Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Αντιπρόεδρος ΑΔΜΗΕ στο Ράδιο Κρήτη: Καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση στη Δαμάστα

Image
διασυνδεση κρητης
 clock 11:14 | 05/11/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Μέσα στο 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο και το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της λεγόμενης μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης και Αττικής, όπως ανέφερε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο Αντιπρόεδρος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Γιάννης Μάργαρης.

Ο κ. Μάργαρης τόνισε πως η λεγόμενη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση, αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του ελληνικού συστήματος μεταφοράς, ενώ η συνολική διάρκεια του έργου έχει προβλεφθεί στα 36 μήνες. Ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ τόνισε πως η επίσπευση των διαδικασιών είναι επιβεβλημένη, αφού για κάθε έτος που δεν κατασκευάζεται το μεγάλο καλώδιο, η Ελλάδα και οι Έλληνες φορολογούμενοι επιβαρύνονται με 400 εκατομμύρια ευρώ.

“Είναι απολύτως απαραίτητο να ολοκληρωθεί στην ώρα του το μεγάλο έργο της διασύνδεσης Κρήτης και Αττικής, για να μπορέσουν να σβήσουν οι παλιές θερμικές μονάδες” ανέφερε ο κ. Μάργαρης για να προσθέσει ότι “η Κρήτη έχει αυτή τη στιγμή παλιές μονάδες στο σύστημα της και υπάρχουν μια σειρά από κανόνες που προβλέπουν ότι πρέπει να παύσουν να λειτουργούν”.

Ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ υποστήριξε ακόμα ότι είναι κομβικό να τροφοδοτείται η Κρήτη από το κεντρικό σύστημα ηλεκτροδότησης, τονίζοντας πως εφόσον υπάρχει θέληση σε δεύτερο χρόνο, μπορούν και να υπάρξουν νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επιβαρύνσεις

Την επισήμανση πως ο νέος υποσταθμός έρχεται να μειώσει και να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις που υπάρχουν ήδη στην ευρύτερη περιοχή του Μαλεβιζίου, έκανε από το Ράδιο Κρήτη, ο Γιάννης Μάργαρης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΑΔΜΗΕ, τα έργα του διαχειριστή κατασκευάζονται με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν οι επιβαρύνσεις από τις υφιστάμενες ρυπογόνες μονάδες.

Όπως τόνισε, ο υποσταθμός που θα δημιουργηθεί, συμβάλει στην μετατροπή του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που ούτε θα παράγει ρύπους, ούτε υποπροϊόντα, ούτε θα έχει θόρυβο, ούτε και καμία επιβλαβή ακτινοβολία για τη φύση ή τους ανθρώπους.

“Το μαγνητικό πεδίο που θα παράγεται από αυτή τη διαδικασία είναι της τάξης του μαγνητικού πεδίου της γης” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάργαρης για να προσθέσει πως η εταιρία εφαρμόζει πολύ αυστηρούς κανονισμούς οι οποίοι πλέον είναι μέρος της εθνικής νομοθεσίας.

Όπως τόνισε ακόμα, ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, όλες οι μετρήσεις που γίνονται είναι εκατοντάδες φορές μικρότερες από τα θεσμοθετημένα ελάχιστα όρια, κάνοντας σαφές πως δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να δοθεί άδεια για να κατασκευαστεί ένας σταθμός ο οποίος θα επιβαρύνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την υγεία κατοίκων.

Απαντήσεις για τη Δαμάστα

Τις απαντήσεις του σε σχέση με τις αντιδράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου της Δαμάστας, αλλά και των κατοίκων της περιοχής θέλησε να δώσει απαντώντας από το Ράδιο Κρήτη ο Γιάννης Μάργαρης.

Όπως ανέφερε απαντώντας στον κ. Σαρρή, ο κ. Μάργαρης, "είναι όρος στον διαγωνισμό κατασκευής, το κτίριο του υποσταθμού να τοποθετηθεί σε σημείο που να μην είναι σε καμία περίπτωση ορατό από τον οικισμό, καθώς επίσης και η κατασκευή του να γίνει αρχιτεκτονικά με σεβασμό στο χώρο που τοποθετείται ο υποσταθμός".

Αναφερόμενος στο χωροθετημένο σημείο της Κορακιάς, ο κ. Μάργαρης διευκρίνισε πως τεχνικά, “Κορακιά δεν είναι μόνο ο αιγιαλός” υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο σημείο χωροθέτησης στη Δαμάστα εντάσσεται στο πλαίσιο σχεδιασμού που ικανοποιεί όλες τις προϋποθέσεις για την κατασκευή υποσταθμού.

Γιατί δεν επιλέχθηκε η Κορακιά

Όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Τεχνολογίας Συστήματος Γιάννης Μάργαρης, η Κορακιά δεν θα μπορούσε να προχωρήσει ως χώρος για την κατασκευή του συγκεκριμένου υποσταθμού.

Ο κ. Μάργαρης διευκρίνισε πως εφόσον φτιάχνονταν ο σταθμός στη θέση Κορακιά, τότε θα υπήρχε οπτική όχληση, αφού θα έπρεπε τέσσερα εναέρια κυκλώματα να περνούν κοντά από τη Δαμάστα για τη μεταφορά του ρεύματος, αφού διαφορετικά δεν θα μπορούσε να υπάρξει σύνδεση.

Όπως τόνισε ο κ. Μάργαρης θα έπρεπε να δημιουργηθούν παράλληλα επιχωματώσεις με εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά χώματος τα οποία πρόκειται να αλλοιώσουν σημαντικά το φυσικό περιβάλλον.

Ο κ. Μάργαρης ανέφερε επίσης ότι το σημείο της προτεινόμενης χωροθέτησης στην Κορακιά, γειτνιάζει με την αρχαιολογική περιοχή των Πέρα Γαληνών, όπου δεν θα μπορούσε να προχωρήσει το έργο.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis