Skip to main content
ΓΥΝΑΙΚΑ

Η λεκτική βία ίδια με το "ξύλο" στα παιδιά

Η λεκτική βία ίδια με το "ξύλο" στα παιδιά
 clock 07:41 | 24/05/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Τα παιδικά χρόνια είναι τα πιο σημαντικά στη ζωή και στην διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Καλές ή κακές οι αναμνήσεις από αυτή την εποχή είναι ικανές να μας δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους.

Η συμπεριφορά των γονέων είναι η αρχή και το τέλος που προσδιορίζουν αυτή την εξέλιξη. Συγκεκριμένα, η επιβολή της τιμωρίας και ο τρόπος που ένας γονέας μαθαίνει στο παιδί του ότι έκανε λάθος. Οι φωνές και η λεκτική βία μπορούν να δημιουργήσουν σε ένα παιδί καταθλιπτική ή επιθετική συμπεριφορά σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή επιστημονική επιθεώρηση Child Development

«Τα αρνητικά αποτελέσματα που είχαν οι φωνές μέσα στα δύο χρόνια που διήρκεσε η έρευνα ήταν παρόμοια με αυτά που προέκυψαν σε ανάλογες έρευνες την ίδια περίοδο που μελετούσαν τις επιπτώσεις του ξύλου και της σωματικής βίας στα παιδιά», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής ψυχολογίας Ming-Te Wang. 

Η έρευνα κράτησε δύο χρόνια και μελετήθηκαν οι συνήθειες 976 13χρονων και 14χρονων παιδιών αλλά και των γονιών τους. Το αποτέλεσμα που δόθηκε ήταν ότι η κακή συμπεριφορά και τα συμπτώματα βίας ήταν φαινόμενο σε παιδιά που οι γονείς τους συνήθιζαν να τους φωνάζουν και να χρησιμοποιούν την λεκτική βία σαν τιμωρία.

Σίγουρα οι ρυθμοί της ζωής είναι δύσκολοι και η ηρεμία είναι ένα χαρακτηριστικό που χρειάζεται κόπο για να καταφέρεις να την αποκτήσεις. Η έλλειψη ηρεμίας από τους γονείς όμως δημιουργεί στα παιδιά τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε να καταφέρουμε. «Φωνάζοντας, δεν λύνεις ένα πρόβλημα στη συμπεριφορά του παιδιού. Αντίθετα, το κάνεις χειρότερο», σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας. 

Τα παιδιά ειδικά σ' αυτή την ηλικία της εφηβείας είναι πολύ ευαίσθητα και οι χειρισμοί δεν πρέπει να είναι ακραίοι. Χρησιμοποιώντας λέξεις όπως βλάκας, τεμπέλης στιγματίζουν ένα παιδί και του δημιουργούν προβλήματα στην υπόλοιπη ζωή του. Την επόμενη φορά που θα κάνει κάτι το παιδί σας που θα το βρείτε λάθος θυμηθείτε πόσες "σκανδαλιές" κάνατε εσείς στην ηλικία του. Πάρτε το χρόνο σας και μην δώσετε αμέσως τη λύση. Η συζήτηση είναι μία συνήθεια που μπορείτε να του δημιουργήσετε και μ' αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί και η ικανότητα του να ακούει εσάς.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis