Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι παιδοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα - Μνήμες και από τραγωδίες στην Κρήτη

αγγελουδια
 clock 20:30 | 05/05/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Η φριχτή δολοφονία της 4χρονης Άννυ, έφερε στη μνήμη πολλών, τις παιδοκτονίες που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα και που για πολλά χρόνια αποτελούσαν το αντικείμενο συζήτησης καθώς το σοκ που προκάλεσα ήταν τεράστιο. Δύο από αυτές έγιναν στην Κρήτη. 

1972: Ο Βασίλης Λυμπέρης περιλούζει με βενζίνη και βάζει φωτιά στο σπίτι του, την ώρα που κοιμόντουσαν μέσα η εν διαστάσει γυναίκα του, τα δύο ανήλικα παιδιά τους και η πεθερά του. Καταδικάστηκε τετράκις εις θάνατον και εκτελέστηκε το 1972. Ήταν ο τελευταίος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στην Ελλάδα.

Στο δικαστήριο εκείνος είχε υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε πως αυτό το βράδυ μέσα στο σπίτι ήταν και τα παιδιά του. «Αν δεν με πιστεύετε να με εκτελέσετε αυτήν τη στιγμή», φέρεται να είχε πει. Και τον εκτέλεσαν… Πρόκειται για τον τελευταίο θανατοποινίτη που εκτελέστηκε στην Ελλάδα.

1987:  Ενας πατέρας πυροβολεί και σκοτώνει τα τρία του παιδιά και αμέσως αυτοκτονεί.

1994:  Ο 40χρονος Μανώλης Δουρής, πατέρας 7 παιδιών, βιάζει και σκοτώνει τον 6χρονο γιο του Νίκο. Απαγχονίστηκε στη φυλακή δύο χρόνια μετά.
«Είμαι ένα μεγάλο κτήνος, αφού κατάφεραν τα χέρια μου με απάνθρωπο τρόπο να κάνουν αυτό που έκαναν. Για μένα δεν έπρεπε να υπάρχει ούτε σωτηρία ούτε λύπηση, μόνο βασανισμός μέχρι να πεθάνω», είχε πει στους δημοσιογράφους.
Τότε είχε υποστηρίξει ότι αυτό που έγινε ήταν αποτέλεσμα μιας ψυχολογικής αρρώστιας που τον βασάνιζε χρόνια. Τελικά, αυτοκτονεί στις 25 Φεβρουαρίου του 1996 στις φυλακές της Τρίπολης, όπου κρατούνταν.

1994: Ο 43χρονος Νίκος Δημόπουλος σκοτώνει τον 16χρονο γιο του στον ύπνο του με τσεκούρι.

1996: Ο 54χρονος Απόστολος Κοσμάς σκοτώνει με τσεκούρι τον 27χρονο γιο του Βαγγέλη, ο οποίος έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα και μετά καίει τη σωρό του. Πέθανε από έμφραγμα μέσα στη φυλακή.
Ήταν επικίνδυνος. Υποφέραμε όλοι μας. Μετανιώνω, αλλά νόμιζα ότι έκανα αυτό που έπρεπε», είχε πει τότε. 

1996:  Ο 35χρονος Κώστας Ματσούκας, πυροβολεί και σκοτώνει τον 5χρονο γιο του Γιάννη, για να εκδικηθεί τη φίλη του, με την οποία είχαν αποκτήσει το παιδί.

1997: Η 48χρονη Παναγιώτα Τσιφρικά δηλητηρίασε την ανύπαντρη 22χρονη κόρη της, η οποία ήταν 9 μηνών έγγυος, γιατί δεν άντεχε την κατακραυγή του κόσμου.

Ηράκλειο 1999:  Ο Γιώργος Μεταξάκης πνίγει τα τρία αγόρια του, 12, 4 και 2 ετών στον Αλμυρό ποταμό στο Ηράκλειο της Κρήτης για να εκδικηθεί τη γυναίκα του. Καταδικάστηκε σε τρις ισόβια

Μάρτιος 2014. Ηράκλειο Κρήτης - Μοίρες:  Ένα αγοράκι 2,5 ετών μεταφέρεται νεκρό από τη μητέρα του και τον φίλο της στο Κέντρο Υγείας Μοιρών στο Ηράκλειο Κρήτης. Το ζευγάρι των Βούλγαρων υποστήριξε πως έριχνε καυτό νερό στην πλάτη του μωρού για να το βοηθήσει να ενεργηθεί.
Η μητέρα του παιδιού η οποία κατάγεται από τη Βουλγαρία, μετέφερε το νεκρό παιδί της με τη συνοδεία του φίλους της, ο οποίος δεν ήταν ο βιολογικός  πατέρας του 3χρονου παιδιού.Οι γιατροί στο Κέντρο Υγείας που το είδαν παραξενεύτηκαν πολύ και αμέσως άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις στη μητέρα για το πώς έγινε όλο αυτό. Η γυναίκα μασούσε τα λόγια της λέγοντας ότι το μωρό είχε μία δυσκολία στο να ενεργηθεί κι ότι του πέταξε καυτό νερό στην πλάτη προκειμένου να το βοηθήσει. 
Από την πλευρά του ο σύντροφος της νεαρής γυναίκας είπε: Το παιδί υπέστη εγκαύματα όταν κατά λάθος έπεσε πάνω σε κουβά με καυτό νερό.
Το ζευγάρι καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

2014:  75χρονος  πυροβολεί και σκοτώνει τον γιο του και στη συνέχεια καίει τη σωρό του ανήμερα τον 15αυγουστο. Από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι ο γιος του ήταν βίαιος και ξυλοκοπούσε αυτόν και την οικογένεια του.

Και φτάσαμε στο 2015 για να ζήσουμε μία από τις πιο φριχτές και στυγερές παιδοκτονίες που έχουν απασχολήσει ποτέ την κοινή γνώμη. Ο 27χρονος από τη Βουλγαρία σκοτώνει όπως ομολόγησε και ο ίδιος, την 4χρονη κόρη του, την Άννυ. Στη συνέχεια την τεμαχίζει και εξαφανίζει τα κομμάτια της. 

Περιγράφοντας τις φρικαλέες ενέργειες του 27χρονου μετά τη δολοφονία της μικρής, αστυνομικός λέει: «Πήρε μια πλαστική  λεκάνη και με το μαχαίρι άρχισε να τεμαχίζει και να πολτοποιεί το άψυχο κορμάκι της μικρής. Στη συνέχεια έβαλε πετσέτες στα παράθυρα του υπόγειου διαμερίσματος για να μη βγαίνουν οι υδρατμοί και καταλάβει η γειτονιά τι συμβαίνει. Ακολούθως πήρε μια μεγάλη κατσαρόλα και άρχισε να βράζει τα πολτοποιημένα μέρη του παιδιού. Σκοπός να το κάνει να φαίνεται ως φαγητό και γι' αυτό έριξε ρύζι και πατάτες μέσα στην κατσαρόλα. ''Το έβραζα για δύο ημέρες...'' μας είπε με απόλυτη ψυχραιμία, εξηγώντας μας στη συνέχεια: ''Το έβαλα σε αλουμινόχαρτο και πλαστικές σακούλες και πέταγα στους γύρω κάδους τα κομμάτια. Τελευταίο κομμάτι το άφησα ανήμερα του Πάσχα''».Πούλησε τα παιχνίδια της μικρής.Αίσθηση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι ο 27χρονος δράστης μετά το ειδεχθές έγκλημα, το οποίο προσδιορίζεται ότι έγινε μεταξύ Μεγάλης Τετάρτης 8/4 και Μεγάλης Παρασκευής 10/4, πούλησε την κούνια, το καρότσι και τα παιχνίδια της σε γείτονά του Ρουμάνο, έναντι 55 ευρώ. Ενδεικτικά της ψυχρότητάς του και της ηρεμίας κάτω από την οποία ενήργησε μετά τη δολοφονία.Αλλαξε ακόμη και σωλήνες για να εξαφανίσει τα ίχνηΑμέσως μετά τη δολοφονία της μικρής ο 27χρονος προσπάθησε να εξαφανίσει, πέρα από τη σορό, και κάθε άλλο αποδεικτικό του εγκλήματος στοιχείο. Ετσι, όπως έγινε γνωστό κατά την επίσημη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., καθάρισε το σπίτι του από τα αίματα με ειδικά καθαριστικά, τρίβοντας σιφόνια-σωληνώσεις, και μάλιστα ξηλώνοντας ορισμένες εξ αυτών. Αντικατέστησε δε όλο τον οικιακό εξοπλισμό, ενώ λίγες ημέρες μετά  τη δολοφονία εγκατέλειψε εντελώς το σπίτι του και διέμενε είτε σε ξενοδοχεία στην περιοχή του Μεταξουργείου, είτε στο σπίτι της μητέρας του στου Ρέντη.
Με πληροφορίες από star και thetoc

Επιμέλεια: Γιώργος Ι. Παπαδάκης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis