Παρασκευή 19 ΑΠΡ 2019 11:35
 • Ηρακλειο
  15°C
 • Χανια
  15°C
 • Ρεθυμνο
  15°C
 • Λασιθι
  15°C
Ekriti.gr Logo

Ναοί της Κρήτης αφιερωμένοι στα Εισόδια της Θεοτόκου

Ναοί της Κρήτης αφιερωμένοι στα Εισόδια της Θεοτόκου

εισοδια

Η ευσεβής Άννα, σύζυγος του Ιωακείμ, πέρασε τη ζωή της χωρίς να μπορέσει να τεκνοποιήσει, καθώς ήταν στείρα. Μαζί με τον Ιωακείμ προσευχόταν θερμά στον Θεό να την αξιώσει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, με την υπόσχεση ότι θα αφιέρωνε το τέκνο της σε Αυτόν. Πράγματι, ο Πανάγαθος Θεός όχι μόνο της χάρισε ένα παιδί, αλλά την αξίωσε να φέρει στον κόσμο τη γυναίκα που θα γεννούσε το Μεσσία, το Σωτήρα μας Ιησού Χριστό. 

Όταν η Παναγία έγινε τριών χρόνων, σύμφωνα με την παράδοση, η Άννα και ο Ιωακείμ, κρατώντας την υπόσχεσή τους, την οδήγησαν στο Ναό και την παρέδωσαν στον αρχιερέα Ζαχαρία. Ο αρχιερέας παρέλαβε την Παρθένο Μαρία και την οδήγησε στα Άγια των Αγίων, όπου δεν έμπαινε κανείς εκτός από τον ίδιο, επειδή γνώριζε έπειτα από αποκάλυψη του Θεού το μελλοντικό ρόλο της Αγίας κόρης στην ενανθρώπιση του Κυρίου. Στα ενδότερα του Ναού η Παρθένος Μαρία έμεινε δώδεκα χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα ο αρχάγγελος Γαβριήλ προμήθευε την Παναγία με τροφή ουράνια. Εξήλθε από τα Άγια των Αγίων, όταν έφθασε η ώρα του Θείου Ευαγγελισμού.

Ιεροί ναοί και μονές στην Κρήτη αφιερωμένες στα Εισόδια της Θεοτόκου:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟΝ ΜΟΧΟ

εισοδια θεοτοκου μοχος

εισοδια θεοτοκου μοχος, by meropi

Μονόχωρη καμαροσκεπής Εκκλησία κτισμένη το 1858 σε ερείπια παλαιού Ναού. Διατηρεί περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο και φορητές εικόνες.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΡΟΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

εισοδια θεοτοκου μαλεβιζι

εισοδια θεοτοκου μαλεβιζι, by meropi

Η Μονή Ροδιάς είναι γνωστή ως Ιερό Ησυχαστήριο των Εισοδίων της Θεοτόκου.  Το χωριό Ροδιά (ή Ρογδιά) βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μ. στην πλαγιά της Μαρμαροκεφάλας, 16 χλμ. βορειοδυτικά του Ηρακλείου. Πρόκειται για γυναικείο κοινόβιο που ιδρύθηκε το 1990 από τον Μητροπολίτη Νεκτάριο Παπαδάκη. 

ΚΑΘΡΕΔΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ  ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

χανια

χανια, by meropi

Ο σημερινός καθεδρικός ναός των Εισοδίων χτίστηκε στη θέση παλαιότερου ναού της Θεοτόκου, ο οποίος ανάγεται στον 14οαιώνα.
Η κατασκευή του ναού ολοκληρώθηκε το 1860 στη μορφή της τρίκλιτης βασιλικής με υπερυψωμένο το καλυμμένο από οξυκόρυφη κάμαρα μεσαίο κλίτος. 
Τα πλάγια κλίτη καλύπτονται από σταυροθόλια και διαιρούνται καθ' ύψος από το γυναικωνίτη.
Ο ναός, άρρηκτα συνδεδεμένος με τα ιστορικά γεγονότα, υπήρξε άσυλο και καταφύγιο των κατά καιρούς διωκομένων κατά τις εθνικές εξεγέρσεις. Υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τους βομβαρδισμούς της πόλης από τους γερμανούς, τον Μάϊο του 1941.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ρεθυμνο

ρεθυμνο, by meropi

Ο μητροπολιτικός ναός του Ρεθύμνου είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου και αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά ναό στην ίδια θέση.Κατά την ενετοκρατία υπήρχε ένας μικρός ναός ο οποίος το 1844, κατεδαφίστηκε και στη θέση του χτίστηκε ένας μεγαλύτερος που με τη σειρά του αντικαταστάθηκε το 1956 από τη σημερινή τρίκλιτη βασιλική. Ο ναός διατηρεί το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1852 και τις φορητές εικόνες του, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η σπάνια εικόνα της Παναγιάς του Πάθους.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ ΑΛΑΤΣΑΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

νεα αλατσατα

νεα αλατσατα, by meropi

Ο Ενοριακός Ναός είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η ιστορία της Ενορίας αρχίζει αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. 
Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν χριστιανοί πρόσφυγες, οι οποίοι προέρχονταν από το χωριό Αλάτσατα της Μικράς Ασίας. 

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ  ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΦΟΔΕΛΕ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

φοδελε

φοδελε, by meropi

Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας, στα βορειοδυτικά του χωριού, χτίστηκε στα ερείπια μίας παλαιότερης εκκλησίας του 17ου αιώνα. Η παλαιότερη εκκλησία ήταν μια τρίκλιτη βασιλική. Η νεότερη χρονολογείται από τις αρχές της δεύτερης Βυζαντινής περιόδου (11ος αιώνα) κι έχει το τυπικό σταυροειδές σχήμα των Βυζαντινών εκκλησιών. 

Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΟΣ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΣΚΛΑΒΕΡΟΧΩΡΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ηρακλειο

ηρακλειο, by meropi

Στην περιοχή του Καστελίου Ηρακλείου υπάρχουν τέσσερα αξιοπρόσεκτα χωριά. Στο χωριό Σκλαβεροχώρι βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Σύλληψης της Παρθένου. Οι καλά διατηρημένες τοιχογραφίες του 15ου και 16ου αιώνα είναι υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας.

Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΥΜΠΕΛΙΝΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΧΟΥΜΕΡΙΑΚΟ

χουμεριακο

χουμεριακο, by meropi

Ο ναός της Παναγίας της Κουμπελίνας ή Κουμπελίδικη (δηλαδή με τρούλλο) είναι κτισμένη στον αρχιτεκτονικό τύπο του απλού εγγεγραμμένου, σταυροειδούς με τρούλλο. Μεταγενέστερα προστέθηκε δυτικά ευρύς καμαροσκέπαστος, εγκάρσιος νάρθηκας. Λείψανα τόξου στα δυτικά της βόρειας όψης δείχνουν ότι αρχικά υπήρχε στην ίδια θέση θολοσκέπαστος νάρθηκας

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΣΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

κριτσα

κριτσα, by meropi

Ο ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας στο κεντρικό δρόμο της Κριτσάς αποτελεί αρχιτεκτονικό κόσμημα του 19ου αιώνα. Πρόκειται για διμάρτυρο ναό, το νότιο κλίτος του οποίου είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου, ενώ το βόρειο στον Άγιο Χαράλαμπο. Σύμφωνα με την επιγραφή πάνω από το ανώφλι της εισόδου η θεμελίωση του ναού έγινε το 1852, ενώ σε φωτογραφίες του Ιταλού Giuseppe Berinda φαίνεται πως τα έτη 1865-1867 δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί η ανοικοδόμησή του. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του μνημείου, η διαμόρφωση του όγκου, των εσωτερικών και εξωτερικών του επιφανειών, καθώς και ο λιθόγλυπτος διάκοσμος των ανοιγμάτων του αποκαλύπτουν ένα οικοδόμημα συγκερασμού της παράδοσης του τόπου με στοιχεία από τη βυζαντινή, βενετσιάνικη και οθωμανική αρχιτεκτονική. Μέσα στο ναό φυλάσσονται αξιόλογες φορητές εικόνες, όπως η Παναγία η Γαλακτοτροφούσα.

Πηγή: kritipoliskaihoria.gr

Διαβάστε επίσης. . .

Το πρωί της 19ης Απριλίου του 1991, στην πόλη της Πάτρας ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος. Οι κάτοικοι έψαχναν...
Σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια, 18 Έλληνες έπεσαν νεκροί στο Κάιρο, ύστερα από τρομοκρατική επίθεση, σε ένα σχεδόν ξεχασμένο...
Δύο σπουδαίες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου σίγησαν σαν σήμερα 17 Απριλίου, εκείνη του Δημήτρη Μητροπάνου πριν 7 χρόνια...