Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Με κατέβασμα του διακόπτη απειλεί η ΔΕΗ τη ΛΑΡΚΟ

Image
ΔΕΗ ΑΔΜΗΕ ρευμα.jpg
 clock 22:27 | 19/10/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Με την απειλή του διακόπτη και αφού οι ανεξόφλητες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος έχουν εκτοξευθεί στο ποσό των 285 εκατ. ευρώ επιχειρεί η ΔΕΗ να μαζέψει τα χρωστούμενα από τη ΛΑΡΚΟ. Η διοίκηση της εισηγμένης απέστειλε εξώδικο την περασμένη εβδομάδα στη ΛΑΡΚΟ με προειδοποίηση για άρση της εκπροσώπησης από πελάτη της, που σημαίνει κατέβασμα του διακόπτη σε περίπτωση που δεν καταβάλει μέρος των οφειλών της, όπως προκύπτει από τη μεταξύ τους σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.

Η σύμβαση που υπεγράφη στις αρχές του 2017 με αναδρομική ισχύ από 1/1/2016 και με διάρκεια μέχρι το τέλος του 2020 προβλέπει εκπτώσεις όγκου, ειδικών καταναλωτικών χαρακτηριστικών και προπληρωμής της μηνιαίας και ετήσιας κατανάλωσης, που φθάνουν στο 42%, διαμορφώνοντας μια τελική τιμή της τάξης των 37 ευρώ η μεγαβατώρα. Μεταξύ των εκπτώσεων η ΛΑΡΚΟ έχει διασφαλίσει έκπτωση εμπρόθεσμης οφειλής 11% υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλει εμπρόθεσμα ποσό ύψους 3 εκατ. ευρώ έναντι κάθε μηνιαίου λογαριασμού για τις καταναλώσεις περιόδου από 1/1/2017 έως και 31/8/2017. Μετά το τέλος της εν λόγω περιόδου, η εναπομείνασα οφειλή έως την πλήρη εξόφληση κάθε λογαριασμού που έχει εκδοθεί θα ρυθμιστεί σε 16 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο 2017 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο 2018. Η ΛΑΡΚΟ δεν έχει ανταποκριθεί στις εν λόγω ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα οι συνολικές οφειλές να έχουν εκτοξευθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 στα 285 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ μέσω εξωδίκου προς τη διοίκηση της εταιρείας ζητάει την άμεση καταβολή των ποσών που προβλέπει η συγκεκριμένη ρύθμιση προκειμένου να συνεχίσει να τροφοδοτεί τη μεταλλευτική βιομηχανία με ρεύμα. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί πως θα προχωρήσει στην άρση της εκπροσώπησης από πελάτη της.

Στην πραγματικότητα, κανείς στη ΔΕΗ δεν πιστεύει ότι η ΛΑΡΚΟ στην οικονομική κατάσταση που είναι θα μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ενώ σοβαρά ερωτήματα διατυπώνονται και εντός της επιχείρησης για το γεγονός ότι δεν ελήφθησαν νωρίτερα μέτρα για να μη διογκωθούν οι οφειλές σε αυτά τα επίπεδα. Η ιστορική μεταλλευτική βιομηχανία με ζημίες ύψους 79,3 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό του 2015, αφού για το 2016 και το 2017 δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη αποτελέσματα, και συνολικές υποχρεώσεις την ίδια χρονιά στα 481,45 εκατ. ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπη με το λουκέτο μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση αναζητάει επειγόντως σχέδιο διάσωσης, ανασύροντας το σχέδιο μερικής ιδιωτικοποίησης του 2014, που όμως στοχεύοντας να διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα της εταιρείας την οδήγησε σε οριστικό αδιέξοδο.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis