Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

FAZ: Στο τραπέζι παράταση έως το Σεπτέμβρη

Image
2de31baf8ffa12bd0ab51d73e40c4614_l.jpg
 clock 21:58 | 20/06/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Παράταση έως τον Σεπτέμβριο, με παροχή χρηματοδότησης-γέφυρας 6 δισ. ευρώ, προβλέπει το νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσωρινή λύση του ελληνικού ζητήματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ.

Στόχος της παράτασης θα είναι να αποφευχθεί η πτώχευση της Ελλάδας και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, ενώ κατά τους μήνες της επιμήκυνσης θα αρχίσει εντατική διαπραγμάτευση για την κατάρτιση ενός τρίτου προγράμματος στήριξης.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων για το τρίτο πρόγραμμα – σύμφωνα με το δημοσίευμα – οι εταίροι εμφανίζονται ανοιχτοί σε πιθανή συζήτηση για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους,όμως πριν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δοθεί καμία ισχυρή εγγύηση από την Ευρώπη.

Προϋπόθεση για να δοθεί παράταση είναι να υπάρξει συμφωνία σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις-κλειδιά, οι οποίες θα πρέπει πρώτα να υπερψηφισθούν και να υλοποιηθούν από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη FAZ, το σχέδιο των εταίρων προβλέπει εξοικονόμηση 4,5 δισ. ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) ανά έτος, περιλαμβανομένου 1% από εισπράξεις ΦΠΑ και ακόμα 1% από περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Το χρονοδιάγραμμα φέρεται να προβλέπει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, και άμεση εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την Αθήνα. Στη συνέχεια, έως τα μέσα Ιουλίου τα εθνικά κοινοβούλια θα μπορούν να επικυρώσουν το νέο σχέδιο και να εγκρίνουν την εκταμίευση των 3,7 δισ. που απομένουν στο τρέχον πρόγραμμα. Στο ποσό μπορεί να προστεθεί μέρος των κεφαλαίων του ΤΧΣ.\

Πηγή: euro2day

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis