Δευτέρα 22 ΑΠΡ 2019 19:33
 • Ηρακλειο
  16°C
 • Χανια
  16°C
 • Ρεθυμνο
  16°C
 • Λασιθι
  16°C
Ekriti.gr Logo

Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ροδιτάκης

Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ροδιτάκης

νίκος ροδιτάκης

Θλίψη σε όλη την Κρήτη σκόρπισε η είδηση θανάτου του γνωστού εντομολόγου, πρώην ερευνητή του ΕΘΙΑΓΕ Νίκου Ροδιτάκη σε ηλικία 71 ετών. Ήταν ένας επιστήμονας που αφιέρωσε τη ζωή του στη φύση και τα πλάσματά της, στα οποία φερόταν με μεγάλο σεβασμό. Μόλις πριν από λίγους μήνες, όταν είχε περάσει μία σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του, ευχαρίστησε δημόσια γιατρούς και νοσηλευτές στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Δυστυχώς όμως το μοιραίο ήρθε.

Ο Νίκος Ροδιτάκης γεννήθηκε στις  18-3-1947 στην  Επισκοπή Πεδάδος Ηρακλείου. Μαθήτευσε στο Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής Πεδ., Καπετανάκειο Γυμνάσιο-Λύκειο Ηρακλείου και φοίτησε στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή 1965-1970 με διδακτορικό στη Οικολογία Εντόμων από το Εργαστήριο Οικολογίας και Περιβάλλοντος της Αωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών 1993. Υπηρέτησε ως Γεωπόνος Εφαρμογών στο Αρκαλοχώρι-ΚαστέλλιΠεδ και Χερσόνησο 1976-1980.  Από το 1980-2010 υπηρέτησε ως Εντομολόγος Ερευνητής στο Ινστιτουτο Προστασίας Φυτών Ηρακλείου του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ). Διετέλεσε Δ/ντής του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου 1989, 1998 και Δ/ντής Ινστιτουτου Αμπέλου, Λαχ. & Ανθοκομίας Ηρακλείου 1998-2003. Διετέλεσε επίσης Αναπληρωτής του Προέδρου του ΕΘΙΑΓΕ 2009-2011και Πρόεδρος του Συλλόγου “Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης” του Πανεπιστημίου Κρήτης 2010-2013, από το 2014 μέλος του ΔΣ του παραπάνω Συλλόγου.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί αύριο Κυριακή 27 Μαίου 2018, στις 3 το μεσημέρι, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, Επισκοπή Πεδιάδος. 

Ανακοίνωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας
Με βαθειά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Νίκου Ροδιτάκη.
Ο Νίκος ήταν ένας από τους πιο σταθερούς και ακούραστους φίλους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Συνέβαλε καθορίστηκα στην ανάπτυξη και στη λειτουργία της έκθεσης του Μουσείου, σε πολύ δύσκολους καιρούς.
Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Αντί στεφάνων θα καταθέσουμε το ποσό των 250 ευρώ στο «Χαμόγελο του παιδιού».
Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης 

Ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Φυσικής Ιστορίας
Το ΔΣ του Συλλόγου Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης συγκλήθηκε εκτάκτως σήμερα με αφορμή την απρόσμενη είδηση του αδόκητου χαμού του πρώην προέδρου του Συλλόγου μας, Νίκου Ροδιτάκη.
Το Δ.Σ. εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του αγαπητού Νίκου, ο οποίος για χρόνια στήριξε ακούραστα και ανιδιοτελώς το έργο και τις προσπάθειες του συλλόγου μας και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης γενικότερα.
Αποφάσισε επίσης να παραστούν εκπρόσωποι του Συλλόγου στη νεκρώσιμη ακολουθία και να κατατεθεί το συμβολικό ποσό των 200 ευρώ στη μνήμη του.

Πανελλήνια Ένωση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ) Περιφερειακό Συμβούλιο Ηρακλείου
Σήμερα Σαββάτο 26-05-2018 με το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του εκλεκτού συνταξιούχου Γεωπόνου Νικολάου Ροδιτάκη, πατέρα του ερευνητή του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Εμμανουήλ Ροδιτάκη, ο οποίος συνεισέφερε σημαντικά στην Γεωπονική Επιστήμη, το Π.Σ. Ηρακλείου της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει το ακόλουθο ψήφισμα:
1. Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του
2. Να παραστεί αντιπροσωπεία στην εξόδιο ακολουθία.
3. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τύπο.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ, ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ
Ο Νίκος Ροδιτάκης, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Πεδιαδίτες επιστήμονες, με σημαντικές διεθνείς διακρισεις, δεν είναι πια ανάμεσα μας.
 ΓΕΩΠΟΝΟΣ, με κεφαλαία γράμματα και την πλήρη σημασία του όρου, πρωτοπόρος εντομολόγος ερευνητής και στοχαστής της φύσης. Παθιασμένος με την Κρήτη, αγωνιούσε, μάχονταν και στήριζε ακούραστα, αθόρυβα και πάντα ανιδιοτελώς τις προσπάθειες του κόσμου της υπαίθρου στην κατεύθυνση της ήπιας, βιώσιμης, ΟΙΚΟ-νομίας. Πρόδρομος της πραγματικής ανάπτυξης, που σέβεται, έχει σύμμαχο το φυσικό περιβάλλον, και βασίζεται στα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε τόπου. Έτοιμος πάντα και διαθέσιμος να συνδράμει και τις ανάλογες προσπάθειες του συλλόγου μας και τον αγώνα μας να ακυρώσουμε το καταστροφικό για το περιβάλλον και την αγροτική ενδοχώρα του Ηρακλείου, αεροδρόμιο στο Καστέλλι.
 Θα μας λείψει η πολύτιμη ανιδιοτελής προσφορά του, η οξυδερκής του σκέψη, η ευθυκρισία, η ακεραιότητα του, και περισσότερο, το ήθος και η ευγένεια του. Μακάρι οι νεότεροι να ακολουθήσουν τα βήματα του.
 Το Δ.Σ. της Πρωτοβουλίας πολιτών για τη διάσωση, προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του και καλεί τα μέλη του συλλόγου, ως ελάχιστο φόρο τιμής, να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία.

Διαβάστε επίσης. . .

Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκε στην 115 Πτέρυγα Μάχης (115ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Σούδας, η τελετή...
Στην εναρκτήρια Γενική Συνέλευση των φορέων για το πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή στη Βενετσιάνικη κληρονομιά», συμμετείχε...
Με το ποσό των 300.000 ευρώ χρηματοδοτείται ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου από το «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών...