Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Ομογενείς ανάβουν το κερί στην εκκλησία τους… μέσω διαδικτύου

κερί εκκλησία
 clock 15:36 | 13/04/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Ξέραμε ότι λόγω του φονικού κορωνοϊού, χάρις στο διαδίκτυο, οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν μαθητές και φοιτητές, ότι πολύς κόσμος εργάζεται χρησιμοποιώντας το από το σπίτι, ότι γιατροί εξετάζουν μ’ αυτό εξ αποστάσεως τους ασθενείς τους, ότι διάφορες συσκέψεις και εκδηλώσεις γίνονται με τον ίδιο αυτό τρόπο…

Στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, οι ομογενείς πιστοί της Αγίας Τριάδος, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, για να ανάβουν καθημερινώς τα κεριά τους στην εκκλησία τους.

«Η πρωτοβουλία της κοινότητάς μας βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στους ενορίτες μας, που κάθε μέρα μας ζητούν μέσω ειδικού προγράμματος που έχουμε στο διαδίκτυο, να ανάψουμε για λογαριασμό τους το κερί που ήθελαν να ανάψουν, εάν μπορούσαν να έλθουν στην εκκλησία μας», είπε στον «Εθνικό Κήρυκα», ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Βασίλειος Τσουρλής. Κατά μέσο όρο, ζητούν κερί, περίπου 40 ομογενείς την ημέρα, όλο αυτό το διάστημα.

Τα τηλεφωνήματα αυτά, τα ακούει καθημερινώς ένας από τους τρεις ιερείς της κοινότητας, ο οποίος και απαντά στο αίτημα του κάθε ενδιαφερόμενου πιστού. Το ίδιο απόγευμα κατά τη διάρκεια προσευχής, μνημονεύονται το όνομα αυτού που ανάβει το κερί, καθώς και δικών του ανθρώπων, εφόσον το ζητήσει, υπέρ υγείας ή αναπαύσεως. Mπορεί, επίσης, ο πιστός να ζητήσει προσευχή, ή να θελήσει να κάνει κάποια προσφορά.

«Το ενδιαφέρον αυτό των ενοριτών μας, δείχνει ότι παρά τις απαγορεύσεις των αρχών να συγκεντρώνεται κόσμος και στους τόπους λατρείας, αυτοί νιώθουν την ανάγκη να βρίσκονται κοντά στον Θεό», είπε ο π. Τσουρλής. Ετσι, όχι μόνο δεν σταμάτησαν να λατρεύουν και να προσεύχονται, αλλά αυξήθηκαν κιόλας. Δόξα τω Θεώ».

Ο π. Τσουρλής που πριν μερικά χρόνια ήταν ιερατικός προϊστάμενος στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου, στο Νιου Πορτ Ρίτσι, βόρεια του «Ελληνικού Χωριού», Τάρπον Σπρινγκς, της Φλόριδας, όπου είχε δημιουργήσει περισσότερα από 50 προγράμματα για διάφορες ανάγκες και ηλικίες, μετέφερε πολλά από αυτά, προσθέτοντας και αρκετά άλλα, στην Αγία Τριάδα του Σάρλοτ.

Λόγω της πανδημίας, όλα τα προγράμματα γίνονται πλέον μέσω του διαδικτύου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα μαθήματα του Ελληνικού και του Κατηχητικού σχολείου της κοινότητας.

O π. Βασίλειος Τσουρλής (στη μέση) με τους βοηθούς του ιερείς, π. Ιωνάθαν (αριστερά) και π. Χριστιανό, κατά τη διάρκεια ιεράς Ακολουθίας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση, π. Βασίλειου Τσουρλή

Κάθε απόγευμα στις 6 η ώρα, γίνεται ομαδική προσευχή και ακολουθεί ομιλία από την Αγία Γραφή, άλλοτε με ομιλητή τον ίδιο τον π. Τσουρλή και άλλοτε με άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ψυχολόγοι. Στο πνεύμα των περιστάσεων, συνισταμένη των ομιλιών από την Αγία Γραφή, είναι οι υποσχέσεις ότι ο άνθρωπος παρά τις δύσκολες στιγμές που υπάρχουν, δεν είναι μόνος, γιατί είναι κοντά του ο Θεός. Επίσης, τονίζεται η υπόσχεση ότι ο Θεός δεν δίνει στον άνθρωπο περισσότερο βάρος από εκείνο που μπορεί να σηκώσει.

Η προσευχή και η ομιλία γίνονται διαδικτυακά, μέσω του Zoom, του Facebook και του YouTube και συμμετέχουν 80-90 άτομα κάθε βράδυ. Οσοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν εκείνη την ώρα, επαναλαμβάνεται από ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση τις επόμενες ώρες.

Ολον αυτό τον καιρό της πανδημίας, κάθε πρωί στις 8, μεταδίδεται διαδικτυακά μήνυμα ελπίδας από την Αγία Γραφή το οποίο και αναπτύσσεται στη συνέχεια. Το επιμελείται ο άλλος ιερέας της κοινότητας, π. Ιωνάθαν.

Ο τρίτος ιερέας, π. Χριστιανός, διαβάζει μια φορά την εβδομάδα διδακτικά παραμύθια για τα μικρά παιδιά τα οποία στη συνέχεια μιλούν μαζί του.

Μια φορά, επίσης, την εβδομάδα απευθύνεται σε νεαρά ζευγάρια, εξηγώντας εδάφια της Αγίας Γραφής, που αναφέρονται σχετικά.

Ο ίδιος, κάθε εβδομάδα κάνει μάθημα σε γονείς, σχετικά με την κρίση της πανδημίας και τη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους, ενώ δύο φορές την εβδομάδα απευθύνεται σε παιδιά μεγάλης ηλικίας.

Εξάλλου, 27 εθελοντές της κοινότητας, κυρίως γυναίκες, τηλεφωνούν από τα σπίτια τους σε όλους τους ενορίτες, ρωτώντας εάν είναι καλά και εάν χρειάζονται κάτι σε τρόφιμα, φάρμακα, ακόμα και χρήματα, για να τους βοηθήσουν αυτό τον καιρό της πανδημίας. Ρωτούν, επίσης, εάν έχουν πνευματική ανάγκη να μιλήσουν σε κάποιον ιερέα.

Παράλληλα, ένα μέλος της κοινότητας, ο συνταξιούχος ιατρός και καθηγητής Μαιευτικής, Δρ Γεώργιος Ανδρινόπουλος, εξηγεί αυτό τον καιρό σε ενορίτες την κατάσταση της υγείας τους και τα αποτελέσματα εξετάσεών τους, αφού προηγουμένως, του ζητηθεί και επικοινωνήσει με τους θεράποντες ιατρούς των ενδιαφερομένων.

Τέλος, η πανδημία δεν έχει εμποδίσει τους εθελοντές της κοινότητας, οι οποίοι κάθε μήνα συνεχίζουν να μαγειρεύουν και να προσφέρουν φαγητά σε 350 περίπου αναξιοπαθούντες.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis