Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Τα διεθνή Μέσα για την ψηφοφορία στα Σκόπια

Image
182972c7c57e8d37befdfc6547028ccf.jpg
 clock 20:35 | 20/10/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Καλωσορίσατε στη Βόρεια Μακεδονία είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου της εφημερίδας Guardian, η οποία αναφέρεται εκτενώς στα γεγονότα των τελευταίων ορών με το κοινοβούλιο των Σκοπίων να ψηφίζει για την αλλαγή ονόματος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η πλειοψηφία 2/3 επετεύχθη , εδώ και λίγες ώρες, σηματοδοτώντας την έναρξη για τον τερματισμό της διαμάχης με την χώρα μας.

Η Μακεδονία προχωρά με αλλαγή ονόματος βοηθώντας στο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ αναφέρουν οι New York Times.

Παράλληλα η γαλλική Le Monde αναφέρει πως «Ογδόντα στους 120 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για την υιοθέτηση της ονομασίας σε « Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, σε άρθρο με τίτλο, « Το μακεδονικό κοινοβούλιο ψήφισε την έναρξη της διαδικασίας αλλαγής ονόματος.»

Το Κοινοβούλιο της «Μακεδονίας» εγκρίνει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή ονόματος, αναφέρει η Wall Street Journal. 

Η ψηφοφορία είναι το πρώτο βήμα στη μακρά διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης. Οι αλλαγές θα ξεμπλοκάρουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. 

Η Δύση βλέπει την είσοδο της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως ένα ζωτικό βήμα προς τη σταθεροποίηση μιας περιοχής στην οποία όλο και περισσότερο ανταγωνίζεται με τη Ρωσία για άσκηση επιρροής. Αρκετοί δυτικοί ηγέτες επισκέφθηκαν τη "Μακεδονία" για να υποστηρίξουν τη συμφωνία ονόματος, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel και του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ρωσία ενεργούσε ενεργά κατά της συμφωνίας.

Ωστόσο η συμφωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρκετά εμπόδια στη "Μακεδονία" πριν ολοκληρωθεί η επικύρωση. 

Η ψηφοφορία της Παρασκευής ήταν η πρώτη σε μια μακρά διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει τρεις ή περισσότερους μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι βουλευτές θα έχουν δύο ακόμη ευκαιρίες να ψηφίσουν. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο. 

Παρόλο που η πρώτη ψηφοφορία θεωρείται ως η πιο κρίσιμη, δεν υπάρχει εγγύηση ότι η τελική ψηφοφορία θα συγκεντρώσει και πάλι την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. Το ελληνικό κοινοβούλιο θα κληθεί τελικά να επικυρώσει τη συμφωνία. 

Το εθνικιστικό κόμμα που είναι ο μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού στην αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας αντιτίθεται στη συμφωνία και η επικύρωσή της θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική αναταραχή κσι ισως εκλογες.

«Ο Zαεφ εξασφαλίζει τις ψήφους για την αλλαγή ονόματος της «Μακεδονίας», γράφουν οι Financial Times.

Οι συνταγματικές τροποποιήσεις που απαιτούνται από την συμφωνία με την Αθήνα μπορούν τώρα να ξεκινήσουν. 

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η "Μακεδονία" έκανε ένα βήμα στην κατεύθυνση της αλλαγής του ονόματός της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Αθήνα τον Ιούνιο μετά από 27 χρόνια αδιεξόδου.

 Οι Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Ζαεφ μόλις που κατόρθωσαν να κερδίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειάζεται για να ξεκινήσουν συνταγματικές αλλαγές για να αλλάξουν το όνομα της χώρας αργά το βράδυ της Παρασκευής με τις ψήφους των 80 από τους 120 βουλευτές.

Οκτώ βουλευτές διαχώρισαν τη θέση τους από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE και ψήφισαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας συνταγματικής τροποποίησης, μετά από έντονες διεθνείς πιέσεις να ψηφίσουν υπέρ. 

Η ψηφοφορία ανοίγει το δρόμο για την κυβέρνηση να περάσει τις συνταγματικές τροποποιήσεις που απαιτούνται από τη συμφωνία με την Αθήνα. Τα σχέδια των τροποποιήσεων θα πρέπει να εγκριθούν πρώτα με απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και, μετά από μια περίοδο δημόσιας διαβούλευσης, για άλλη μια φορά με πλειοψηφία των δύο τρίτων. 

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις μήνες. Υπάρχουν ωστόσο ακόμα πολλά εμπόδια τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα. Ο Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, παραιτήθηκε την Τετάρτη εξαιτίας της συμφωνίας. Επικαλέστηκε διαφωνίες με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον ηγέτη του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» που είναι κυβερνητικός εταίρος, ο οποίος αντιτίθεται στη συμφωνία και έχει δηλώσει ότι θα την καταψηφίσει.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis