Skip to main content
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Παναγία Κακαβιώτισσα: Η ελληνική εκκλησία χωρίς σκεπή που ξεχωρίζει σε ολόκληρο τον κόσμο

Image
Παναγιά η Κακαβιώτισσα
 clock 08:53 | 19/03/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Υπάρχει μια ελληνική εκκλησία η οποία ξεχωρίζει σε ολόκληρο τον κόσμο επειδή δεν έχει σκεπή! Η κατασκευή της είναι πολύ ιδιαίτερη πράγμα που αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη στιγμή που την αντικρίζεις είτε κοντά είτε από φωτογραφίες. Ο λόγος για την Παναγία την Κακαβιώτισσα στη Λήμνο. Αξίζει να την γνωρίσεις αλλά και την επισκεφθείς με την πρώτη ευκαιρία.

Η Παναγία η Κακαβιώτισσα είναι ένα μικρό εξωκλήσι ιδιαίτερα γραφικό το οποίο βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού στην όμορφη Λήμνο. Είναι ένα εκκλησάκι που χτίστηκε περίπου το 1.300 και στέκει μέχρι σήμερα αποπνέοντας μια ηρεμία και γαλήνη. Πώς πήρε το όνομά της; Από το γεγονός ότι βρίσκεται στο όρος Κάκαβος στη Λήμνο, μέσα σε μια σπηλιά, ανάμεσα στα επιβλητικά βράχια.

Image
Παναγιά η Κακαβιώτισσα

Και βέβαια, όπως είπαμε, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι δεν έχει σκεπή. Το ιδιαίτερο αυτό εκκλησάκι έγινε από νωρίς γνωστό στην περιοχή. Κι αυτό γιατί μοναχοί από τον Άγιο Ευστράτιο που ανήκαν στη μονή Μεγίστης Λαύρας, αποφάσισαν να εγκατασταθούν εκεί ώστε να προστατευθούν από επιδρομές Τούρκων. Έτσι, λοιπόν, κι αυτό περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής.

Εκτός πάντως από τα εκκλησάκια στα νησιά, εντυπωσιακοί είναι και κάποιοι ναοί στα βουνά. Όπως το εκκλησάκι μέσα στο φαράγγι, δίπλα στον ποταμό Βοϊδομάτη.

Η μοναδική λειτουργία την Τρίτη του Πάσχα

Εκτός από το γεγονός ότι η εκκλησία αυτή δεν έχει σκεπή, εξίσου ιδιαίτερη είναι και η λειτουργία που γίνεται εκεί. Λαμβάνει χώρα μόνο μια φορά το χρόνο, την Τρίτη του Πάσχα, εκεί στην κορυφή του όρους Κάκαβος, στη δυσπρόσιτη σπηλιά που «αγκαλιάζει» την Παναγία την Κακαβιώτισσα. Η Παναγία η Κακαβιώτισσα είναι πράγματι ξεχωριστή και αποτελεί όχι μόνο τον μοναδικό ασκεπή χριστιανικό ναό στον κόσμο αλλά και ένα από τα πιο όμορφα ξωκλήσια της Ελλάδας.

Image
Παναγιά η Κακαβιώτισσα

Η ιστορία της

Η Παναγιά, ονομάστηκε Κακαβιώτισσα από το βουνό Κάκαβο στο οποίο βρίσκεται το ξωκλήσι της. Πρόκειται για τη μοναδική παγκοσμίως άσκεπη εκκλησία, η οποία είναι χτισμένη μέσα σε μια σπηλιά. Δε είναι ακριβώς σπηλιά αλλά μια εσοχή που σχηματίζουν τα βράχια. Κάτω από το βραχώδες αυτό μπαλκόνι ασκητές ήδη από τα 1305 επέλεξαν το τόπο του Κάκαβου, για να ασκητέψουν και να δοξολογήσουν την Παναγία. Έχτισαν το ναΐσκο για να λειτουργούνται οι μοναχοί, που ασκήτευαν στις γύρω σπηλιές του βουνού. Κάποτε οι μοναχοί πέθαναν, καινούργιοι ασκητές δεν ήρθαν και ο τελευταίος που έμεινε, αποφάσισε, να εγκαταλείψει τη Λήμνο και να πάει στο Άγιο Όρος. Πριν φύγει για το όρος, βρήκε ένα Λημνιό από την οικογένεια Μουμτζή, από το Κοντιά, που' χε τη μάντρα του εκεί κοντά και του εμπιστεύτηκε την εικόνα της Παναγίας, το «Ρόδον το αμάραντον».

Image
Παναγιά η Κακαβιώτισσα

Ο μοχαχός ζήτησε από το βοσκό να ανεβάζει την εικόνα στο ναό κάθε Λαμπροτρίτη για να λειτουργείται. Έπειτα ο ασκητής μπήκε στη θάλασσα, άνοιξε το ράσο του, το οποίο έγινε βάρκα και έφυγε για το Άγιο Όρος. To μετόχι της Παναγίας της Κακαβιώτισσας βρίσκεται κοντά στο ερειπωμένο πια χωριό Ζεματά ή Ζυματά στη περιοχή του Κοντιά, 4 μόλις χιλιόμετρα από τη Μύρινα. Η Παναγία η Κακαβιώτισσα είναι ένα από τα πολλά παλαιά αγιορείτικα μετόχια της Λήμνου. Το μετόχι είναι γνωστό ήδη από το 1305, έτος που περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας. Μοναχοί τότε από τον Άγιο Ευστράτιο που ανήκαν στη μονή της Μεγίστης Λαύρας, εγκαταστάθηκαν στη σπηλιά, για να προστατευθούν από τις επιδρομές των Τούρκων. Εντυπωσιακή είναι η θέση του ναΐσκου. Βρίσκεται μέσα σε δυσπρόσιτη σπηλιά, στις παρυφές του βουνού. Η σπηλιά βρίσκεται σε ιδανική θέση για ερημίτες. Ακόμα και σήμερα σε μια διπλανή μικρή σπηλιά συναντάμε ίχνη ανθρώπων, που πηγαίνουν στη σπηλιά, για να απομονωθούν και να προσευχηθούν. Υπάρχουν κονσέρβες, πνευματικά χριστιανικά βιβλία και στρωσίδια. Το ξωκλήσι λειτουργεί και εορτάζει κάθε Λαμπροτρίτη, όταν οι κάτοχοι της εικόνας την ανεβάζουν στο ναό, για να λειτουργηθεί.

Με πληροφορίες από mylemnos.gr και exploringgreece.tv

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρήτη: Η τραγική ειρωνεία και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες για τον 33χρονο Μανόλη

Ηράκλειο: Πέταξαν τον χαρταετό τους οι Ηρακλειώτες παρά τα... σύννεφα (φωτο)

Ηράκλειο: Στους δρόμους ξανά για την Δημόσια Υγεία μετά την αυτοχειρία του καρκινοπαθούς

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis