Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη:  Αποκλεισμένη από κονδύλια δις ευρώ λόγω μεταφορικού ισοδύναμου

Image
xap4cqmrt1460559108.jpg
 clock 14:08 | 12/12/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

 Αποκλεισμένη από κονδύλια και ενισχύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ είναι η Κρήτη, την ώρα που η υπόλοιπη Ελλάδα απολαμβάνει την οικονομική ενίσχυση μέσω του μεταφορικού ισοδύναμου.

Η Κρήτη συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ από το 1.8 δις ευρώ που δόθηκε για το πρώτο εξάμηνο του 2018, δε θα λάβει επίσης τίποτα για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους από το κονδύλι που είναι περίπου του ίδιου ύψους, ενώ όπως όλα δείχνουν θα αποκλειστεί και από το κονδύλι του 2019, το οποίο αναμένεται αυξημένο σε σχέση με το 2018.  

Το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου τέθηκε επί τάπητος στη πρόσφατη συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.).  όπου ειπώθηκε για μια φορά ακόμη πως η Κρήτη, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα νησιά της χώρας, παραμένει αποκλεισμένη, κάτι που αποτελεί αιτία... πολέμου, αφού αποδεικνύει πως το νησί μας δεν έχει ίση μεταχείριση σε σχέση με τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές.

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται και σειρά έλαβε η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Ομίλου Νίκου Ρεϊζάκη, ο οποίος για μια ακόμη φορά άσκησε δριμύτατη κριτική στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Αυτό που επισήμανε ο κ. Ρεϊζάκης είναι ότι η Κρήτη δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ηπειρωτική περιοχή της χώρας. Μια απόφαση που έχει καταστροφικές συνέπειες για τις κρητικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι αναγκασμένες - μέσα σε ένα περιβάλλον δύσκολο και ανταγωνιστικό - να επιβιώσουν.
Για αυτό και οι οικονομικοί και αναπτυξιακοί φορείς του νησιού ζητούν επιτακτικά από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να επανεξετάσει την στάση του και να συμπεριλάβει την Κρήτη στο μέτρο.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεϊζάκη, η Κρήτη έχει μείνει απέξω από μια επιδότηση, που αποτελεί ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2018 είχαμε το ποσό του 1,8 δις ευρώ, που θα επιδοτηθεί σε όλα τα άλλα νησιά, αλλά όχι στην Κρήτη.  Και για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 αναμένεται ακόμη μεγαλύτερο.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η Κρήτη παράγει το 5% του ΑΕΠ και είναι μια περιοχή που συμβάλλει τα μέγιστα στην Οικονομία της χώρας, ενώ είναι η δεύτερη μικρότερη εδαφική περιφέρεια της Ελλάδας, μετά τα Ιόνια νησιά.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο πλήγμα από όλους τους κλάδους δέχεται ο πρωτογενής τομέας, με τους παραγωγούς να είναι σε απόγνωση, βλέποντας ότι τα προϊόντα τους δεν μπορούν να ανταγωνιστούν αυτά των υπολοίπων περιοχών. Τα Επιμελητήρια της Κρήτης, έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας, αναμένοντας ακόμη απάντηση.

Αξίζει να τονιστεί τέλος πως στην προσπάθεια που κάνουν οι επιμελητηριακοί φορείς του νησιού, τάσσονται υπέρ τους και άλλοι φορείς απο την Ελλάδα, όπως το Επιμελητήριο Καβάλας.
Οι επιμελητηριακοί φορείς του νησιού έχουν ζητήσει μία νέα συνάντηση με τον υφυπουργό το συντομότερο δυνατό.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι πως η Κρήτη ως ακρογωνιαίος λίθος στην στήριξη και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας, με το εμπόριο προϊόντων πρωτογενούς τομέα αλλά και με τις χιλιάδες των τουριστών που συρρέουν στο νησί κάθε χρόνο είναι αναγκαίο και πρέπει να ενταχθεί στο εμπορικό ισοδύναμο ώστε να βγει από την απομόνωση και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της.

Ανδρέας Κριτσωτάκης
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis