Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μελέτη: Οι κεραυνοί μπορούν να δημιουργήσουν φωσφορικό υλικό στην επιφάνεια της γης

κεραυνοι
 clock 18:37 | 15/04/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Τα φωσφορικά ορυκτά όπως αυτά της ομάδας του απατίτη τείνουν να είναι οι κυρίαρχες μορφές φωσφόρου στην επιφάνεια της Γης. Τα φωσφορικά άλατα μπορούν να δημιουργηθούν από φωσφίδια κατά τη διάρκεια γεγονότων υψηλής ενέργειας, όπως κεραυνοί και κρούσεις. Νέα έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα δείχνει ότι, εκτός από το σχηματισμό φωσφιδίων μετάλλων, ένα νέο φωσφορώδες υλικό σχηματίστηκε από κεραυνό σε φουλγκουρίτη από το New Port Richey της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Όταν ο κεραυνός χτυπά ένα δέντρο, το έδαφος συνήθως εκρήγνυται και το γύρω γρασίδι πεθαίνει, σχηματίζοντας μια ουλή και στέλνοντας ηλεκτρική εκκένωση μέσω του κοντινού βράχου, του εδάφους και της άμμου, σχηματίζοντας φουλγουρίτες, γνωστούς και ως «απολιθωμένο κεραυνό», δήλωσε ο καθηγητής Matthew Pasek, του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα.

Στη μελέτη τους, ο καθηγητής Pasek και οι συνεργάτες του εξέτασαν έναν φουλγκουρίτη που βρέθηκε στο New Port Richey της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Σε υγρά περιβάλλοντα, όπως στη Φλόριντα, ο σίδηρος συχνά συσσωρεύεται γύρω από τις ρίζες των δέντρων», είπε ο καθηγητής Pasek.

«Σε αυτή την περίπτωση, ο κεραυνός έκαψε τόσο το σίδερο στις ρίζες των δέντρων, αλλά και τον φυσικό άνθρακα στο δέντρο».

Τα δύο στοιχεία οδήγησαν σε μια χημική αντίδραση που δημιούργησε έναν φουλγουρίτη που έμοιαζε με μεταλλική «σφαίρα».

Μέσα στον φουλγουρίτη, μια πολύχρωμη ύλη που μοιάζει με κρύσταλλο αποκάλυψε ένα υλικό που δεν είχε ανακαλυφθεί ποτέ πριν.

Image
φωσφορικο υλικο

«Δεν έχουμε δει ποτέ αυτό το υλικό να εμφανίζεται φυσικά στη Γη – ορυκτά παρόμοια με αυτό μπορούν να βρεθούν σε μετεωρίτες και στο διάστημα, αλλά ποτέ δεν έχουμε δει αυτό το ακριβές υλικό πουθενά», είπε ο καθηγητής Pasek.

Στη συνέχεια, οι συγγραφείς της μελέτης προσπάθησαν να ξαναφτιάξουν το υλικό σε ένα εργαστήριο. Το πείραμά τους ήταν ανεπιτυχές και έδειξε ότι το υλικό πιθανότατα σχηματίζεται γρήγορα κάτω από ακριβείς συνθήκες, και εάν θερμανθεί πολύ καιρό, θα μετατραπεί σε ορυκτό που βρίσκεται στους μετεωρίτες.

«Προηγούμενοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μείωση των φωσφορικών αλάτων από κεραυνούς ήταν ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο στην πρώιμη Γη», δήλωσε ο Δρ. Tian Feng, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα.

«Ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα περιβαλλοντικής δεξαμενής φωσφορώδους άλατος στη Γη που αυτά τα στερεά φωσφορώδη υλικά είναι δύσκολο να αποκατασταθούν. Η έρευνά μας μπορεί να αποκαλύψει ότι άλλες μορφές μειωμένων ορυκτών είναι εύλογες και πολλές θα μπορούσαν να ήταν σημαντικές για την ανάπτυξη της ζωής στη Γη. Είναι απίθανο αυτό το υλικό να εξορυχθεί για χρήσεις παρόμοιες με άλλα φωσφορικά άλατα, όπως το λίπασμα, δεδομένης της σπανιότητας να εμφανίζεται φυσικά», είπε ο καθηγητής Pasek.

«Ωστόσο, σκοπεύουμε να διερευνήσουμε περαιτέρω το υλικό για να προσδιορίσουμε εάν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επίσημα ορυκτό και να φέρει πρόσθετη ευαισθητοποίηση στην επιστημονική κοινότητα». πρόσθεσε

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Communications Earth & Environment .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αθλήτρια βλέπει για πρώτη φορά τον ήλιο αφού έζησε 500 μέρες σε σπηλιά βάθους 70 μέτρων

Το πρώτο ποδήλατο με τετράγωνες ρόδες (βίντεο)

Ιαπωνία: Πέταξαν καπνογόνο κατά του πρωθυπουργού Κίσιντα (βίντεο)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis