Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά της Σαουδικής Αραβίας

Image
υεμένη
 clock 22:24 | 27/03/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Δύο χρόνια μετά την επέμβαση του σουνιτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, οι σιίτες αντάρτες Χούτι που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανάα, δηλώνουν έτοιμοι να αντισταθούν ως το τέλος, την ώρα που η γραμμή του μετώπου παραμένει αμετακίνητη και οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Οι Χούτι και οι σύμμαχοί τους, οι οπαδοί του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σηματοδότησαν την επέτειο αυτή διοργανώνοντας χθες Κυριακή μια τεράστια διαδήλωση στην πρωτεύουσα με το σύνθημα «Αντίσταση στην επίθεση».

Εκατοντάδες χιλιάδες Υεμενίτες, κάποιοι εκ των οποίων πήγαν στη Σανάα από περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαμπίν φωνάζοντας συνθήματα κατά της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ηγείται του συνασπισμού, και δεσμεύθηκαν να «αντισταθούν ως το τέλος».

«Επιστρέψαμε σήμερα στην πλατεία Σαμπίν για να στείλουμε ένα μήνυμα στους Άραβες και τους μουσουλμάνους: η θρησκεία μας σας επιτρέπει να επιτίθεστε σε έναν λαό στο σύνολό του, χωρίς κανέναν λόγο;», διερωτήθηκε ο Αμπντουλά Καντίρι, ένας διαδηλωτής.

Συμβολικά, ένα δικαστήριο των ανταρτών καταδίκασε το Σάββατο τον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι για «υψίστη προδοσία».
Ο Χάντι, που ζει τον περισσότερο καιρό στο Ριάντ, κρίθηκε ένοχος επειδή «υφάρπαξε τον τίτλο του προέδρου μετά το τέλος της θητείας του», επειδή «προκάλεσε την επίθεση της οποίας ηγήθηκε η Σαουδική Αραβία» και επειδή «έπληξε την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Υεμένης», μετέδωσε το πρακτορείο των ανταρτών Saba.

Ο πρώην πρόεδρος Σάλεχ έκανε μια σύντομη εμφάνιση στη διάρκεια της διαδήλωσης χθες. Το Σάββατο ο Σάλεχ είχε δηλώσει ότι «οι Υεμενίτες ελεύθεροι θα συνεχίσουν να επιλέγουν την αντίσταση για όσο διάστημα ο συνασπισμός (…) συνεχίσει να επιτίθεται στη χώρα τους».

«Όσο συνεχίζεται η επίθεση, θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε», υπερθεμάτισε και ο ηγέτης των ανταρτών Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι. «Ο εχθρός αυταπατάται αν πιστεύει ότι είναι ικανός να μας κερδίσει σε μία εβδομάδα ή σε έναν μήνα», πρόσθεσε.

Από την κυβερνητική πλευρά ένα άρθρο που μεταδόθηκε από το πρακτορείο που πρόσκειται στον Χάντ αναφέρει ότι «πίσω από την ενίσχυση των ανταρτών Χούτι κρύβεται ένα ιρανικό σχέδιο», που έχει στόχο όχι μόνο την Υεμένη αλλά και τις χώρες του Κόλπου.

Θεωρώντας ότι είναι περιθωριοποιημένοι, οι Χούτι, που προέρχονται από τη σημαντική μειονότητα των ζαϊντιτών --στην οποία ανήκει περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Υεμένης κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας-εξαπέλυσαν μια επίθεση το 2014 η οποία τους επέτρεψε να κερδίσουν τη μία πόλη μετά την άλλη, φτάνοντας ως τη Σανάα.

Στις 26 Μαρτίου 2015 η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της ξεκίνησαν μια εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών εναντίον των ανταρτών. Η επέμβαση αυτή επέτρεψε στον κυβερνητικό στρατό να ανακαταλάβει το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς πέντε επαρχίες στον νότο, όμως η βόρεια Υεμένη και η πρωτεύουσα παραμένουν υπό τον έλεγχο των Χούτι και των συμμάχων τους.

Δύο χρόνια μετά τη σουνιτική επέμβαση, περισσότεροι από 7.700 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και 40.000 έχουν τραυματιστεί στην Υεμένη.
Η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος ανησυχεί κυρίως για τον κίνδυνο να ξεσπάσει λιμός.

Οι προσπάθειες του ΟΗΕ να βρεθεί μια πολιτική λύση στη σύγκρουση έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, όπως έχει δηλώσει ο απεσταλμένος του οργανισμού Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ.

«Είναι κρίμα που τώρα οι πλευρές δεν θέλουν να κάτσουν στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, είχε δηλώσει στις 14 Μαρτίου.«Ένα από τα ζητήματα που μας ανησυχεί είναι η αύξηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

Επί του πεδίου, οι γραμμές του μετώπου δεν έχουν μετακινηθεί σημαντικά μετά την ανακατάληψη πέντε επαρχιών από τον κυβερνητικό στρατό. Οι αεροπορικές επιθέσεις του αραβικού συνασπισμού συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά, προκαλώντας συχνά θύματα μεταξύ των αμάχων.

Το μόνο πραγματικά ενεργό μέτωπο είναι αυτό στα νοτιοδυτικά, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν προελάσει προς το λιμάνι της Χοντέιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis