Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Η αδελφοποίηση της Χερσονήσου με Δήμο του... Κονγκό φέρνει αντιδράσεις

Image
30706431_970252166472259_6800039278136000512_n.jpg
 clock 10:03 | 17/04/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Ίσως θα μπορούσε να πει κάποιος πως πρόκειται για fake news, αν δεν υπηρχε η έγγραφη πρόσκληση της 7ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χερσονήσου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Ομως μέσα από την ανακοινωση που έχει γίνει, βλέπουν όλοι πως όντως, με εισήγηση του Δημάρχου, τίθεται επί τάπητος το θέμα της έγκρισης υπογραφής Πρωτοκόλλου συνεργασίας, με το Δήμο Κίντου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, στην Αφρική!
 

capture.jpg

capture.jpg, by andreas

Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με πιο...ηχηρή αυτή του Δημοτικού Συμβούλου Αποστόλη Λουλουδάκη, ο οποίος μέσα από την επιστολή που δημοσιεύει, επισημαίνει το πρόβλημα, κάνοντας λόγο για μια κίνηση που θα εκθέσει το Δήμο Χερσονήσου σε πολλά επίπεδα! Μάλιστα σημειώνει ότι εγκυμονεί

«ο κίνδυνος του διασυρμού και της απόλυτης γελοιοποίησης εκτός και εάν εντάσσεται στις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή για να εισάγει καλές πρακτικές από μια χώρα που διαπρέπει στο λαθρεμπόριο, στην καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις γενοκτονίες, στην άγρια εκμετάλλευση ανηλίκων παιδιών ,στις πολιτικές δολοφονίες, στην εξαγωγή της βίας ,στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Αφρικής»

  
Η επιστολή αναλυτικά είναι η παρακάτω:

«Με μεγάλη έκπληξη διάβασα την ημερήσια διάταξη της προσεχούς συνεδρίασης του Δ.Σ. και την πρόταση-εισήγηση του δημάρχου για υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Δήμο Κιντού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. 
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εισήγηση του δημάρχου και οι λόγοι που επικαλείται, πως η συνεργασία με το συγκεκριμένο Δήμο της συγκεκριμένης χώρας προάγει τα συμφέροντα του Δήμου Χερσονήσου και καταδεικνύει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις διεθνείς σχέσεις του Δήμου.

Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι η πιθανή αποδοχή από το Δημοτικό Συμβούλιο αυτής της πρότασης εκθέτει ανεπανόρθωτα το Δήμο μας, εγκυμονεί τον κίνδυνο του διασυρμού και της απόλυτης γελοιοποίησης, εκτός και εάν εντάσσεται στις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει ο δήμαρχος και η δημοτική Αρχή για να εισάγει καλές πρακτικές από μια χώρα που διαπρέπει στο λαθρεμπόριο, στην καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις γενοκτονίες, στην άγρια εκμετάλλευση ανήλικων παιδιών, στις πολιτικές δολοφονίες, στην εξαγωγή της βίας, στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Αφρικής. Οφείλει να γνωρίζει τουλάχιστον στοιχειωδώς ο κ. δήμαρχος ότι οι αδελφοποιήσεις Δήμων υπόκεινται σε κάποιους κώδικες και κανόνες και ότι πρέπει να γίνονται με αυστηρά κριτήρια, με δημοκρατική ευαισθησία, με επάρκεια γνώσης της πολιτικής ανθρωπογεωγραφίας, συνεννόηση με τις υπηρεσίες του Δήμου και τους συμβούλους του, για να προστατεύεται από το να εκθέτει το Δήμο, τους συνεργάτες του και τον ίδιο του τον εαυτό σε τέτοιου είδους ατοπήματα.

 

louloudakis_apostolis_aftodioikisi.jpeg

louloudakis_apostolis_aftodioikisi.jpeg, by andreas

Για την πολιτική κατάσταση στο Κονγκό έχουν απασχοληθεί τα τελευταία χρόνια διεθνείς οργανισμοί, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ομόφωνα ψηφίσματα, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ανθρωπιστικές οργανώσεις, ακτιβιστές από όλο τον κόσμο, η Ένωση Αφρικανικών Κρατών κ.λπ.

Η πολυεπίπεδη ανθρωπιστική κρίση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό χαρακτηρίζεται από εμφύλιες συγκρούσεις, επιδημίες, υποσιτισμό, βιασμούς ανήλικων παιδιών, ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από συμμορίες, σε στενή συνεργασία με πολυεθνικές εταιρείες, λαθρεμπόριο, διαφθορά, ισχυρή παρουσία τυχοδιωκτών απ’ όλα τα μέρη της γης και παρεμπόδιση της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Ε.Ε. στις 29 Μαΐου του 2017 επέβαλε κυρώσεις σε εννέα διακεκριμένα στελέχη του καθεστώτος, ενώ η Ελβετία, κατόπιν διεθνών πιέσεων, επέβαλε κυρώσεις σε 14 συνεργάτες του προέδρου της ΛΔΚ Τζόζεφ Καμπιλα. Όσον αφορά, δε, στην Ελλάδα, υπάρχει ανοικτό το θέμα των περιουσιών των Ελλήνων που έφυγαν από το Ζαΐρ, το παλιό όνομα του κράτους την περίοδο της αποικιοκρατίας από τους Βέλγους.

Η εισήγηση του δημάρχου, πέρα από την ολική άγνοια της κατάστασης στη χώρα της ΛΔΚ, εκπέμπει και μια εκδήλωση υψηλών προσδοκιών για το όφελος που θα προκύψει στο μεγαλύτερο τουριστικό Δήμο της Ελλάδας από την αδελφοποίηση με το 17ο σε πληθυσμό Δήμο του Κονγκό, που βρίσκεται στην πλέον επιβαρυμένη από την ανθρωπιστική κρίση περιοχή, από το μεγάλο τουριστικό ρεύμα που θα δημιουργήσει η αδελφοποίηση, αν και έπρεπε να γνωρίζει ότι υπάρχει απαγόρευση πτήσεων της κρατικής αεροπορικής εταιρείας του Κονγκό στις χώρες της Ε.Ε. για λόγους ασφαλείας, και αυτό θα δημιουργήσει ένα μικρό προβληματάκι.

Θα πρέπει να έχει πληροφόρηση για τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών προς τις γειτονικές χώρες και να το ερμηνεύει ως μια τουριστική ευκαιρία για την αποσυμφόρηση της περιοχής και την εξασφάλιση υψηλής πληρότητας στα ξενοδοχεία του Δήμου, καθώς επίσης και ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Επιπλέον, δε φιλοδοξεί στην αναπτυξιακή δυναμική που θα δώσει στο Δήμο μας το επενδυτικό ενδιαφέρον των κονγκολέζικων κεφαλαίων, που θα δώσουν ανάσα στην επενδυτική άπνοια.

Επειδή συμπίπτει η ημερομηνία της συνεδρίασης του Δ.Σ. με το συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Αθήνα και δεν μπορώ να παρευρίσκομαι, σας αποστέλλω τις απόψεις μου και πιστεύω ότι δε θα επιτρέψετε το διασυρμό του Δήμου μας. Όπως βέβαια σωστά αναφέρεται στην εισήγηση, στη διαδικασία της αδελφοποίησης Δήμων για χώρες εκτός Ε.Ε. προβλέπεται η έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών και θα έπρεπε για λόγους πρόνοιας να έχει προηγηθεί μια συνεννόηση με το υπουργείο και πιθανόν, λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος και με το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών. 
Η απόσυρση του θέματος είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Βέβαια, έχει ενδιαφέρον να διερευνηθεί το πιθανό παρασκήνιο που μπορεί να είχε προηγηθεί αυτής της μοναδικής και καινοτομίας πρωτοβουλίας, που διεκδικεί βραβείο πρωτοτυπίας...».

Η Λαική Δημοκρατία του Κονγκό

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βρίσκεται στο κέντρο της Αφρικής. Συνορεύει με εννιά κράτη: την Ανγκόλα, τη Ζάμπια, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Δημοκρατία του Κονγκό, το Νότιο Σουδάν, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι, την Τανζανία και την Ουγκάντα. Διαθέτει μικρή ακτογραμμή στον Ατλαντικό. Ο ισημερινός διασχίζει τη χώρα. Το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας καλύπτεται από τροπικό δάσος, το δεύτερο μεγαλύτερο, μετά από αυτό του Αμαζονίου. Σχεδόν ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στη λεκάνη απορροής του Κονγκό. Το ανατολικό άκρο της χώρας είναι ορεινό, με ψηλότερη οροσειρά τα όρη Ρουενζόρι. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται δύο από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Αφρικής, το Νιραγκόνγκο και το Νιαμουραγκίρα.

Τα τροπικά δάση του Κονγκό χαρακτηρίζονται από μεγάλη βιοποικιλότητα, τη μεγαλύτερη από οποιαδήποτε χώρα της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων σπανιών ή ενδημικών ειδών, όπως ο χιμπατζής και ο μπονόμπο, ο αφρικανικός ελέφαντας των δασών, ο ορεινός γορίλας, το οκάπι και ο λευκός ρινόκερος. Πέντε από τα εθνικά πάρκα της χώρας έχουν χαρακτηριστεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς: τα Γκαρουμπά, Καχούζι-Μπιεγκά, Σαλονγκά και Βιρουγκά και το καταφύγιο άγριας ζωής Οκάπι. Όλα τους βρίσκονται σύμφωνα με την UNESCO σε κίνδυνο.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis