Σάββατο 23 ΦΕΒ 2019 14:54
 • Ηρακλειο
  16°C
 • Χανια
  16°C
 • Ρεθυμνο
  16°C
 • Λασιθι
  16°C
Ekriti.gr Logo

Κρήτη: Ναοί και μοναστήρια αφιερωμένα στον Άγιο Νικόλαο (φωτογραφίες)

Κρήτη: Ναοί και μοναστήρια αφιερωμένα στον Άγιο Νικόλαο (φωτογραφίες)

ναός αγίου νικολάου του μαζιώτη

Τη μνήμη του Αγίου Νικολάου τιμά σήμερα 6/12 η εκκλησία μας. Δείτε ναούς και μοναστήρια της Κρήτης που είναι αφιερωμένα στο όνομά του.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στη Νέα Αλικαρνασσό

άγιος νικόλαος νέα αλικαρνασσός, by renas

Ο  ναός Αγίου Νικολάου, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Νέας Αλικαρνασσού και η ανέγερση του ναού πραγματοποιήθηκε την δεκαετία του 1920, ώσπου το 1954 λειτούργησε για πρώτη φορά.
Ο συγκεκριμένος ναός δημιουργήθηκε από τους κατοίκους της Αλικαρνασσού, που εγκαταστάθηκαν από την Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας μετά τον διωγμό.

άγιος νικόλαος νέα αλικαρνασσός, by renas

Οι πρόσφυγες ήταν φτωχοί και κοινωνικά αδύναμοι αλλά έχτισαν σε ξύλινη μορφή τον ναό του Αγίου Νικολάου του προστάτη των ναυτικών για να τους θυμίζει την πατρίδα τους, ενώ τις επόμενες δεκαετίες ο ναός άρχισε να παίρνει την σημερινή μορφή που ξέρουμε.

Μονή Αγίου Νικολάου Ζαρού 

μονή αγίου νικολάου ζαρού, by renas

Η μονή του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στην έξοδο του πανέμορφου Φαραγγιού του Γάφαρη (ή του Ρούβα), περίπου 48χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και 3χλμ βόρεια του Ζαρού. Είναι κτισμένο στο σημείο που το 1994 μεγάλη πυρκαγιά κατέκαψε μεγάλο μέρος του πανέμορφου δάσους του φαραγγιού.
Το μοναστήρι είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο από το Ζαρό, αλλά επίσης βρίσκεται πάνω στο μονοπάτι του φαραγγιού (20’ βόρεια της Λίμνης του Ζαρού). Δυστυχώς, η αρχιτεκτονική της μονής είναι μοντέρνα και αποτελεί κάκιστη παραφωνία στο τοπίο. Το μόνο που μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη είναι ο παλιός μικρός ναός του Αγίου Νικολάου, με τις τοιχογραφίες του 14ου αιώνα με τεχνοτροπία της Παλαιολόγειας περιόδου και ο αναστηλωμένος ναός της Αγίας Παρασκευής.

μονή αγίου νικολάου ζαρού, by renas

Η μονή αρχικά λειτουργούσε ως μετόχι της Μονής Βαρσαμόνερου. Παλαιότερα είχε εγκαταλειφθεί, αλλά πλέον λειτουργεί ως μονή Παλαιοημερολογιτών, οι οποίοι έκτισαν έναν τεράστιο ναό που δυστυχώς αλλοιώνει την ιστορικότητα της μονής και το φυσικό περιβάλλον. Αντίστοιχα, τα υπόλοιπα οικοδομήματα (κελιά, βοηθητικοί χώροι, κλπ) κι αυτά αποτελούν τσιμεντοεκτρώματα.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Ευθυμίου, με τοιχογραφίες και μια επιγραφή του 1438.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στις Αρχάνες
 

ναός αγίου νικλάου αρχάνες, by renas

Η εκκλησία που δεσπόζει στις συνοικίες ψηλά στις Επάνω Αρχάνες είναι ο δίκλιτος ναός του Αγίου Νικολάου που εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου. Είναι κτισμένος το 1857 με ένα συνδυασμό τεχνοτροπιών που εμπνέονται από Ενετικά και Οθωμανικά στοιχεία.

 Ιερός ναός του Αγίου Νικολάου του Μαζιώτη στο χωριό Μάζα Αποκορώνου
 

ναός αγίου νικολάου του μαζιώτη, by renas

 

ναός αγίου νικολάου του μαζιώτη, by renas

Ο ναός του 13(4) ου αιώνα εναι μονόχωρος, καμαροσκέπαστος και στο δάπεδο του βρίσκεται θαμμένος ο Ιωάννης Παγωμένος, γνωστός κρητικός ζωγράφος της εποχής που είχε τοιχογραφήσει τόσο το συγκεκριμένο ναό καθώς και πολλούς άλλους στην περιοχή. 
 

ναός αγίου νικολάου του μαζιώτη, by renas

ναός αγίου νικολάου του μαζιώτη, by renas

Ο εσωτερικός διάκοσμος του ναού, (που) διατηρείται σε σχετικά (πολύ) καλή κατάσταση, (είναι έργο του Ιωάννη Παγωμένου και χρονολογείται με επιγραφή στα 1325 με πολλές εικόνες (παραστάσεις χαμηλά) όρθιων Αγίων και τον Χριστό τον «Φωτοδότη» (ανάμεσα στην Παναγία και τον Άγιο Νικόλαο και πολλές σκηνές από το βίο του Αγίου Νικολάου.) να ξεχωρίζει.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στη Σπλάντζια Χανίων

ναός αγίου νικολάου σπλάνζια, by renas

Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου είναι χριστιανικός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο που βρίσκεται στη πλατεία της Σπλάντζιας των Χανίων. Χτίστηκε γύρω στα 1320 ως καθολικό μονής από την αδελφότητα της Μονής του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών του Χάνδακα. Αρχιτεκτονικά ακολουθεί τον τύπο της ξυλόστεγης βασιλικής με εγκάρσιο κλίτος. Στις ενετικές απεικονίσεις της μονής διακρίνεται ο ναός με το ψηλό κωδωνοστάσιο και διπλή στοά στη βόρεια πλευρά, από την οποία σήμερα σώζεται μόνο το δυτικό τμήμα.

ναός αγίου νικολάου σπλάνζια, by renas

Μετά την κατάκτηση των Χανίων από τους Οθωμανούς, το 1645, μετατράπηκε σε τζαμί (Χιουγκάρ Τζαμισί - Τζαμί του Ηγεμόνα), οπότε και ανεγέρθηκε στη ΝΔ γωνία εντυπωσιακός μιναρές με δύο εξώστες. Ήταν το κεντρικό τζαμί της πόλης. Ο μιναρές του κατασκευάστηκε στη νότια πλευρά του ναού, ενώ στα δυτικά του υπήρχε διώροφο κτίριο το οποίο κατεδαφίστηκε αργότερα. Ο μιναρές μαζί με το κωνικό του μεταλλικό στέγαστρο επενδυμένο με φύλλα μολύβδου είχε ύψος 40 μέτρα και ήταν ο ψηλότερος στην πόλη, ενώ σήμερα φτάνει σε ύψος περίπου 34 μέτρα, χωρίς όμως το κωνικό στέγαστρο.

7.jpg, by renas

Το 1918 μετατράπηκε σε ορθόδοξο ναό προς τιμή του Αγίου Νικολάου. Τη δεκαετία του 1950 κατασκευάστηκε στη βορεινή πλευρά του ναό σύγχρονο καμπαναριό. Σήμερα είναι ο ο μοναδικός ναός στην Ελλάδα που έχει καμπαναριό και μιναρέ.

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη Γεωργιούπολη Χανίων
 

άγιος νικόλαος γεωργιούπολη χανίων, by renas

Το κατάλευκο εκκλησάκι που βρίσκεται χτισμένο πάνω σε μικρή βραχονησίδα καταμεσής της θάλασσας και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο - τον προστάτη των ναυτικών, έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της Γεωργιούπολης.

horis_titlo.png, by renas

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στον Όρμο Αγίου Νικολάου

άγιος νικόλαος όρμος, by renas

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται, στο μικρό όρμο όπου προσάραζαν τα πλοία κατά την βυζαντινή και ενετική περίοδο. Πρόκειται για έναν πανάρχαιο Ναό με τρούλο, έναν από τους ελάχιστους της Πρωτοβυζαντινής Περιόδου που σώζονται στην Κρήτη, με εντυπωσιακή αψίδα στο ιερό. Χτίστηκε πριν την αραβική κτήση γι’ αυτό και οι αρχικές τοιχογραφίες του 8ου-9ου αιώνα,δηλαδή της Περιόδου της Εικονομαχίας, είναι «ανεικονικές». Το 14ο αι. ανακαινίστηκε και μεγάλο μέρος των τοιχογραφιών καλύφθηκαν με νέες.

άγιος νικόλαος όρμος, by renas

 

άγιος νικόλαος όρμος, by renas

 

άγιος νικόλαος όρμος, by renas

Ο Ναός έχει μεγάλη αξία ως ένα από τα λίγα δείγματα πρωτοβυζαντινής αρχιτεκτονικής στην Κρήτη, αφού δεν έχει υποστεί σημαντικές μεταβολές από την αρχική του μορφή και είναι αυτός που έδωσε το όνομα του στην πόλη του Αγίου Νικολάου.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στους Αρμένους Χανίων

armenoi.jpg, by renas

Ο ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται κοντά στο μικρό οικισμό Κυριακοσέλια, στους πρόποδες ενός λόφου, πάνω στον οποίο είναι κτισμένο το ομώνυμο πρωτοβυζαντινό φρούριο, που ελέγχει τον κύριο οδικό άξονα προς τα δυτικά και την είσοδο στον κόλπο της Σούδας. Κατά το διάστημα 1230-36 οι ντόπιοι επαναστάτες υπό την ηγεσία ντόπιων “αρχοντορωμαίων”με τη συνεπικουρία των στρατευμάτων της αυτοκρατορίας της Νίκαιας Ιωάννη Βατάτζη, εγκαταστάθηκαν στο φρούριο. Αναχώρησαν μετά από συνθήκη από το λιμάνι της Σούδας. Την εποχή εκείνη έγιναν εκτεταμένες επεμβάσεις στο ναό και η τοιχογράφησή του, σύμφωνα με το μελετητή του
Μ. Μπορμπουδάκη. Ο ναός χτίστηκε περί τον 11ο αιώνα ως μονόχωρος, καμαροσκέπαστος, πιθανώς με τρουλοκαμάρα, όπως προκύπτει από τα αρχικά παράθυρα στα πλευρικά τυφλά αψιδώματα. Αρχαϊκά στοιχεία όπως η μεγάλη ημικυλινδρική αψία με το ισοϋψές τρίλοβο παράθυρο, η χρήση ζωνών από πλίνθο, σε συνδυασμό με κοινή τοιχοποιία, συνυπάρχουν με σύγχρονα, όπως η πλαστική διαμόρφωση των όψεων με τυφλά αψιδώματα, που φτάνουν από την πρωτεύουσα μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους άραβες. Κατά τον 13ο αιώνα ο ναός υπέστη εκτεταμένες μετατροπές, όπως η υπερύψωση των πλαγίων κεραιών, η απόδοση στη στέγαση σταυροειδούς μορφής και η προσθήκη ενός εξαιρετικά ραδινού τρούλου. Στις αρχές του 20ού αιώνα κατεδαφίστηκε ο δυτικός τοίχος και προστέθηκε μονόχωρη επέκταση.

πηγές: cretabeaches,gr, Κρήτη Πόλεις και χωριά, orthodoxcrete.com, 

Διαβάστε επίσης. . .

Σκληρή ανακοίνωση - απάντηση στο ΚΙΝΑΛ εξέδωσε η πρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών και πρώην Νομάρχης Ηρακλείου...
Ένα ασυνήθιστος τοκετός έλαβε χώρα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο , όχι λόγω επιπλοκών ή προβλημάτων, αλλά γιατί δεν τον περίμενε...
Το μέλλον του ελαιολάδου και η διασύνδεση του με τον έτερο πυλώνα της οικονομίας, τον Τουρισμό, αλλά και η εξεύρεση τρόπων...