Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλάδα: Ποιοι κλάδοι προγραμματίζουν προσλήψεις το δεύτερο τρίμηνο του 2024

Image
Ένας στους δύο 'Ελληνες επιλέγει να φύγει από την εργασία του
 clock 22:47 | 24/03/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Μέτριο κλίμα προσλήψεων αναμένεται να διαμορφωθεί στην Ελλάδα το 2ο τρίμηνο του 2024, καθώς σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Προθέσεων Προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup, οι συνολικές προοπτικές υποχώρησαν κατά 6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Συγκεκριμένα, από τους 525 Έλληνες εργοδότες, το 30% αναμένει αύξηση των προσλήψεων, το 19% μείωση ενώ το 47% δεν αναφέρει καμία αλλαγή. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές απασχόλησης, αναμένεται αύξηση των προσλήψεων σε 6 από τους 9 κλάδους από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2024, ενώ 2 κλάδοι προβλέπουν μείωση και 1 κλάδος δεν προβλέπει καμία αλλαγή.

Η πληροφορική ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα

Ο κλάδος της Πληροφορικής καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση των προθέσεων προσλήψεων, σημειώνοντας άνοδο κατά 32% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 37% από το 2ο τρίμηνο του 2023. Στην πραγματικότητα, αυτό το τρίμηνο αποτυπώνονται οι υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης που έχουν καταγραφεί στην Πληροφορική από το 1ο τρίμηνο του 2022. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά στην τριμηνιαία αύξηση του κλάδου της Πληροφορικής, ξεπερνώντας τη μέση τριμηνιαία αύξηση στον τομέα αυτόν κατά 33%.

Οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας ακολουθούν με τις προθέσεις στις προσλήψεις να φτάνουν στο 25%, ο κλάδος της Υγείας και των Βιο-επιστημών στο 17% ενώ Χρηματοοικονομικά & Κτηματομεσιτικά έπονται με 12%. Απεναντίας, μηδενικές προοπτικές προσλήψεων αποτυπώνονται στον κλάδο της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

 

Ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας δήλωσε: «Η αβεβαιότητα σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της τεταμένης γεωπολιτικής κατάστασης σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και των σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων που έχουν οριστεί για φέτος, διαμορφώνουν κλίμα επιφυλακτικότητας, η οποία αντικατοπτρίζεται στην επιβράδυνση των προσλήψεων με τους εργοδότες να προετοιμάζονται για ένα δυνητικά ασταθές τρίμηνο. Στην Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις, η δυναμικότητα των κλάδων όπως η Πληροφορική, οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας και οι Υγεία/Βιοεπιστήμες αποτελεί σημείο αναφοράς για μια ανθεκτική αγορά εργασίας. Η ψηφιακή μετάβαση σε όλους τους τομείς της οικονομίας και η ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιουργούν σημαντική ζήτηση για ειδικούς σε πληροφορική, λογισμικό, ασφάλεια δεδομένων και άλλους σχετικούς τομείς. Παράλληλα, η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών, των δικτύων και της ψηφιακής επικοινωνίας δημιουργεί ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες, όπως μηχανικούς δικτύων και ειδικούς σε τεχνολογίες επικοινωνίας. Τέλος, η αύξηση της ευαισθητοποίησης για την υγεία, δημιουργεί αυξημένη ζήτηση για επαγγελματίες στον τομέα της υγείας και των βιοεπιστημών. Αυτοί οι τομείς αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για εξειδικευμένους επαγγελματίες και των ευκαιριών ανάπτυξης που προσφέρουν στη σύγχρονη οικονομία».

 

2 από τις 3 περιφέρειες στην Ελλάδα αναμένουν αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού

Η περιφέρεια της Υπόλοιπης Ελλάδας αναμένει τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων το 2ο τρίμηνο του 2024 (29%). Πρόκειται για τη μοναδική κατηγορία που αναφέρει αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο και από πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 35 μονάδες από το 1ο τρίμηνο του 2024 και 17 μονάδες από το 2ο τρίμηνο του 2023.

Αυτό το τρίμηνο παρουσιάζει τις υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης που έχουν καταγραφεί στην περιφέρεια από το 1ο τρίμηνο του 2022. Ακολουθεί η Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής (14%), ενώ οι Έλληνες εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα δεν προβλέπουν καμία αλλαγή.

Αισιοδοξία στις μεγάλες επιχειρήσεις

Οι Έλληνες εργοδότες σε 5 από τα 6 μεγέθη οργανισμών προβλέπουν αύξηση του προσωπικού το 2ο τρίμηνο του 2024, ενώ 1 μέγεθος οργανισμού προβλέπει μείωση. Από το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι προθέσεις προσλήψεων έχουν αποδυναμωθεί σε 3 από τα 6 μεγέθη οργανισμών και έχουν ενισχυθεί σε 3 μεγέθη οργανισμών.

Οι Έλληνες εργοδότες σε μεγάλες επιχειρήσεις με 5.000+ εργαζόμενους είναι οι πιο αισιόδοξοι (22%), σημειώνοντας άνοδο 13 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο και μιας μονάδας από το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Αυτοί οι οργανισμοί αναφέρουν τη μεγαλύτερη αύξηση των προσδοκιών από το τελευταίο τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης:

Σε ανοδικούς ρυθμούς η ελληνική αγορά ακινήτων

«Διπλή παγίδα» για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Τι πρέπει να προσέξουν όσοι αμφισβητήσουν το τεκμήριο

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis