Κρήτη

Αύξηση εσόδων από τον τουρισμό αλλά και για την εφορία, λένε ξενοδόχοι της Κρήτης

τουρισμος

"Το θέμα είναι τι μένει τελικά", λέει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων του νομού Λασιθίου Μανώλης Βαρκαράκης, κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία περί αύξησης 8% των εσόδων, πέρυσι, στα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, κεφαλαιοποιώντας με αυτό τον τρόπο τη νέα άνοδο της τουριστικής κίνησης, η οποία καταγράφηκε τη χρονιά που έφυγε.
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο κ. Βαρκαράκης παραδέχθηκε ότι οι εισπράξεις αυξάνονται όσο αυξάνονται οι πελάτες, ωστόσο έκανε λόγο για πολλούς φόρους οι οποίοι μειώνουν κατά πολύ τα κέρδη. "Το κράτος έχει γίνει συνεταίρος μας", είπε χαρακτηριστικά.
Τα σχετικά στοιχεία προέρχονται από την Gbr Consulting η οποία εξειδικεύεται στην παρακολούθηση και ανάλυση μεγεθών των ελληνικών ξενοδοχείων και αφορούν στο τέταρτο τρίμηνο και το σύνολο του 2017. 
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου που παρατηρείται την τελευταία διετία.
Ταυτόχρονα διαπιστώνεται πως τα ξενοδοχεία κατάφεραν να εξαργυρώσουν, με ανάλογη αύξηση εσόδων, την αυξημένη πελατεία του τελευταίου τριμήνου της χρονιάς.
Είναι χαρακτηριστικό πως η αύξηση κατά 10,6% των ξένων επισκεπτών στην Αθήνα αποτυπώθηκε κατ’ ευθείαν στα ταμεία των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας τα οποία, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, κατέγραψαν αύξηση 9,3% των εσόδων τους ανά διαθέσιμο δωμάτιο
Ανάλογα ήταν τα οφέλη που καρπώθηκαν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των παραθεριστικών περιοχών της χώρας τα οποία λειτουργούν εποχικά.
Σύμφωνα με την Gbr, οι αφίξεις ξένων επισκεπτών σ’ αυτές τις περιοχές σημείωσαν άνοδο 19% στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 16% και τα έσοδα των ξενοδοχείων.
Χαρακτηριστικό της γενικευμένης βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών των ξενοδοχείων, στο τέταρτο τρίμηνο, ήταν το γεγονός πως αύξηση εσόδων 4,3% εμφάνισαν τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός πως η τουριστική κίνηση προς την πόλη υποχώρησε οριακά εξαιτίας, κυρίως, των έργων αναβάθμισης στο διάδρομο του αεροδρομίου «Μακεδονία».
Στις επιμέρους παραθεριστικές περιοχές η μεγαλύτερη αύξηση κίνησης καταγράφηκε στην Πελοπόννησο (+15%) και ακολούθησαν οι Κυκλάδες(+10,5%), τα νησιά του Ιονίου (+9,8%), τα Δωδεκάνησα (+8,4%) και η Κρήτη(+7,8%).
 

Κρήτη

Έμποροι Κρήτης: Ζητούν άμεση λύση στο θέμα της αποπληρωμής των επιταγών

ακαλυπτες επιταγες

Άμεση λύση στο θέμα της αποπληρωμής των επιταγών ζητά η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης - ΟΕΣΚ με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία κοινοποιείται και στους υπουργούς Ανάπτυκης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

H αποπληρωμή των επιταγών είναι ένα θέμα που προβληματίζει και ταλαιπωρεί τους επιχειρηματίες καθώς οι αναστολές της ισχύος τους απλά μεταθέτουν ένα πρόβλημα που, όταν ωριμάσει, θα προστεθεί στις λοιπές σωρευμένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, καθιστάμενο στην ουσία άλυτο.

 Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, ανέδειξε από την αρχή του έτους την ανάγκη έγκαιρης λύσης στο θέμα των επιταγών και το επανάφερε ακόμη δύο φορές με επιστολές της τον ίδιο μήνα στην κυβέρνηση.

Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, μέσα από μία πανδημία, που με στόχο καταβαραθρώνει τα πάντα, έχει τραγικές συνέπειες στην οικονομία.

Η πολιτεία, προσπαθεί να βοηθήσει την οικονομία και την κοινωνία, μέσα από κάποια μέτρα στήριξης, για να διατηρηθεί η ρευστότητα και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, που συνθέτουν το οικονομικό κύκλωμα.

Αυτά τα βοηθήματα, είτε είναι ΤΕΠΙΧ, είτε είναι Δάνεια με την εγγύηση του κράτους, είτε επιστροφές επιστρεπτέων προκαταβολών κτλ, το μεγαλύτερο μέρος τους και ίσως δικαίως, έχει πάει, στο άμεσο τουρισμό και στις υπηρεσίες του άμεσου τουρισμού.

Ένα από τα βοηθήματα είναι και οι συνεχείς παρατάσεις στην πληρωμή των επιταγών, από την αρχή της κρίσης, πράγμα που διευκολύνει κάποιους εκδότες των οποίων οι επιταγές μπαίνουν σε καθεστώς προστασίας, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα, για τους κομιστές, των επιταγών.

Οι επιταγές αντιστοιχούν, είτε σε πωλήσεις προϊόντων, είτε σε υπηρεσίες που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί. Οι εκδότες των επιταγών αυτών, έχουν λάβει τα παραπάνω και τώρα είναι πλέον κεφάλαιο.

Βεβαίως, τα καταστροφικά αυτά γεγονότα που βιώνουμε, τους δημιούργησαν προβλήματα ρευστότητας, αλλά τα μέτρα στήριξης του κράτους, που αναφέραμε προηγουμένως, δεν χρησιμοποιήθηκαν στην αποπληρωμή των επιταγών.

Η επιστολή συνεχίζει ως εξής:

Aξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Αυτό έχει σαν επακόλουθο, οι κομιστές των επιταγών είτε από τον κλάδο του χονδρικού εμπορίου, είτε από τον βιοτεχνικό κλάδο, είτε από τον κλάδο της μεταποίησης κτλ, με τις συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή των επιταγών, να έχουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν πάνω από το 60%, της οικονομικής δραστηριότητας.

Επρεπε λοιπόν με κάποιο τρόπο τα βοηθήματα όπως αναστολές εργασίας, ΤΕΠΙΧ, δάνεια με 80-20%, επιστρεπτέες επιστροφές που είχαν στόχο να πληρωθούν υποχρεώσεις, να δίνονται στοχευμένα και όχι όπως προηγούμενα, που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους εκδότες των επιταγών για την κάλυψη τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στους κομιστές και να διαλύεται ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας.

Τα προβλήματα με τις συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή των επιταγών είναι τεράστια και είναι λάθος και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η αγορά προσπαθεί και πάλι για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο να βρει τον βηματισμό της, μετά από δύο και πλέον μήνες με κλειστά τα καταστήματα.

Εκπροσωπώντας τον εμπορικό κόσμο της Κρήτης, ζητούμε την παρέμβαση σας για ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ στο ζήτημα των επιταγών και οριστική επίλυση του θέματος με γενναία στήριξη από την Πολιτεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα 6,3 Ρίχτερ που συγκλόνισαν τη Λάρισα! (Φώτο - Βίντεο)

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Από σήμερα η υποβολή δηλώσεων για τους επαγγελματίες της τέχνης

Θεοχάρης προς Βρετανούς τουρίστες: Ευπρόσδεκτοι με ή χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού