Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ
Έρχονται 1.000 κάμερες στους δρόμους - Αυτόματα τα πρόστιμα
κάμερες
 clock 15:42 | 28/04/2026
writer icon newsroom ekriti.gr

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση 1.000 σταθερών καμερών σε επιλεγμένα σημεία του οδικού δικτύου προχώρησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για έργο το οποίο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την ψηφιακή αναβάθμιση των ελέγχων οδικής κυκλοφορίας και τη συστηματική αξιοποίηση δεδομένων από τις αρχές.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της προς υπογραφή σύμβασης ανέρχεται σε 88,11 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης. Ο προϋπολογισμός της βασικής σύμβασης είναι 44,05 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, ενώ προβλέπεται ισόποσο δικαίωμα προαίρεσης, που μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, αυξάνοντας αντίστοιχα το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο.

Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ μέρος της θα καλύπτεται από τα πρόστιμα που θα βεβαιώνονται και θα εισπράττονται μέσω της λειτουργίας του συστήματος, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τον ΚΟΚ.

Σε τεχνικό επίπεδο, το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση και διαμόρφωση 1.000 σταθερών καμερών για την καταγραφή βασικών τροχαίων παραβάσεων, όπως η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η παράνομη χρήση λεωφορειολωρίδων και η υπέρβαση ορίων ταχύτητας. Οι κάμερες θα υποστηρίζουν τη συλλογή και μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Κεντρικό στοιχείο του έργου είναι η διασύνδεση των καμερών με τα πληροφοριακά συστήματα της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ώστε τα δεδομένα των παραβάσεων να μεταφέρονται άμεσα για επεξεργασία. Το σύστημα θα είναι πλήρως διαλειτουργικό με το «Ενιαίο Εθνικό Σύστημα Ψηφιακής Καταγραφής και Διαχείρισης Ελέγχων και Προστίμων», ενισχύοντας την αυτοματοποίηση των ελέγχων και της επιβολής κυρώσεων.

Παράλληλα, προβλέπεται η ανάπτυξη και εγκατάσταση εξειδικευμένου λογισμικού στις κάμερες, η προμήθεια και θέση σε λειτουργία του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και η εκπαίδευση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας για τη χρήση και διαχείριση του συστήματος.

Η σύμβαση, διάρκειας 6 ετών από την υπογραφή της, περιλαμβάνει ακόμη υπηρεσίες λειτουργίας με συμφωνημένα επίπεδα παροχής υπηρεσιών (SLA), άρση βλαβών και συνολική υποστήριξη για πέντε έτη από την εγκατάσταση, καθώς και υπηρεσίες καλής λειτουργίας για το σύνολο του εξοπλισμού και του λογισμικού για το ίδιο διάστημα.

Ο διαγωνισμός, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας του ΕΣΗΔΗΣ με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 8η Ιουνίου 2026 και ηλεκτρονική αποσφράγιση στις 9 Ιουνίου. Η ισχύς των προσφορών ορίζεται σε 12 μήνες, ενώ για τη συμμετοχή απαιτείται εγγυητική επιστολή ύψους 710.577 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2% της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης χωρίς ΦΠΑ και χωρίς το δικαίωμα προαίρεσης.

Η διαδικασία προβλέπει την υποβολή προσφοράς για το σύνολο του έργου και όχι για επιμέρους τμήματα, καθώς, όπως επισημαίνεται, οι εργασίες είναι αλληλοσυνδεόμενες και απαιτούν ενιαίο συντονισμό από έναν ανάδοχο. Δίνεται πάντως η δυνατότητα υπεργολαβίας, με ειδικούς όρους ελέγχου όταν το ποσοστό υπερβαίνει το 30% της σύμβασης.

 

Διαβάστε επίσης:

Φράγμα Αποσελέμη: Πάνω από 12 εκατ. κυβικά νερού - Ο σχεδιασμός για την χρονιά

Ηράκλειο - επίθεση σε νεαρούς: Στο μικροσκόπιο τα οπαδικά κίνητρα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis