πατάμε στο κόκκινο κουμπάκι που γράφει εγγραφή που βρίσκεται δεξιά πάνω και εν συνεχεία κλικ στο καμπανάκι που εμφανίζεται ακριβώς δίπλα και έτσι γινόμαστε αυτόματα και εντελώς δωρεάν συνδρομητές. Είναι σημαντική η εγγραφή μας γιατί με τον τρόπο αυτό αυτόματα το youtube κάθε φορά που ανεβαίνει στο κανάλι νέο βίντεο μας ενημερώνει με email στην συσκευή που χρησιμοποιούμε.
Ενημερωτικά να σας καταθέσω πως μπαίνοντας κανείς στο κανάλι του εμφανίζονται με την σειρά όλα τα επεισόδια σε μορφή βίντεο που ήδη έχουν παίξει και στο Ραδιόφωνο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης «ΤΟ ΦΩΣ». Στο πάνω μέρος του καναλιού υπάρχει ένα λινκ με την ονομασία PLAYLISTS. Χρησιμοποιώντας το ουσιαστικά έχουμε μπροστά μας μια αρχειοθέτηση των εκπομπών. Αυτή την στιγμή υπάρχουν οι εξής κατηγορίες:
Ιστορικά στοιχεία Ισραήλ και Ιεροσολύμων. (Περιέχει τρία βίντεο)
Ο Πανίερος Ναός της Αναστάσεως. (Περιέχει δέκα βίντεο)
Ιερά Προσκυνήματα και Ιερές Μονές εντός των τειχών της παλαιάς πόλεως Ιερουσαλήμ. (Περιέχει έξι βίντεο)
Ιερά Προσκυνήματα και Ιερές Μονές εκτός των τειχών της παλαιάς πόλεως Ιερουσαλήμ. (Περιέχει τρία βίντεο)
Εκπομπές με συνεντεύξεις. (Περιέχει δέκα βίντεο)
Με τη χρήση λοιπόν του PLAYLISTS μπορούμε να δούμε, με τι έχει ασχοληθεί η εκπομπή μέχρι στιγμής και να επιλέξουμε να παρακολουθήσουμε αυτό που θέλουμε εύκολα και απλά. Σε κάθε Playlist ξεχωριστά υπάρχει και αναλυτική περιγραφή του περιεχομένου.
ΕΡ. Η παραγωγή με τα προσκυνήματα στους Αγίους Τόπους πότε πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί;
ΑΠ. Πιστεύω πως μετά από ένα χρόνο περίπου βρισκόμαστε κάπου στη μέση της παραγωγής. Πολλά θα εξαρτηθούν από την έρευνα αλλά και τις συνεντεύξεις που θα ακολουθήσουν. Με τη χάρη της Παναγίας μας θα κλείσει αυτός ο κύκλος με το Θεοβάδιστο Όρος Σινά.
 

4.jpg

4.jpg, by eva

ΕΡ. Σκέφτεστε αργότερα να κάνετε κάτι ανάλογο με άλλα Ιερά προσκυνήματα όπως λ.χ. με το Άγιο Όρος, ένα μέρος που είναι άβατο για τις γυναίκες αλλά αρκετές θα επιθυμούσαν ένα ραδιοφωνικό ή διαδικτυακό οδοιπορικό στο Περιβόλι της Παναγίας;
ΑΠ. Όπως σας ανέφερα και παραπάνω βρισκόμαστε σχεδόν στα μισά αυτής της προσπάθειας. Οπότε έχουμε αρκετό καιρό. Ας αφήσουμε τον Κύριο μας, να μας αποκαλύψει τα επόμενα. Και όπως είπε και ο αείμνηστος ποιητής Τάσος Λειβαδίτης «Κύριε, όλα από σένα ξεκινούν. Κι όλα σε σένα θα’ ρθουν να τελειώσουν».
 
Ε.Μ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Διαβάστε επίσης. . .

Συνάντηση με τους κατοίκους του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού είχε ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης, μετά από...
Μέσα σε κλίμα έντασης και με την δυναμική παρουσία κατοίκων της Νέας Αλικαρνασσού που ζητούσαν επιτακτικά από την δημοτική...
Το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που έχουν γίνει για την αποκατάσταση ζημιών στα Χανιά και κυρίως στην τουριστική περιοχή του...