Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ξένη γλώσσα βοηθά στην καταπολέμηση της άνοιας

ekriti, image not found
 clock 08:35 | 03/06/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

 

Η φράση λέει ότι μία ξένη γλώσσα είναι μία νέα ζωή... Και όχι μόνο, καθώς μία νέα έρευνα αποκάλυψε τα πλεονεκτήματα της διγλωσσίας στη νοημοσύνη μακροπρόθεσμα.

Τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο «Annals of Neurology», περιοδικό της Αμερικανικής Νευρολογικής Εταιρείας και Παιδικής Κοινωνίας Νευρολογίας, δείχνουν ότι τα άτομα που μιλούν δύο ή περισσότερες γλώσσες, ακόμη και αυτοί που έμαθαν τη δεύτερη ξένη γλώσσα στην ενηλικίωσή τους, μπορεί να καθυστερήσουν την γήρανση της γνωστικής ικανότητας.

Η διγλωσσία θεωρείται ότι βελτιώνει τη γνωστική ικανότητα και καθυστερεί την άνοια στους ηλικιωμένους. Ενώ προηγούμενη έρευνα είχε διερευνήσει τον αντίκτυπο της εκμάθησης περισσότερων από μία ξένες γλώσσες, η απόδειξη της «αντίστροφης αιτιότητας» είχε αποδειχθεί δύσκολη.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι άνθρωποι βελτιώνουν τις γνωστικές λειτουργίες τους μέσω της εκμάθησης νέων γλωσσών ή αν αυτοί που έχουν καλύτερες νοητικές ικανότητες είναι πιο εύκολο να γίνουν δίγλωσσοι.

«Η έρευνά μας είναι η πρώτη που εξετάζει αν η εκμάθηση μίας δεύτερης γλώσσας έχει αντίκτυπο στην γνωστική λειτουργία αργότερα στη ζωή, ελέγχοντας ταυτόχρονα την παιδική νοημοσύνη», δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Τόμας Μπακ από το Κέντρο Νοητικής Γήρανσης και Νοητικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα από το αρχείο γεννήσεων του 1936, μία ομάδα 835 ατόμων με μητρική γλώσσα τα αγγλκά, που γεννήθηκαν και ζουν στην ευρύτερη περιοχή του Εδιμβούργου, στη Σκωτία.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε ένα τεστ νοημοσύνης το 1947, στην ηλικία των 11 ετών, και επανεξετάστηκαν στις αρχές των 70 τους, δηλαδή ανάμεσα στα έτη 2008 και 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 262 συμμετέχοντες αποδείχθηκε ότι ήταν ικανοί να επικοινωνήσουν σε τουλάχιστον μία ακόμη γλώσσα πέραν των αγγλικών. Από αυτούς οι 195 έμαθαν την δεύτερη γλώσσα πριν τα 18 τους χρόνια, ενώ 65 από αυτούς μετά.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτοί που μιλούν δύο ή περισσότερες γλώσσες έχουν σημαντικά καλύτερες γνωστικές ικανότητες σε σύγκριση με αυτό που θα περίμενε κανείς από την αρχική τους βάση. Οι ισχυρότερες επιδράσεις παρατηρήθηκαν γενικότερα στην νοητική ικανότητα και την ανάγνωση, ανεξαρτήτως αν τη διδάχθηκαν σε μικρή ηλικία ή αργότερα.

«Τα στοιχεία της έρευνας αυτής έχουν τεράστια πρακτική σημασία. Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο μαθαίνουν μία δεύτερη γλώσσα αργότερα στη ζωή τους. Η μελέτη μας δείχνει ότι η δεύτερη γλώσσα, όποτε κι αν διδαχθεί, μπορεί να είναι ωφέλιμη για τον εγκέφαλο», σημειώνει ο Μπακ.

«Η επιδημιολογική αυτή έρευνα του δρ.Μπακ και των συναδέλφων αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την κατανόηση της επίδρασης της δεύτερης γλώσσας ενάντια στην γήρανση του εγκεφάλου. Αυτή η έρευνα ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές μελέτες για τη διγλωσσία και την πρόληψη του εκφυλισμού της νοητικής ικανότητας», ανέφερε ο εκδότης του περιοδικού Annals of Neurology και καθηγητής Ιατρικής του Χάρβαρντ, Αλβάρο Πασκουάλ Λεόνε.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis