Skip to main content
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Μεγάλη Πέμπτη: Η παράδοση των κόκκινων αυγών

κόκκινα αυγά
 clock 11:14 | 02/05/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Το αυγό αποτελεί σύμβολο της αναγέννησης της ζωής, που βρίσκεται κρυμμένη και σιγομεγαλώνει μέσα στο τσόφλι της. Παραδοσιακά τα βάφουμε κόκκινα τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ όσοι δεν προλάβουν τότε, τα βάφουν το Μεγάλο Σάββατο.

Πώς ξεκίνησε το έθιμο

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς καταλήγουμε στην επιλογή του κόκκινου χρώματος, ωστόσο οι εξηγήσεις που υπάρχουν είναι πολλές.

Σύμφωνα με μία εκδοχή η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα.

Μάλιστα, για πολλούς το αυγό συμβολίζει και τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.

Μια άλλη ιστορία συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Σύμφωνα με το έθιμο, το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι είναι της Παναγίας και δεν πρέπει να το σπάει αλλά να φυλάγεται στο εικονοστάσι μέχρι το επόμενο Πάσχα.

Ας δούμε, όμως, πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις κακοτοπιές, καθώς όσο εύκολο κι αν ακούγεται, πιστέψτε μας, υπάρχουν χίλιοι δυο λόγοι που μπορεί να μη μας πετύχουν.

Image
κόκκινα αυγά

Πώς βάφουμε σωστά τα αυγά

Διαλέγουμε αυγά ημέρας μεσαίου μεγέθους, διότι τα μεγαλύτερα σπάνε ευκολότερα.

Τοποθετούμε τα αυγά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Ρίχνουμε 5 – 6 σταγόνες ξίδι, το οποίο σφίγγει τους πόρους του κελύφους και βοηθά τις πρωτεΐνες του ασπραδιού να πήξουν γρηγορότερα. Έτσι αποφεύγονται οι ρωγμές, αλλά ακόμα και αν ραγίσει ελαφρώς το τσόφλι, δεν ξεχύνεται εύκολα το ασπράδι. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το υγρό να αρχίσει να κοχλάζει.

Για σφιχτά αυγά μετράμε 10 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού. Μπορούμε επίσης να τα αφήσουμε μέσα στο ζεστό νερό για 1 – 2 λεπτά ακόμη. Ο «βρασμός» θα συνεχιστεί και το αποτέλεσμα θα είναι ένα πολύ σφιχτό αυγό. Αφαιρούμε τα αυγά από το νερό.

Σε βραστό νερό βάζουμε την κόκκινη βαφή αυγών ακολουθώντας τις οδηγίες στη συσκευασία. Έχετε υπόψη ότι οι βαφές ζεστού νερού έχουν πιο έντονο αποτέλεσμα.

Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας ξύδι.

Βάζουμε τα βρασμένα αυγά στο κόκκινο υγρό προσεκτικά με ένα μεγάλο κουτάλι. Ελέγχουμε αν όλα τα αυγά είναι βυθισμένα. Αν δεν είναι, προσθέτουμε λίγο ακόμα βραστό νερό και λίγη βαφή επιπλέον.

Αφήνουμε τα αυγά στο χρωματιστό υγρό για 15 περίπου λεπτά.

Βγάζουμε τα αυγά από το υγρό με ένα τρυπητό κουτάλι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε χαρτί κουζίνας.

Μυστικά για τέλεια κόκκινα αυγά

Αν θέλετε να πετύχετε ένα ζωηρό κόκκινο χρώμα, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε αυγά σε λευκό χρώμα. Αν επιλέξετε μπεζ αυγά θα έχετε αυγά σε πιο βαθύ κόκκινο γιατί συμμετέχει η φυσική χρωστική του αυγού.

Image
κόκκινα αυγά

Πριν βάλουμε τα αυγά να βράσουν φροντίζουμε να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.

Πλένουμε καλά τα αυγά πριν τα βράσουμε. Θέλουμε ένα καθαρό κέλυφος χωρίς υπολείμματα. Έτσι ανοίγουν οι πόροι και η βαφή θα κάτσει πιο εύκολα. Αν πλύνουμε τα αυγά πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε, σε καμία περίπτωση δεν τα αποθηκεύουμε πλυμένα.

Βράζουμε πάντα σε μεγάλη κατσαρόλα, έτσι ώστε να μην εφάπτεται το ένα με το άλλο. Και αυτό γιατί υπάρχει κίνδυνος κατά το βρασμό να «τσουγκρίσουν» και να ραγίσει το τσόφλι, με αποτέλεσμα να «χυθεί» έξω μέρος από το ασπράδι.

Δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε το ξύδι στην κόκκινη βαφή, καθώς βοηθάει στο να μη σπάσουν τα αυγά. Το ξύδι όμως έχει και άλλο ένα πλεονέκτημα. Βοηθά την βαφή να κάτσει πιο εύκολα, οπότε εάν θέλουμε να βγουν έντονα βάζουμε και λίγο παραπάνω ξίδι.

Αν θέλουμε τα αυγά να είναι γυαλιστερά τα αλείφουμε με ελαιόλαδο ή οποιοδήποτε άλλο ρευστό έλαιο.

Μην παραλείψετε να βάλετε γάντια για να μη λερωθούν τα χέρια σας. Σε περίπτωση ωστόσο που λερωθείτε ή λερώσετε τον πάγκο της κουζίνας, το κόλπο για να φύγουν τα υπολείμματα είναι το εξής: Βάλτε μπόλικο ξίδι σε μια πετσέτα και σκουπίστε καλά τα χέρια σας και τους πάγκους της κουζίνας. Αν οι λεκέδες επιμένουν, βάλτε σε ένα μπολ 3 κ.σ. μαγειρική σόδα και 2 κ.σ. νερό και τρίψτε καλά με αυτό τα χέρια και τις επιφάνειες.

Τα βαμμένα αυγά μπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου από 1 εβδομάδα έως 10 μέρες και εντός ψυγείου έως 20-25 μέρες. Αυτό ισχύει μόνο αν τα αυγά που αγοράσαμε ήταν φρέσκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόκκινα αυγά: Πόσο «κρατάνε» - Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Πάσχα: Τι συμβολίζουν τα κόκκινα αυγά και γιατί τα τσουγκρίζουμε;

Τσουρέκι: Τι συμβολίζει και ποια είναι η ιστορία του

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis