Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Βορειοκορεατική πυρηνική απειλή. Του Μαρίνου Παττακού

Image
βόρεια κορέα
 clock 14:35 | 24/04/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Η Βόρειος Κορέα είναι θεωρητικά μία μικρή χώρα έκτασης 120.540 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό 25 εκατομμυρίων κατοίκων. Ιδρύθηκε μετά τον πόλεμο της Κορέας των αρχών της δεκαετίας του 1950 και σήμερα κυβερνάται από ένα πρωτόγνωρο δικτατορικό- ολοκληρωτικό καθεστώς, με οικονομική ανάπτυξη και πυρηνική τεχνολογία, ικανή να απειλήσει σε σημαντικό βαθμό την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Άπω Ανατολής. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στη διαπίστωση ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα αλλά στη σημερινή εφιαλτική πολιτική πραγματικότητα σπάνιας μορφής, παρανοϊκής αντίληψης κρατικής οντότητας, μοναδική στη σύγχρονη εποχή της παγκόσμιας κοινότητας. Είναι ένα κράτος πρότυπο του αυταρχισμού, του λαϊκισμού, του φανατισμού, της βίας και της θανατικής εξόντωσης των διαφωνούντων που λειτουργεί ανενόχλητα, αγνοώντας τη διεθνή νομιμότητα που επιβάλουν οι παγκόσμιοι οργανισμοί ασφαλείας.
 Η ανησυχία συνίσταται στο γεγονός ότι το καθεστώς αυτό διαθέτει μία κρατική οντότητα, που μπορεί να κινηθεί απρόβλεπτα, αντιδρώντας προληπτικά από φόβο εν όψει αναμενόμενου πυρηνικού πλήγματος εις βάρος του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρακολουθώντας τις αναφορές και τις εκτιμήσεις των ειδικών γεωπολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών αναλυτών σε συνδυασμό με τις διαφαινόμενες εξελίξεις, εύλογα μπορούμε να καταλήξουμε σε διάφορες εκτιμήσεις, συμπεράσματα και ερωτήματα:
Τι συμβαίνει με τη Βόρειο Κορέα; Πού βασίζεται η ταυτόχρονη ανάπτυξη της οικονομίας και του προγράμματος εξοπλισμού; Πού βρίσκει το χρήμα για το πανάκριβο πυρηνικό της οπλοστάσιο;
Το παιχνίδι της αποτροπής που διεξάγεται μεταξύ Η.Π.Α. και Β. Κορέας είναι το καθιερωμένο που επιβάλλεται από τους κανόνες της διεθνούς στρατηγικής που οδηγεί σε ισορροπία των δυνάμεων  ή πρόκειται για την ενίσχυση της τάσης έντασης με επιβεβαίωση της στρατηγικής των αμοιβαίων πληγμάτων;
Εάν επιβεβαιωθεί η στρατηγική των αμοιβαίων πληγμάτων, είναι βέβαιο ότι δεν θα έχουμε εξόντωση και καταστροφή της Β. Κορέας και πιθανότατα το προληπτικό πλήγμα της Β. Κορέας δεν θα φέρει τον πυρηνικό όλεθρο στον κόσμο.
Σε περίπτωση που η Αμερική πλήξει την Βόρεια Κορέα και αυτή αντιδράσει με πλήγματα στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα είναι σίγουρο ότι το κόστος για την παγκόσμια οικονομία θα είναι καταστροφικό.
Ο κίνδυνος απώλειας του ελέγχου και της κλιμάκωσης του πολέμου είναι ορατός με την εμπλοκή και άλλων δυνάμεων, με εξελίξεις απρόβλεπτες για την παγκόσμια ειρήνη και οικονομία…
Η απάντηση στις παραπάνω εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα δεν ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής πολεμικής φαντασίας αλλά στη σφαίρα της απλής ανθρώπινης λογικής.
-Ποιες δυνάμεις και ποια οικονομικά συμφέροντα κρύβονται πίσω από την παγκόσμια πυρηνική απειλή που δρομολογείται από τη Β. Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής;
Μήπως πίσω από τον απειλητικό και επικίνδυνο «μπαμπούλα» ηγέτη της Β. Κορέας και τις Η.Π.Α. βρίσκονται οι παγκόσμιες πολεμικές βιομηχανίες των «εμπόρων του πολέμου» που με τον φόβο της νέας ασύμμετρης πυρηνικής βορειοκορεατικής απειλής επιδιώκεται ο έλεγχος της οικονομίας, με την προώθηση νέων αντιπυρηνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων για την προστασία των λαών της Γης;
Γι’ αυτό και το τελικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι το ίδιο με εκείνο παρόμοιου σχολίου που γράφηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν η Β. Κορέα είχε πραγματοποιήσει την τελευταία της πυρηνική δοκιμή, δηλαδή το παρακάτω:
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στη σύγχρονη εποχή δεν είναι το κράτος των Ισλαμιστών στη Μέση Ανατολή αλλά ο νέος παγκόσμιος εφιάλτης, που συνεχίζει να κυβερνάει τη Β. Κορέα στην Άπω Ανατολή.»

Μαρίνος Παττακός, Εντεταλμένος σύμβουλος αρμόδιος για τη Δημοτική αστυνομία
 
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis