Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Ομιλία του Αθανάσιου Κουτσολέλου για τα χρωμοφόρα της ζωής

Image
χημικοι
 clock 10:31 | 23/05/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Eκδήλωση στο επιστημονικό καφενείο την Παρασκευή 26 Μάη 8.30μμ στα γραφεία του Π.τ.Κρήτης ΕΕΧ (Ιδομενέως 9 Ηράκλειο ) με ομιλητή τον καθηγητή του τμήματος Xημείας Π.Κ Αθανάσιο Κουτσολέλο με θέμα "Tα χρωμοφόρα της ζωής σε ενδιαφέρουσες εφαρμογές-μετατροπές".

Η ομιλία του Αθ. Κουτσολέλου θα βασισθεί σε μεγάλο μέρος στην πρόσφατη δουλειά του εργαστηρίου Βιοανόργανης Χημείας στο Tμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το πρώτο συνθετικό μοντέλο Τεχνητής φωτοσύνθεσης δημιουργήθηκε για πρώτη φορά διεθνώς στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το οποίο μιμούμενο την Φύση και συγκεκριμένα τα φυτά, μπορεί να πραγματοποιεί συλλογή και αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας. «Είναι πολύ σημαντικό για την οικολογία του πλανήτη μας να έχουμε τέτοιες πηγές ενέργειας και όχι ρυπογόνες που δυστυχώς ακόμη συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε …!», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

εκδηλωση χημικοι

εκδηλωση χημικοι, by meropi

Η εν λόγω επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2016 στο περιοδικό << Nature communications >>. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου συνεργάστηκαν οι ερευνητικές ομάδες της καθηγήτριας Άννας Μητράκη από το Τμήμα Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ι.Τ.Ε., το Εργαστήριο Βιοανόργανης Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Γάλλο καθηγητή Silviu Balaban από το Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας συνεργάτη για πολλά χρόνια με την ελληνική ομάδα.

Η μελέτη αυτή δίνει μια νέα διάσταση τόσο στην κατανόηση της διαδικασίας τεχνητής συλλογής φωτός όσο και στην πρόβλεψη της δομής των διαφόρων οργανωμένων υβριδικών οντοτήτων που περιέχουν ένα χρωμοφόρο και ένα πεπτίδιο. Το σύστημα αυτό αυτοοργανώνεται σε ίνες όπως τα αντίστοιχα συστήματα της Φύσης.

Μελέτες του συντιθέμενου συστήματος έδειξαν ότι έχει την τάση να αυτοοργανώνεται σχηματίζοντας είτε νανοσφαίρες είτε νανοϊνίδια. Η προκύπτουσα δομή εξαρτάται από την πολικότητα του διαλύτη που χρησιμοποιείται. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου έχοντας την ίδια ένωση και απλά αλλάζοντας την πολικότητα του διαλύτη αλλάζει και η δομή των νανοδομών που σχηματίζονται. Επίσης πρόκειται για μια αντιστρεπτή διαδικασία καθώς αλλάζοντας τους διαλύτες μπορούμε να μεταβούμε από τη μια διαμόρφωση στην άλλη, αλλάζει δηλαδή η πολυμορφία των νανοδομών.

Τέλος θα παρουσιασθούν μερικά παραδείγματα φωτοκαταλυτικής παραγωγής υδρογόνου.
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis