Παρασκευή 18 ΙΑΝ 2019 08:17
 • Ηρακλειο
  8°C
 • Χανια
  10°C
 • Ρεθυμνο
  9°C
 • Λασιθι
  8°C
Ekriti.gr Logo

Ζει το όνειρο του και στέλνει σύκα από την Κρήτη ως τη χώρα των... καγκουρό

Ζει το όνειρο του και στέλνει σύκα από την Κρήτη ως τη χώρα των... καγκουρό

e.jpg

Το μεράκι είναι μία από τις ελληνικές λέξεις που δεν μπορεί να μεταφραστεί εύκολα σε άλλες γλώσσες. Αντιστοίχως, την ουσία του, όπως τη συναντάμε στην Ελλάδα, δύσκολα θα την απαντήσει κάποιος στο εξωτερικό. Η αγροτική πορεία του Πέτρου Κούτσικα χαρακτηρίζεται από αυτήν τη λέξη, και το γεγονός ότι κατάφερε να προωθήσει και να κάνει ανάρπαστα τα σύκα του στην Κρήτη, να τα εξάγει στην Ευρώπη, αλλά ακόμα και στην Αυστραλία!

Οπως αναφέρει το ypaithros.gr ο Πέτρος συνδύασε την αγάπη του για τον τόπο του και τη σκληρή δουλειά και κατάφερε να παράγει, να μεταποιεί και να εξάγει σύκα, ενώ παράλληλα αύξησε τα στρέμματα που παρέλαβε από τον πατέρα του. «Είμαστε αγρότες από τότε που γεννηθήκαμε, αφού εγώ και η οικογένειά μου αποτελούμε την τέταρτη γενιά αγροτών. Ωστόσο, ασχολούμαστε επαγγελματικά από τις αρχές του 2000 όπου μαζί με τη γυναίκα μου, Βιολέτα Κοντογιάννη, ιδρύσαμε την επιχείρηση, δίνοντάς της το όνομα του τόπου μας, την Καστανιώτισσα». Ο Πέτρος αναφέρει στην «Ύπαιθρο Χώρα» πως ξεκίνησε με 50 στρέμματα και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να καλλιεργεί 200. «Καλλιεργώ 120 στρέμματα συκιές, 45 στρέμματα ελληνικό κελυφωτό φιστίκι και στα υπόλοιπα 35 καλλιεργώ ελιές».

Από το 2000 μέχρι σήμερα, ο Πέτρος και η γυναίκα του, ακολουθώντας μια επιτυχημένη πορεία, έχουν καταφέρει να προωθούν τα προϊόντα τους σε διάφορα σημεία λιανικής πώλησης στην Ελλάδα, σε περιοχές όπως η Αθήνα, τα Δωδεκάνησα, η Θεσσαλονίκη. Εκτός, όμως, από την Ελλάδα, η επιχείρηση τα τελευταία τρία χρόνια εξάγει ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής σε Κύπρο, Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία ενώ έχουν ξεκινήσει με μεγάλη επιτυχία να εξάγουν και στην Αυστραλία. «Το πεδίο είναι σχετικά εύκολο και το συστήνω και σε άλλους συναδέλφους. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά είναι προσπελάσιμες, αν υπάρξει με τα κατά τόπους γραφεία αγροτικής ανάπτυξης, όπου οι άνθρωποι καταβάλλουν τα μέγιστα για να λάβουμε τα κατάλληλα πιστοποιητικά προϊόντων ελέγχων, τα οποία μας βοηθούν στα τελωνεία».

Η επιτυχημένη πορεία της επιχείρησης οφείλεται και στη σωστή προβολή της αλλά και στη δραστηριότητα του Πέτρου και της γυναίκας του, οι οποίοι, με τη βοήθεια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, συμμετέχουν στις εκθέσεις που πραγματοποιούνται.

Διαβάστε επίσης. . .

Τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του τεμένους της Αθήνας, στον Βοτανικό, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας και...
Διπλό τζακ-ποτ σημειώθηκε στην αποψινή κλήρωση του Τζόκερ , καθώς δεν βρέθηκαν νικητές τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη...