Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ανησυχία για το επικίνδυνο "παιχνίδι" με τις χαρακιές στα παιδιά

Image
παιδια χαρακιες
 clock 16:43 | 19/05/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Μεγάλη ανησυχία - εύλογη αν ισχύσουν όλα αυτά που περιγράφονται- έχουν προκαλέσει στους γονείς των μαθητών της Κρήτης τα περιστατικά όπου παιδιά επιστρέφουν στο σπίτι με γρατζουνιές στα χέρια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι πρόκειται για το θανάσιμο παιχνίδι "Μπλε Φάλαινα" που έχει κάνει την εμφάνισή του και έχει οδηγήσει στο θάνατο εκατοντάδες παιδιά ανά τον κόσμο. 

Χαρακτηριστική είξαι η ανάρτηση ενός Ηρακλειώτη πατέρας ο οποίος μεταξύ άλλων έγραψε στο facebook τα εξής: "ΠΡΟΣΟΧΗ. Η κόρη μου (9 ετών) ήρθε από το σχολείο και μου είπε συμμαθήτριά της "γρατζουνίστηκε" παίζοντας την καινούργια μάστιγα που λέγεται "Μπλε Φάλαινα"... Σοκαρισμένος και μόνο που ήξερε η μικρή μου τι είναι η μπλε φάλαινα, την "ψάρεψα" για πληροφορίες.... Από άλλα παιδιά στο σχολείο το έμαθε.... Θα προβώ σε ενημέρωση των γονέων... Για τους μη γνώστες επίτηδες δεν γράφω τι είναι η "Μπλε Φάλαινα" για να ψάξετε και τα θύματά του! Προσοχή μιλήστε στα παιδιά σας. Παρακαλώ κοινοποιήστε."

anartisi.png

anartisi.png, by gpapadakis

Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες αργότερα, ο ίδιος πατέρας με νεώτερη ανάρτησή του, έσπευσε να καθησυχάσει κάτα κάποιο τρόπο τους διαδικτυακούς του φίλους γράφοντας ότι ουσιαστικά όλο αυτό, ήταν στη φαντασία των παιδιών του σχολείου, ενώ ζήτησε και συγγνώμη αν τυχόν ανησύχησε κάποιον γονέα χωρίς λόγο.

Την ίδια ώρα ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Γιώργος Τερζάκης, ανέφερε μιλώντας στο ekriti.gr ότι "Εγώ δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τέτοιο γεγονός. Δεν μου έχει αναφερθεί κάτι ούτε από εκπαιδευτικό αλλά ούτε από κάποιον γονέα. Επίσης σε επικοινωνία που είχα με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, δεν μου ανέφερε κάτι. Το μόνο που υπάρχει σε επίπεδο Ηρακλείου είναι αυτή η ανάρτηση του πατέρα της 9χρονης". Ο κ. Τερζάκης συμπληρώνει πως θα πρέπει να ενισχυθεί η επικοινωνία μεταξύ των παιδιών και των γονέων αλλά και με το ίδιο το σχολείο προκειμένου έτσι να αποφεύγεται οτιδήποτε μπορεί να κάνει κακό στο παιδί.

Στ Δυτική Κρήτη τώρα, μητέρα μαθήτριας στα Χανιά, περιγράφει πως η κόρη της, έχει και στα δύο της χέρια χαρακιές και μάλιστα στο ένα χέρι είναι φρέσκιες. Όπως λέει στα parakritika, το ανακάλυψε τυχαία όταν κοίταξε τις φωτογραφίες στο κινητό της κόρης της. Εκεί, είδε το χέρι της γρατζουνισμένο ενώ όταν της σήκωσε τα μανίκια αντίκρισε και τα δυο της χέρια μέσα στις γρατζουνιές. Όπως είπε το ίδιο παιδί στη μητέρα, το έκανε την ώρα του μαθήματος με μία ακόμη φίλη της διότι είχαν βαρεθεί το μάθημα.

Πάντως, οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία και συμβουλεύουν να είναι κοντά στα παιδιά τους.

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ:
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας εφιστά την προσοχή γονιών παιδιών και εκπαιδευτικών  για την εμφάνιση το τελευταίο χρονικό διάστημα επικίνδυνων διαδικτυακών παιχνιδιών. 
Σε ένα από τα πλέον επικίνδυνα παιχνίδια με την ονομασία «Μπλε Φάλαινα» διαδικτυακές ομάδες δραστηριοποιούνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσελκύουν παιδιά στην εφηβεία εκμεταλλευόμενες τις ιδιαιτερότητες αυτής της ηλικιακής φάσης. Σε καθημερινή βάση ο «διαχειριστής» του παιχνιδιού αναθέτει επικίνδυνες αποστολές στους παίχτες που συμμετέχουν, αποστολές που περιλαμβάνουν από αυτοτραυματισμούς, εγχειρήματα που μπορούν να αποβούν μοιραία για τη ζωή μέχρι και προτροπές για αυτοχειρία. Το «παιχνίδι» διαρκεί 50 μέρες και η  εγκατάλειψη του είναι δυνατή αλλά δύσκολη. Αν κάποιος παίχτης ανακοινώσει ότι αποχωρεί, τότε ο «διαχειριστής» αρχίζει τις απειλές προκειμένου να τον εξαναγκάσει να παραμείνει στο παιχνίδι. Αν το κοινωνικό δίκτυο καταφέρει να εντοπίσει και να μπλοκάρει την «ομάδα» των διαχειριστών , η ομάδα επανέρχεται μέσω νέου λογαριασμού.  Ονομάζεται "παιχνίδι" γιατί έχει συγκεκριμένους κανόνες και τελετουργικό, αλλά δεν είναι application, δεν μπορεί δηλαδή να το βρει κάποιος μέσω  εφαρμογής.
Ιδιαίτερα ενεργές είναι τέτοιες «ομάδες» σε Ρωσία, Ουκρανία, Καζακστάν και Κιργισία. Στη Ρωσία μάλιστα οι «ομάδες θανάτου» συνδέονται με 130 αυτοκτονίες παιδιών μέσα σε ένα εξάμηνο ενώ έχει σημάνει συναγερμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς εικάζεται ότι έχουν εμφανιστεί μεμονωμένα κρούσματα σε ευρωπαϊκές χώρες. Για το λόγο αυτό ο Ευρωπαϊκός οργανισμός INHOPE, μέλος του οποίου είναι η SafeLine πραγματοποίησε αναλυτική ενημέρωση στα μέλη του για το εν λόγω «παιχνίδι». 
Στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες υπάρχουν καταγγελίες στην αστυνομία για συγκεκριμένα κρούσματα τα οποία είναι υπό διερεύνηση. Αναφορές και για άλλα κρούσματα αποκαλύπτονται μέσα από δημοσιεύματα μέσων μαζικής ενημέρωσης χωρίς όμως να έχουν επιβεβαιωθεί ή να έχουν καταγγελθεί στην αστυνομία. 
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας  συστήνει στους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να κρατούν τις γέφυρες επικοινωνίας  με τα παιδιά τους ανοιχτές, να ενδιαφέρονται και να επιβλέπουν διακριτικά τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και να τα ενημερώσουν για την επικινδυνότητα τέτοιων «παιχνιδιών» προσέχοντας να μην εξάρουν την αυξημένη λόγω ηλικίας περιέργειά τους.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση, να διατηρούμε χαμηλούς τόνους για το συγκεκριμένο θέμα καθώς η περιέργεια των παιδιών μπορεί να επιφέρει πρόσθετα προβλήματα. 
Εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία-πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε παρόμοια, ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι' αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:

Τηλεφωνικά στο 11188
Στέλνοντας e-mail στο [email protected]
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
Μέσω twitter: @CyberAlertGR.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis