Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Πρώτη "καμπάνα" σε ιδιωτική κλινική από το Δήμο Ηρακλείου για τα ιατρικά απόβλητα

Image
Πρώτη "καμπάνα" σε ιδιωτική κλινική από το Δήμο Ηρακλείου για τα ιατρικά απόβλητα
 clock 12:35 | 22/10/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Σοβαρές περιβαλλοντικές και υγειονομικές παραβάσεις διαπιστώνουν μέρα με την ημέρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου στις οποίες καθημερινά συρρέουν πλήθος καταγγελιών.

Οι σοβαρότερες από αυτές αφορούν τα ιατρικά απόβλητα ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων ακόμα και ιδιωτικών ιατρείων που ασυνείδητοι χωρίς ίχνος ευαισθησίας για τον συνάνθρωπό τους και κυρίως για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα εναποθέτουν ως απλά απορρίμματα στους κάδους του Δήμου.

Για τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες που πριν από λίγες ημέρες είχε αποκαλύψει το Ράδιο Κρήτη και το eKρήτη δεν έχει παρέμβει ακόμη η δικαιοσύνη.

Ωστόσο οι υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου μετά τις καταγγελίες εργαζομένων στην καθαριότητα και τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία με τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο eΚρήτη με τις σύριγγες ,τα αίματα, μικροβιολογικά δείγματα, αποδείξεις γιατρών, απορρίμματα κλινικών κ.α,τα οποία έγιναν αντικείμενο έρευνας, επέβαλλαν πρόστιμο 1500 ευρώ στην ιδιωτική κλινική η οποία και ευθύνεται για την απόρριψη τους σε κοινή θέα.

Και μπορεί το πρόστιμο να φαίνεται μικρό σε σχέση με την επικινδυνότητα της ενέργειας αυτής, εντούτοις είναι η αρχή όπως μας είπαν στελέχη του Δήμου, καθώς τα πρόστιμα σύμφωνα με τη νομοθεσία μπορεί να φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη εάν δεν υπάρχει συμμόρφωση των υπευθύνων.

Παράλληλα επεσήμαναν ότι και άλλες κλινικές και διαγνωστικά κέντρα αντιμετωπίζουν την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που μετά τις έγγραφες προειδοποιήσεις των υπηρεσιών συνεχίζουν την ίδια τακτική.

Η νέα νομοθεσία αφορά και τα ιατρεία

Η νέα νομοθεσία ΚΥΑ 146163, άλλαξε την ορολογία των αποβλήτων και ελαχιστοποίησε ορισμένες απαιτήσεις που έθετε η προηγούμενη και όλα τα ιατρικά και νοσοκομειακά απόβλητα χρήζουν ειδικής διαχείρισης.

Ο νέος νόμος  άλλαξε και τους «υπόχρεους» που θα πρέπει αναγκαστικά να διαχειρίζονται τα επικίνδυνα απόβλητα που παράγουν.Έτσι λοιπόν για πρώτη φορά στην Ελλάδα όχι μόνο οι μεγάλες νοσοκομειακές και ιατρικές μονάδες αλλά και οι ιδιώτες ιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και κάθε ένας μικρός «παραγωγός» επικίνδυνων αποβλήτων) θα πρέπει αναγκαστικά να διαχωρίζουν, να συσκευάζουν και να διαθέτουν νομίμως όλα τα επικίνδυνα απόβλητα που παράγουν (ανεξαρτήτως ποσότητας).

Λευτέρης Βαρδάκης

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis