Πέμπτη 13 ΔΕΚ 2018 03:30
 • Ηρακλειο
  8°C
 • Χανια
  9°C
 • Ρεθυμνο
  8°C
 • Λασιθι
  8°C
Ekriti.gr Logo

Kρήτη: Θέλουν ελιές με GPS... για να γλιτώσουν από τις κλοπές

Kρήτη: Θέλουν ελιές με GPS... για να γλιτώσουν από τις κλοπές

ελιες κοντινη.jpg

Τα πολλά κρούσματα κλοπών ελιών που έχουν καταγραφεί στην Ισπανία, οδήγησαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου σε μια απόφαση που στην Ελλάδα φαντάζει ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Με απόφαση του Ισπανού Υπουργού, μετά απο την καταγραφή συνολικά 255.000 κιλών ελαιοκάρπου που εκλάπησαν μέσα σε ένα χρόνο, υλοποιήθηκε ένα πρωτοποριακό μέτρο.
Συγκεκριμένα, δόθηκε χρηματοδότηση και επιστήμονες έφτιαξαν ομοιώματα ελιών με...GPS. Οι ελιές με GPS λοιπόν αποτελούν μια ιδέα που προέκυψε από τους αγρότες της Grenada, στην Ισπανία, ώστε να αποφευχθούν οι κλοπές στους ελαιώνες τους.

Αυτό το GPS έχει σχήμα στρογγυλό, πράσινου ή μαύρου χρώματος, παρόμοιο στην αφή και την όψη μιας ελιάς. Στην πραγματικότητα όμως, όπως λέει ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και αντιπρόεδρος της Ομάδας Ελαιουργών και Αμπελουργών Κρήτης, ήταν ένας «κατάσκοπος» καμουφλαρισμένος με μια συσκευή ραδιοσυχνότητας κρυμμένη στο εσωτερικό της.
Έτσι οι ληστές μαζί με τον κανονικό ελαιόκαρπο, έπαιρναν και τα ομοιώματα, τα οποία ήταν τοποθετημένα στα ελαιόδεντρα με ομοιώματα κλαδιών, των οποίων η διαφορά με τα κανονικά δεν ήταν ορατή δια γυμνού οφθαλμού.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες και φυσικά η Αστυνομία λοιπόν μέσα απο το GPS που παρεμπιπτόντως είναι βιοδιασπώμενο, μπορούσαν μέσα απο έναν ανιχνευτή ραδιοσυχνότητας να δουν όλη την ιχνηλασιμότητα, τη διαδρομή του καρπού δηλαδή από το λιόφυτο ως την καταστροφή του.
Είναι δε τέτοια η επιτυχία του μέτρου αυτού, ώστε από το Υπουργείο, προβλέπεται στο μέλλον να εμφυτευτεί και σε άλλα είδη φρούτων. 

Πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα όπλο και για την Ελλάδα, καθώς και εδώ καταγράφονται κλοπές από λιόφυτα και καλλιέργειες γενικότερα.

Ανδρέας Κριτσωτάκης
 
 

Διαβάστε επίσης. . .

Συνελήφθη, σήμερα (12/12) το μεσημέρι, στο Ρέθυμνο, 21χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί...
Εξαιρετικά σημαντική, χαρακτήρισε Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, την τροπολογία, που κατέθεσε ο βουλευτής...
Τη Μονάδα Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΠΑ) στη θέση Μαύρος Σπήλιος , πλησίον του αμαξοστασίου του Δήμου Ηρακλείου, στη...