Τρίτη 23 ΟΚΤ 2018 23:28
 • Ηρακλειο
  20°C
 • Χανια
  19°C
 • Ρεθυμνο
  20°C
 • Λασιθι
  20°C
Ekriti.gr Logo

Ηράκλειο: Γιατί η ανομβρία μειώνει και τις εξαγωγές σταφυλιών

Ηράκλειο: Γιατί η ανομβρία μειώνει και τις εξαγωγές σταφυλιών

rekor-10etias-simeiosan-ellinikes-exagoges-epitrapeziou-stafyiou-696x395.jpg

Στο ένα τρίτο της παραγωγής που υπολογιζόταν πως θα είχαμε φέτος, διαμορφώνεται συμφωνα με τους αγρότες η φετινή παραγωγή σταφυλιών, με την ανομβρία να παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς φαίνεται.

Αυτές τις μέρες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των σταφυλιών, όμως μεχρι σημερα κόβονται μικρές ποσότητες. Οι εξαγωγές αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Ιουλίου.

Υπάρχει δηλαδή ένα ενδιαφέρον, το οποίο όμως περιορίζεται στην εσωτερική αγορά. Οι αμπελουργοί ετοιμάζονται για την εξαγωγική περίοδο, ευελπιστώντας σε καλές τιμές, οι οποίες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για μια πολύ πρώιμη χρονιά

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του Ιούνη θα έχουν κοπεί 200 με 300 τόνοι σταφυλιών, όλοι για την τοπική αγορά. 

Στις αρχές Ιούλη, θα έχουμε εξαγωγές όταν άλλες χρονιές ξεκινούσε το μάζεμα από τις 25 του μήνα και μετά. Οι πρώτες εκτιμήσεις φανερώνουν  μειωμένες ποσότητες στο επιτραπέζιο, της τάξης του 70% από τώρα μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, παρά την εξαιρετική ποιότητα της παραγωγής του νησιού που καλύπτει ανάγκες κυρίως της Γερμανίας και της Αγγλίας και λιγότερο άλλες αγορές της Ευρώπης.

Η έλλειψη νερού παίζει καθοριστικό παράγοντα, όπως και άλλες ζημιογόνες αιτίες. Πέρυσι για να φανταστεί κανείς η παραγωγή προς εξαγωγή έφτασε τους 10.000 τόνους, ενα νούμερο που φέτος δεν αναμένεται σε καμία περίπτωση να φτάσει στην Κρήτη. Ενώ υπαρχει ανησυχία για τα οινοστάφυλα και τα σταφιδάμπελα καθώς η πλειοψηφία αυτών δεν είναι αρδευόμενα.

«Η ανομβρία είναι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί. Είχαμε δεκαετίες να δούμε τέτοια ανομβρία», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιουργών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης που λέει ότι όσα αμπέλια δεν είναι αρδευόμενα δεν θα κόψουν φέτος σταφύλι ούτε για κρασί, για σταφίδα ή για επιτραπέζιο.

Ζητούμενο για τη φετινή χρονιά στα επιτραπέζια σταφύλια είναι να φτάσει η τιμή στα περυσινά επίπεδα τουλάχιστον, αν και τα μηνύματα κάνουν λόγο ακόμη και για αύξηση τους. Πέρυσι πάντως η τιμή κυμάνθηκε από 40 ως 70 λεπτά κατά μέσο όρο.  

Κόστος παραγωγής

Οι τιμές φαίνεται πως δε θα είναι ιδιαίτερα υψηλές και την ίδια ώρα οι παραγωγοί είδαν τα αμπέλια τους να παθαίνουν ζημιές από τον καιρό. 

Πέρα όμως από τις χαμηλές τιμές, οι αμπελουργοί έχουν να αντιμετωπίσουν και το αυξημένο κόστος παραγωγής με επιπλέον εργατικά και έξοδα φυτοπροστασίας, λόγω της ανομβρίας. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχαμε ζημιές λόγω των βροχοπτώσεων αρχικά και του... καύσωνα αργότερα, που οδήγησε και τότε σε αυξηση του κόστους.

Ανδρέας Κριτσωτάκης

Διαβάστε επίσης. . .

Έπειτα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιεράπετρας, κ Θεοδοσίου Καλαντζάκη, ξεκίνησε η λειτουργία του νέου γραφείου της...
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία τακτοποίησης του κτιρίου (πρώην κτίριο ΟΤΕ), στην ενοικίαση του οποίου έχει προχωρήσει ο δήμος,...
Η Ένωση Φοροτεχνικών Ηρακλείου (Ε.Φ.Ε.Ε.Η) σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, προσκαλεί τα μέλη της στην...