Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Παγωμάρα από τις νέες απαιτήσεις των δανειστών - Πάμε για 4ο μνημόνιο

Image
eurogroup
 clock 07:13 | 23/04/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε συμφωνία για την λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να είναι "συγκεκριμένα, αποτελεσματικά, ρεαλιστικά και να εφαρμοστούν με ένα συγκεκριμένο αυτοματισμό, του οποίου η ενεργοποίηση θα είναι επίσης συγκεκριμένη", ήρθαν οι δανειστές και η ελληνική πλευρά στο Eurogroup του Άμστερνταμ. Οι θεσμοί, μετά το χθεσινό Eurogroup, απέδειξαν ότι είναι άκαμπτοι στην αξίωση να νομοθετηθούν μέτρα προληπτικά, και μάλιστα «στο ψαχνό» (περικοπές μισθών, συντάξεων, μείωση αφορολόγητου κλπ) ύψους 3,5 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που η χώρα δεν πιάσει τους στόχους δημοσιονομικού πλεονάσματος το 2018.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι τα μέτρα που πρέπει να πάρει η Ελλάδα τώρα θα ανέλθουν στο 3% του ΑΕΠ της και τα εφεδρικά στο 2% για το έτος 2018, όλα όμως πρέπει να νομοθετηθούν τώρα, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεση του Eurogroup να συγκαλέσει και νέα συνεδρίαση την επόμενη Πέμπτη, για να επικυρώσει τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού του κλεισίματος της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. 

Οι δανειστές ξεκαθάρισαν ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση αν δεν υπογράψει η κυβέρνηση τα προληπτικά μέτρα. Τα μέτρα αυτά θα αποτυπωθούν - ονομαστικά και συγκεκριμένα - στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο (MOU). Η επικαιροποίηση του Μνημονίου (νεότεροι στόχοι, χρονοδιαγράμματα κ.λπ.) γίνεται μετά από κάθε αξιολόγηση. Εφόσον η αξιολόγηση κλείσει την Μ. Πέμπτη, την επομένη η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει.
Το MOU είναι δεσμευτικό, αλλά δεν περνά από την Βουλή. Επιπλέον, η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα. Ωστόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε μια απάντηση: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι γεμάτη ιδέες».
Τον γόρδιο δεσμό θα λύσει μάλλον η εξής ιδέα: Η κυβέρνηση θα υπογράψει το 4ο μνημόνιο (MOU) και θα νομοθετήσει στη Βουλή έναν Ειδικό Μηχανισμό Δέσμευσης ο οποίος αν διαπιστώσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 δεν θα είναι 3,5%, θα ενεργοποιήσει τα επώδυνα μέτρα που θα ενσωματωθούν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο. 

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως τα πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να νομοθετηθούν μπροστά να είναι αξιόπιστα και να έχουν αυτόματη εφαρμογή.
«Είμαι πολύ χαρούμενη που είδα ισχυρή στήριξη στο θέμα των έκτακτων μέτρων. Αυτά τα μέτρα θα καλύψουν τις απαιτήσεις που έχει το Ταμείο. Πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι αξιόπιστα και να υπάρξει ο αυτόματος μηχανισμός με βάση τον οποίο θα ενεργοποιηθούν», ανέφερε.
Η ίδια επανέλαβε ότι σύμφωνα με το Ταμείο η λύση πρέπει να έχει δυο σκέλη μεταρρυθμίσεις και χρέος. «Τίποτα δεν κλείνει αν δεν κλείσουν όλα», επεσήμανε και τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος η ελάφρυνση του χρέους να είναι εμπροστοβαρής.

Οχι σε νέα μέτρα λέει ο Πρωθυπουργός

«Όχι σε νέα έκτακτα μέτρα» είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στο Euronews, τονίζοντας πως η χώρα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.
Ερωτηθείς για την προοπτική υπερψήφισης των νομοσχεδίων που πρόκειται να έρθουν στη Βουλή, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα η σημερινή κυβέρνηση έχει λάβει εντολή υλοποίησης μιας δύσκολης συμφωνίας, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και όχι πριν, και για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός ήξερε τι είναι πάνω στο τραπέζι.

Ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει μία τελευταία προσπάθεια πολιτικής διαπραγμάτευσης και αναμένεται τις επόμενες μέρες να τεθεί επικεφαλής στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αποτρέψει το ενδεχόμενο υποχρεωτικής νομοθέτησης μέτρων έκτακτης ανάγκης ύψους 2% του ΑΕΠ, σε περίπτωση που το πρόγραμμα εκτροχιαστεί ως το 2018. 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis