Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Η Γκουβερνιώτισσα αποκτά ζωή μετά από έναν αιώνα (φωτογραφίες)

Image
6v.Παναγίας Γκουβερνιώτισσα
 clock 10:23 | 19/07/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Μετά από έναν αιώνα εγκατάλειψης και ερήμωσης το μοναστηριακό συγκρότημα της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας στις Ποταμιές αποκτά και πάλι ζωή. Ανακαινισμένο και συντηρημένο είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του και να δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να θαυμάσουν από κοντά τις σπάνιες  τοιχογραφίες του 14ου αιώνα που κοσμούν το εσωτερικό του ναού  αλλά και την Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων που δημιουργήθηκε στα κτίρια της μονής και φιλοξενεί τα τέμπλα της Γκουβερνιώτισσας, σημαντικά κειμήλια, αντίγραφα των εικόνων της Γκουβερνιώτισσας, άμφια κ. ά.  
 

1.jpg
1.jpg, by chara

(Η Μονή πριν)

2.jpg
2.jpg, by chara

(Η Μονή μετά)
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 23 Ιουλίου από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ τον αγιασμό θα τελέσει ο μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κκ. Γεράσιμος.

anastilosi1.jpg
anastilosi1.jpg, by chara

(Στιγμιότυπο απο την αναστήλωση )

anastilosi2.jpg
anastilosi2.jpg, by chara

(Λεπτομέρεια απο την αναστήλωση)

anastilosi3.jpg
anastilosi3.jpg, by chara

(Στιγμιότυπο απο την αναστήλωση)

Με την λειτουργία του χώρου παίρνει σάρκα και οστά το όραμα των εθελοντών που πριν από 6 χρόνια ίδρυσαν τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης «η Γκουβερνιώτισσα» με στόχο να διασωθεί ο ιερός και ιστορικός χώρος της μονής και να αποτελέσει σημείο αναφοράς και πολιτιστικό φάρο της ευρύτερης περιοχής.

3.jpg
3.jpg, by chara

(Η Μονή πριν)

4.jpg

 

4.jpg, by chara

(Η Μονή μετά)

Το έργο υλοποιήθηκε με χρηματοδοτήσεις που διασφαλίστηκαν με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Χερσονήσου. Η προσπάθεια ενισχύθηκε και από την ιδιωτική πρωτοβουλία, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Ξεχωριστή η συνδρομή των επιχειρηματιών Μίκη Βρανά και Παντελή Σαπουνάκη που ανέλαβαν το κόστος ανακαίνισης των κτιρίων της μονής.
Η επίβλεψη των έργων έγινε από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

7.jpg

7.jpg, by chara

Οι τοιχογραφίες πριν

8.jpg

8.jpg, by chara

9.jpg

9.jpg, by chara

Οι τοιχογραφίες μετα 

toihografies3.jpg

toihografies3.jpg, by chara

Οι τοιχογραφίες πριν

toihografies2.jpg

toihografies2.jpg, by chara

Οι τοιχογραφίες μετά

Στο κτιριακό συγκρότημα δημιουργήθηκε Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, μικρός συνεδριακός χώρος, ειδική αίθουσα για την φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων εργαστήρι αγιογραφίας,  ενώ έχει προβλεφθεί χώρος για τη λειτουργία αναψυκτηρίου – κυλικείου που θα καλύπτει τις ανάγκες των επισκεπτών.

16.jpg

16.jpg, by chara

Ανατολικά του ναού βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τη δημιουργία βοτανικού κήπου.
Εκτεταμένες είναι και οι παρεμβάσεις στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο. Αναδείχθηκαν αρχιτεκτονικά στοιχεία, βελτιώθηκε η πρόσβαση με σεβασμό στο φυσικό κάλλος της περιοχής. 

6a.jpg

6a.jpg, by chara

Το μοναστήρι

Η μονή της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας βρίσκεται κοντά στο χωριό Ποταμιές, περίπου 5km από τη Χερσόνησο και 33km ανατολικά του Ηρακλείου. Είναι κτισμένη σε μικρό λόφο με ωραία θέα στη Λαγκάδα και το φράγμα Αποσελέμη που είναι το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο στην Κρήτη.

5.jpg

5.jpg, by chara

Ο ναός, σταυροειδής με τρούλο, είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι από τους παλαιότερους στην Κρήτη. Είναι διακοσμημένος με σπουδαίες τοιχογραφίες με διάφορα θέματα, όπως τον Χριστό τον Παντοκράτορα στον τρούλο, τους Προφήτες, τη Σταύρωση, τη Θεοτόκο, κλπ, που τον κατατάσσουν στους σημαντικότερους ναούς με τοιχογραφίες στην Κρήτη με καλλιτεχνικές επιρροές από την Κωνσταντινούπολη. Οι τοιχογραφίες του ναού χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, μερικές απ’ αυτές , μάλιστα, είναι ασυνήθιστες έως και σπάνιες. Οι εικόνες του μοναστηριού, εκτίθενται σήμερα στο Ιστορικό Μουσείο του Ηρακλείου.

13.jpg

13.jpg, by chara

12.jpg

12.jpg, by chara

11.jpg

11.jpg, by chara

Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή ιδρύθηκε από βυζαντινό άρχοντα μετά το 961, όταν ο Νικηφόρος Φωκάς απελευθέρωσε την Κρήτη από τους Άραβες. Ωστόσο, ο τοιχογραφικός διάκοσμος φιλοτεχνήθηκε τον 14ο αιώνα και συγκεκριμένα την πρώτη πεντηκονταετία (δηλαδή 1300-1350).

Το πρόγραμμα των εγκαινίων:
20:00   Χαιρετισμοί
20:15   Αγιασμός
20:30  Εγκαίνια
20:30  Ξενάγηση στην έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων
21: 00 Μουσική βραδιά με την Λένα Χατζηγεωργίου (τραγούδι) και Γιάννη Κασσωτάκη (τραγούδι-κιθάρα)
21:30  Μικρή δεξίωση με εδέσματα  

  

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis