Skip to main content
ΓΥΝΑΙΚΑ

8 φλούδες που πρέπει να τρώτε (αλλά δεν τολμάτε)

Image
8_floydes_poy_prepei_na_trote_alla_den_tolmate.jpg
 clock 11:11 | 10/12/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Τα καλά νέα είναι ότι πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν ωφέλιμες φλούδες, πλούσιες σε φυτοχημικά και φυτικές ίνες. Τα κακά νέα είναι ότι συνήθως τις πετάμε ξεφλουδίζοντάς τα.
Αν επιλέγετε συμβατικά φρούτα και λαχανικά, τότε η κατανάλωση φλούδας ίσως να μην είναι και τόσο καλή ιδέα, λόγω των χημικών που συσσωρεύονται σε αυτή, που ακόμη και το καλό πλύσιμο να μην μπορεί να διώξει. Αν, όμως, αγοράζετε βιολογικά είδη μαναβικής, τότε πρέπει να ξέρετε ότι η φλούδα σε κάποια φρούτα και λαχανικά έχει ακόμη περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα αν την καταναλώνετε, μειώνετε τη σπατάλη τροφών.
Παρ’ όλο, λοιπόν, που οι περισσότεροι δεν το τολμούν, η κατανάλωση της φλούδας κάποιων φρούτων και λαχανικών είναι μια υγιεινή τακτική για εμάς και βιώσιμη για τον πλανήτη. Υπάρχουν, βέβαια, και κάποια φρούτα και λαχανικά που η φλούδα τους δεν τρώγεται, καθώς έχει πικρή γεύση και χωνεύεται δύσκολα. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στο ποιες φλούδες θα μπορούσαμε να καταναλώσουμε, επιλέγοντας πάντα βιολογικά.

  • Κολοκυθάκι

Η φλούδα του περιέχει έξτρα βιταμίνη C, φυτικές ίνες και κάλιο, όπως επίσης και αντιοξειδωτικά όπως καροτενοειδή, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Παρ’ όλο που η γεύση του είναι λίγο πικρή, αν τα μαγειρέψετε και τα αναμείξετε με άλλες γεύσεις, δεν θα σας δυσκολέψει. Ευκαιρία να τα καταναλώσετε ολόκληρα είναι, βέβαια, και τα γεμιστά.

  • Ακτινίδιο

Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, η φλούδα του ακτινιδίου είναι βρώσιμη και μάλιστα περιέχει περισσότερα φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C από τη σάρκα τους, η οποία ήδη είναι φουλ ευεργετική. Αν σας δυσκολεύει, μπορείτε να το ξύσετε λίγο πριν το καταναλώσετε.
Μήλο
Η φλούδα του μήλου περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό αδιάλυτων φυτικών ινών, ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται κερσετίνη που ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών και προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και τον οργανισμό από τη φθορά, αλλά και άλλα αντιοξειδωτικά που μας είναι απαραίτητα για τον ίδιο λόγο.

  • Αγγούρι

Η σκούρα φλούδα του αγγουριού περιέχει την πλειοψηφία των αντιοξειδωτικών του, των αδιάλυτων φυτικών ινών και του καλίου του.

  • Πατάτες

Όπως τη βλέπετε μέσα στα χώματα, το πιθανότερο είναι να μην σας κάνει για να τη φάτε. Κι όμως, η φλούδα της πατάτας έχει περισσότερες φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνες Β και βιταμίνη C από τη σάρκα της.

  • Μελιτζάνα

Το μοβ χρώμα της μελιτζάνας στη φλούδα προέρχεται από τις ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που δίνουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, μπλε και μοβ χρώμα σε διάφορα φρούτα και λαχανικά. Μαγειρέψτε τη με τη φλούδα και απολαύστε τη θρεπτική της αξία, ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.

  • Καρότο

Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του καρότου, όπως η βήτα καροτίνη και πλήθος αντιοξειδωτικών, βρίσκονται είτε στη φλούδα του, είτε ακριβώς από κάτω. Κόψτε τις άκρες του και απολαύστε το.

  • Μπανάνα

Είναι πικρή, σκληρή και σίγουρα δείχνει σαν ένα μέρος του φρούτου που πρέπει να ξεφορτωθείτε. Περιέχει, όμως, κάλιο, λουτεΐνη, η οποία αποτελεί δυνατό αντιοξειδωτικό για την υγεία των ματιών και τρυπτοφάνη που αυξάνει τη σεροτονίνη του οργανισμού, βελτιώνοντας τη διάθεση. Επειδή, όμως, είναι δύσκολο να την καταναλώσετε αυτούσια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρή ποσότητα μια ώριμης φλούδας στο smoothie σας ή να τη βράσετε για λίγα λεπτά, έπειτα να τη σοτάρετε ή να την ψήσετε μέχρι να ξεραθεί και να τη χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τσάι.

Έξτρα συμβουλές
• Σε κάθε περίπτωση, τονίζω την προτίμηση βιολογικών προϊόντων αν πρόκειται να καταναλώσετε τη φλούδα, όπως επίσης και το καλό πλύσιμό τους.
• Οι φλούδες των εσπεριδοειδών είναι επίσης πολύ θρεπτικές, αλλά δύσκολες στην πέψη, γι’ αυτό μην τις προτιμήσετε. Μπορείτε να καταναλώσετε το ξύσμα τους σε σαλάτες, γλυκά ή να τις βάλετε σε ξίδι ή λάδι για έξτρα άρωμα.
• Αν δεν σας δελεάζει το να καταναλώσετε τις φλούδες, μπορείτε να πάρετε τη διατροφική τους αξία φτιάχνοντας ένα ζωμό λαχανικών με φλούδες από πατάτα, καρότο, κρεμμύδι, πράσο κ.ο.κ.

Δέσποινα Μαρσέλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, κάτοχος ΜSc Κλινικής Διατροφής και Ανοσολογίας στην Ελλάδα

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis