Παρασκευή 21 ΣΕΠ 2018 01:52
 • Ηρακλειο
  23°C
 • Χανια
  20°C
 • Ρεθυμνο
  22°C
 • Λασιθι
  23°C
Ekriti.gr Logo

Αποκάλυψη ekriti: Εκτός νόμου αυθαιρέτων τα εξ' αδιαιρέτου οικόπεδα

Αποκάλυψη ekriti: Εκτός νόμου αυθαιρέτων τα εξ' αδιαιρέτου οικόπεδα

αυθαίρετα

Σημαντικές αλλαγές που δίνουν μια μεγάλη ανάσα σε όσους θέλουν να ενταχθούν στο νέο νόμο των αυθαιρέτων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που σύμφωνα με πληροφορίες του Ράδιο Κρήτη και του ekriti.gr ψηφίζεται το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στη Βουλή.

Ένα από τα κυριότερα ζητήματα που απασχολεί τους οικιστές εκτός σχεδίου πόλης του Ηρακλείου αλλά και άλλων περιοχών της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας έτσι όπως είχαν διατυπωθεί από τον πρόεδρό τους κ. Μιχάλη Βλαχάκη ήταν ή αύξηση των δόσεων για την εξόφληση προστίμων που αφορούν τα αυθαίρετα.

Όπως ανακοίνωσε λοιπόν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Γιώργος Σταθάκης στην αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου όπου συζητείται το νομοσχέδιο θα προβλέπεται αύξηση των δόσεων από 80 σε 100 κατ’ απαίτηση των αυθαιρετούχων, ώστε να μπορεί να γίνει ομαλά η πληρωμή τους.

Αυτό ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον υπουργό στον κ.Βλαχάκη πριν από λίγες ημέρες όταν οι οικιστές παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση της επιτροπής στη βουλή όπως είχε δηλώσει ίδιος στο Ράδιο Κρήτη. Τότε είχε πει στον κ. Σταθάκη για αύξηση των δόσεων σε 120 και ο υπουργός του απάντησε χαριτολογώντας ότι ανέβασε τις δόσεις για να τις παζαρέψει στο τέλος στις 100 όπερ και εγένετο.
 
Εκτός νόμου αυθαιρέτων τα εξ' αδιαιρέτου οικόπεδα

Πάντως όπως αποκαλύπτει σήμερα το ekriti.gr μένουν εκτός νόμου τα εξ αδιαιρέτου οικόπεδα, θέμα που αποτελούσε πάγιο αίτημα των αυθαιρετούχων του Ηρακλείου και μια από τις ιδιαιτερότητές του διαχρονικά, καθώς εγείρονται σοβαρά νομικά προβλήματα ενώ προβλέπεται τακτοποίηση για τα αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται πάνω σε αυτά και είναι εξ αδιαιρέτου.
 
Μειώσεις στα παράβολα και εκπτώσεις στα πρόστιμα

Ο νέος νόμος φέρνει μειώσεις στα παράβολα, απαγόρευση μίσθωσης για όλα τα αυθαίρετα κτίσματα, αλλά και εκπτώσεις προστίμων που αγγίζουν το 80% και αφορούν κυρίως ειδικές ομάδες πληθυσμού.

Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Δίνεται παράταση επιπέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων. Απαγορεύεται η μίσθωση ακινήτου με πολεοδομικές παρανομίες.

Εφαρμόζονται μειώσεις στα παράβολα. 250 ευρώ για αυθαιρεσίες 100-500τ.μ., 1.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 500-2.000 τ.μ., 4.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 2.000-5.000 τ.μ. Δεν αλλάζει το παράβολο για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τ.μ. που παραμένει στα 10.000 ευρώ

Μειώσεις προστίμων για όσους αποφάσισαν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετο κτίσμα από τις 9 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 8 Ιουνίου 2018 ενώ για όσους έχουν υποβάλλει μελέτη στατικής επάρκειας η έκπτωση θα είναι της τάξης του 10% του προστίμου

Μειώσεις από 15% έως και 30% υπάρχουν και σε πολλές ομάδες πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, παλιννοστούντες και πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, δικαιούχοι εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Επίσης έκπτωση 30% δικαιούνται όσο έχουν αυθαίρετο σε οικισμό που έχει χαρακτηριστεί «στάσιμος».

Εκπτώσεις έως 60% υπάρχουν και σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας.

Μείωση 30% έως 50% θα ισχύσει για κτίσματα που ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση.

Αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους τρεις νόμους αλλά χωρίς να εξοφλήσουν το πρόστιμο μπορούν να επανυπολογίσουν το πρόστιμο με βάση τις νέες ρυθμίσεις και να το συμψηφίσουν με όσα έχουν ήδη πληρώσει.
Με έκπτωση όσοι ενταχθούν από τον παλιό στο νέο νόμο αυθαιρέτων
Ο κ.Σταθάκης ανακοίνωσε ακόμη ότι  όσοι «μεταφέρουν» το ακίνητό τους από τις παλαιές ρυθμίσεις στη νέα μέσα στο πρώτο εξάμηνο ισχύος της, θα τύχουν έκπτωσης 20%. Επίσης, η υποχρέωση εκπόνησης μελέτης στατικής επάρκειας περιορίζεται μόνο στα ακίνητα εκείνα που είχαν χαρακτηριστεί ως «υψηλής προτεραιότητας» (μέσω του δελτίου δομικής τρωτότητας).

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και δύο ακόμα - μικρότερες - αλλαγές καθώς μειώνεται στο 10% από το 20% το ποσοστό του προστίμου που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης βιομηχανικού κτιρίου με πολεοδομική αυθαιρεσία αν προχωρήσει σε νομιμοποίησή της (εφόσον αυτή είναι εφικτή) ενώ παράλληλα εξαιρούνται από τη διαγραφή προστίμων όσοι έχουν ανεγείρει προσωρινές κατασκευές και στη συνέχεια δεχθούν να τις κατεδαφίσουν αυτοβούλως.
Όπως είπε ο υπουργός αυτό αφορά κυρίως τις κατασκευές προσωρινού χαρακτήρα ώστε να προστατευτούν οι παραλίες. 

Λευτέρης Βαρδάκης
 

Διαβάστε επίσης. . .

Ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Μιχελογιαννάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Πεζών, κ...
Διήμερη περιοδεία στο Ηράκλειο και στο Λασίθι θα πραγματοποιήσει ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής ,...
Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων μία 20χρονη εργαζόμενη σε ξενοδοχείο...