Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το ν/σ για την ιθαγένεια "απαντά" στις ανάγκες της κοινωνίας, του Μ. Κριτσωτάκη

Image
ιθαγένεια
 clock 11:49 | 16/06/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια αποτελεί μια επείγουσα νομοθετική διαδικασία, μια κοινωνική και πολιτική ανάγκη. Αναφερόμενοι στην ιθαγένεια πρέπει να τονίσουμε πως δε μιλάμε για αφηρημένα ζητήματα δικαίου, αλλά για χιλιάδες παιδιά, που μεγαλώνουν σαν τα παιδιά μας, κάνουν τις ίδιες παρέες και δεν ξέρουν άλλη πατρίδα. Για αυτά πατρίδα είναι η χώρα μας.
Η κατάθεση λοιπόν του σχεδίου νόμου για την ιθαγένεια αποδεικνύει πως η κυβέρνηση τιμά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον της Βουλής  των Ελλήνων με τις προγραμματικές της δηλώσεις. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι με αυτό το σχέδιο νόμου επιδιώκουμε, πέρα από τις τυπικού χαρακτήρα ρυθμίσεις, να διευθετήσουμε ένα βαθιά κοινωνικό και κατ’ επέκταση πολιτικό ζήτημα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας – την ουσιαστική ενσωμάτωση όλων εκείνων των ανθρώπων που είναι ενταγμένοι, ούτως ή άλλως, στην ελληνική κοινωνία και επιθυμούν να είναι πολίτες της.
Θέλω να υπενθυμίσω ότι η ελληνική κοινωνία, σε όλες τις ιστορικές περιόδους της, ήταν μια κοινωνία ανεκτική, ανοιχτή και ικανή στο να ενσωματώνει και να εντάσσει στο «σώμα» της ανθρώπους, προερχόμενους από άλλες χώρες, παραδόσεις και «κουλτούρες». Ήταν και παραμένει μια κοινωνία που συνειδητοποιεί και αντιλαμβάνεται τη θέση και το ρόλο της ως «σταυροδρόμι του κόσμου»! Για το λόγο αυτό, οι κατά καιρούς προσπάθειες, ιδεολογικές και πολιτικές, δεν κατάφεραν να την μετατρέψουν σε μια κοινωνία φυλετικής καθαρότητας, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και ρατσισμού, δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος και δεν κατάφεραν να ριζώσουν μέσα της. Και σήμερα αυτές οι «φωνές» κι αυτές οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό!
Με το νομοσχέδιο αυτό «βάζουμε στη θέση τους» κάποια πράγματα που για πολλούς θεωρούνται και αυτονόητα. Δίνεται, κατά κύριο λόγο, το δικαίωμα στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας σ’ εκείνα τα παιδιά που γεννιούνται και ανατρέφονται στην Ελλάδα, πάνε στα ελληνικά σχολεία, σ’ εκείνα τα παιδιά που διαμορφώνουν την συνείδησή τους ως μέλη του κοινωνικού συνόλου στη χώρα μας. Μακριά από φανφαρόνικες και υποκριτικές επιδείξεις “τύπου Αντετοκούνμπο”. 
Γι’ αυτό και το κύριο μέλημα μέσω αυτού του σχεδίου νόμου επικεντρώνεται στα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, στα παιδιά που μεγαλώνουν και πηγαίνουν στο ελληνικό σχολείο και στα παιδιά που αποφοιτούν από ελληνικά ΤΕΙ και ΑΕΙ.
Κατά συνέπεια ενσωματώνονται σε αυτό το σχέδιο νόμου δύο βασικά κριτήρια:
1ον το τυπικό της νόμιμης παραμονής στην χώρα είτε του γονέα είτε του ίδιου του αιτούντα την ιθαγένεια και
2ον το ουσιαστικό της ελληνικής εκπαίδευσης, που αναγνωρίζεται ως ο βασικός μηχανισμός ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία και με τον οποίο τεκμηριώνεται ο γνήσιος δεσμός του αλλοδαπού με την ίδια την ελληνική κοινωνία.
Σ’ αυτούς που αντιδρούν, ενίοτε και μανιασμένα, κατά της πολιτικής και των ρυθμίσεων που εισάγουμε με αυτό το σχέδιο νόμου, σ’ αυτούς που μας κατηγορούν για προσπάθειες αφελληνισμού της ελληνικής, σ’ αυτούς που προπαγανδίζουν θεωρίες φυλετικής καθαρότητας, ξενοφοβίας και ρατσισμού, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι οι δικές τους πολιτικές έχουν οδηγήσει χιλιάδες Έλληνες στην υποβάθμιση της ζωής τους και της ανθρώπινης υπόστασής τους, έχουν οδηγήσει εκατοντάδες Έλληνες στην αυτοκτονία, έχουν σπρώξει χιλιάδες νέους Έλληνες στο δρόμο της αναγκαστικής μετανάστευσης, έχουν ακόμα και ζωές αφαιρέσει από Έλληνες! Ποιος λοιπόν είναι εκείνος, ποια λοιπόν είναι εκείνη η πολιτική που συρρικνώνει τον «ελληνισμό» στην ίδια την Ελλάδα;
Επίσης, πρέπει να τονίσουμε και κάτι άλλο που αφορά στο δεύτερο μέρος του συζητούμενου σχεδίου νόμου, την ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη των οδηγιών 2011/98/ΕΕ και 2014/36/ΕΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά για την πρώτη, την 2011/98/ΕΕ, σχετικά με την ενιαία διαδικασία υποβολής αίτησης για την χορήγηση ενιαίας άδειας διαμονής στους πολίτες τρίτων χωρών. Αυτή η οδηγία είχε καταληκτική προθεσμία ενσωμάτωσης την 25.12.2013 και για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απευθύνει στην Ελλάδα σχετική αιτιολογημένη γνώμη στις 25.9.2014 για την μη ενσωμάτωση. Γιατί οι δήθεν ευρωπαϊστές δεν ενσωμάτωσαν έγκαιρα αυτήν την οδηγία; Γιατί έγραφαν και γράφουν στα παλιά τους παπούτσια τέτοιου περιεχομένου οδηγίες της ΕΕ; Μια λογική εξήγηση είναι ότι προφανώς υπερισχύει του «ευρωπαϊσμού» τους η ξενοφοβία και ο ρατσισμός τους! Το βρίσκω φυσικό απ’ την στιγμή που οι μαζικές μετακινήσεις, την προηγούμενη περίοδο, ακροδεξιών στελεχών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του προσέδωσαν διαφορετικά, ξενοφοβικά χαρακτηριστικά.
Τέλος, στο σχέδιο νόμου αυτό οι ρυθμίσεις που προωθούνται στον μεταναστευτικό κώδικα, επαναφέρουν με βελτιώσεις την αποσυρθείσα επί Μπαλτάκου, και  όλοι καταλαβαίνουμε, διάταξη για τους όρους χορήγησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σε μια σειρά κατηγορίες πολιτών τρίτων χωρών, διευκολύνουν την οικογενειακή επανένωση, επαναρυθμίζουν το πλαίσιο χορήγησης άδειας για εξαιρετικούς λόγους, εξορθολογίζουν την χορήγηση άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς, διευκολύνουν την επενδυτική δραστηριότητα.
Η υπερψήφιση του συζητούμενου σχεδίου νόμου θα φέρει την ελληνική κοινωνία πιο κοντά σ’ αυτό που όλοι μας εννοούμε ως πολιτισμένη κοινωνία, κοινωνία ανοιχτή και ανεκτική. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα.
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis