Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Υψηλά πρόστιμα στην Κρήτη για "μαύρη" εργασία

Υψηλά πρόστιμα στην Κρήτη για "μαύρη" εργασία
 clock 08:18 | 21/02/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

To ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ φτάνουν τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν  επιχειρήσεις στην Κρήτη οι οποίες  εντοπίστηκαν από τους ελέγχους του υπουργείου Εργασίας να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους.

Χθες το Υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του προγράμματος «Άρτεμις» τα στοιχεία των ελέγχων που έγιναν σε όλη τη χώρα από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι και 31 Ιανουαρίου. 

Πλήθος ανασφάλιστων εργαζομένων απασχολούσαν επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας τον Ιανουάριο στο πλαίσιο του σχεδίου «Άρτεμις», γεγονός που δείχνει πως παρά την αυστηροποίηση των προστίμων (10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο) δεν έχει εξαλείψει το φαινόμενο της «μαύρης» εργασίας.

Ανασφάλιστος είναι 1 στους 4 εργαζόμενους όπως αποδεικνύεται από τους  ελέγχους τον Ιανουάριο.

Αστείους χαρακτηρίζει  τους ελέγχους το ΕΚΗ που θεωρεί ότι η "μαύρη" εργασία στη Κρήτη υπερβαίνει το 30%

Συγκεκριμένα στα 10.839.987 ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για αδήλωτη εργασία σε επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Ιανουαρίου 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του ειδικού Επιχειρησιακού Σχεδίου.

Σε ποσοστό 8,68% ανέρχεται το ποσοστό των εταιρειών που εντοπίστηκαν να απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους, δηλαδή 1 στις 20 εταιρείες έχει ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Στην Κρήτη ελέχθησαν 620 επιχειρήσεις και εντοπίστηκαν αδήλωτοι εργαζόμενοι σε 51 από αυτές.

Το σύνολο των εργαζομένων ήταν 3.924, οι αδήλωτοι 100 και οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν 908.043 ευρώ πρόστιμα.

Στο πλαίσιο του σχεδίου Αρτεμις έγιναν έλεγχοι σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας αλλά και πιο στοχευμένοι σε τομείς που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας.

Αυτοί είναι:

Επισιτιστικά επαγγέλματα

Κομμωτήρια

 Πρατήρια Βενζίνης

Συνεργεία Αυτοκινήτων

Λιανικό εμπόριο

 Καθαριότητα

Κατασκευές

Φιλοξενία

Υπηρεσίες Ασφαλείας κλπ.

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης  τόνισε ότι η οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια του υπουργείου για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με ελέγχους από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας και οι οποίοι ωστόσο επιβεβαιώνουν την τάση αποκλιμάκωσης της καταγεγραμμένης ανασφάλιστης εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση οι θετικές αυτές εξελίξεις αντανακλώνται και στην πορεία εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, τον Ιανουάριο του 2014, τα έσοδα του ΙΚΑ παρουσίασαν αύξηση, για πρώτη φορά απο το 2009 μέχρι σήμερα.

Αυτό, όπως επισήμανε, είναι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της επιτυχούς εφαρμογής του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ», αλλά και των πρόσφατων μέτρων ενίσχυσης της εισπρακτικής ικανότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Τα στοιχεία από τους ελέγχους

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2014 διενεργήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας αλλά και στοχευμένοι έλεγχοι σε τομείς που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας.

Συνολικά ελέγχθηκαν 1.880 επιχειρήσεις που απασχολούσαν 5.839 εργαζόμενους.

Ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων που εντοπίσθηκαν είναι 1.446 άτομα και αντιστοιχεί στο 24,76% του συνόλου.

Από τους 1.446 εργαζόμενους, οι 574 είναι αλλοδαποί, που αντιπροσωπεύουν το  38,14% σε σχέση με το συνολικό αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων, ο οποίος ανέρχεται στους 1.505 για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι. 

Οι ημεδαποί ανασφάλιστοι και μη καταχωρημένοι στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού ήταν 872, ποσοστό 20,12% των  4.334 συνολικά ημεδαπών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις παραπάνω περιπτώσεις, αποκλειστικά για την ανασφάλιστη εργασία ανέρχονται σε 1 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται τα πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Ιανουαρίου 2014, διενεργήθηκαν στα πλαίσια του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις»  έλεγχοι σε 7.878 επιχειρήσεις.  

Στο πλαίσιο αυτής της δειγματοληπτικής διαδικασίας 684 επιχειρήσεις, βρέθηκαν να  απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 8,68%).  

Σε σύνολο 49.126 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 1.063 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 2,16%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 10,8 εκατ. ευρώ.

Οι υψηλές αυτές κυρώσεις επιβλήθηκαν άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία αντιμετωπίζεται πλέον ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση.

Από τους 1.063 συνολικά εργαζόμενους που απασχολούνταν  αδήλωτοι  στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι άνδρες καταλαμβάνουν ποσοστό 55,90%, ενώ οι γυναίκες 44,10%. Το μερίδιο των αδήλωτων εργαζομένων ανδρών  σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων ανδρών αντιστοιχεί σε ποσοστό 2,23%, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο των αδήλωτων εργαζομένων γυναικών, καταλαμβάνει ποσοστό 2,09%.

Από τους 49.126 εργαζόμενους που απασχολούνταν συνολικά στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν οι 44.291 είναι ημεδαποί, (ποσοστό 90,16%), ενώ οι 4.835 αλλοδαποί (ποσοστό 9,84%).

Το ποσοστό των αδήλωτων ημεδαπών εργαζομένων, σε σχέση με το σύνολο των ημεδαπών εργαζομένων είναι 1,79%, ενώ αντίστοιχα  το ποσοστό των αδήλωτων αλλοδαπών εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των αλλοδαπών εργαζομένων είναι 5,54%.

Οι αδήλωτοι ημεδαποί εργαζόμενοι στο σύνολο των αδήλωτων εργαζομένων αντιστοιχούν σε ποσοστό 74,79%, ενώ οι αδήλωτοι αλλοδαποί εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε ποσοστό 25,21%.

Στην Κρήτη

Ελέγχθηκαν: 620 επιχειρήσεις

Αδήλωτοι εργαζόμενοι: 51 (επιχειρήσεις)

Σύνολο εργαζομένων: 3.924

Αδήλωτοι εργαζόμενοι: 100

Πρόστιμα σε χιλιάδες: 908.043 ευρώ

Συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα (στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2013)

Οι επιχειρήσεις που ελέχθησαν ανά νομό έχουν ως εξής:
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 92
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 169
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 116
ΧΑΝΙΩΝ 94

Συνολο:421

Οι αδήλωτοι εργαζόμενοι που εντοπίστηκαν ανά νομό είναι:
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 16
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 44
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 16
ΧΑΝΙΩΝ    12

Συνολο:   88

ΕΚΗ

Σχολιάζοντας το θέμα στο eΚρητη ο πρόεδρος του ΕΚΗ Σωκράτης Βαρδάκης είπε:

«Οι έλεγχοι που γίνονται είναι αστείοι. Αν συγκρίνετε τα στοιχεία, θα δείτε ότι ο αριθμός των ελέγχων σε σχέση με τις επιχειρήσεις είναι σταγόνα στον ωκεανό. Δεν γίνονται ούτε οι τυπικοί έλεγχοι.

Αφού παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου και της Κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο για αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας και διάθεση ενός αυτοκινήτου με leasing, τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα. Τρία άτομα είναι διαθέσιμα από τις υπηρεσίες να ελέγξουν τόσες χιλιάδες επιχειρήσεις. Και αναγκαζόμαστε εμείς από το ΕΚΗ να βοηθούμε με δικά μας αυτοκίνητα.

Η «μαύρη» εργασία στη Κρήτη υπερβαίνει το 30%. Μοιραία, με αυτές τις συνθήκες, η επόμενη κίνηση  θα είναι η κατάργηση των ασφαλιστικών ταμείων».

Μανώλης Δερμιτζάκης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis