Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

"Εφυγε" ο γνωστός Ηρακλειώτης ζωγράφος, Αριστείδης Βλάσσης

Image
vlassis.jpeg
 clock 21:25 | 26/05/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Τρίτης σε ηλικία 68 ετών ο γνωστός Ηρακλειώτης ζωγράφος Αριστείδης Βλάσσης.

Η κηδεία του θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης από τον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη έκθεση με έργα του στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαΐου. 

Ο Αριστείδης Βλάσσης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1947, όπου έζησε και δημιούργησε έως το 1994 ενώ από τότε και ύστερα ζούσε στην Αθήνα. 

Ηταν μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου από το 1991. Το 1993 τιμήθηκε  με το «Βραβείο Καζαντζάκη», το οποίο απονέμεται από τον Δήμο Ηρακλείου.

Για το έργο του έχουν γράψει οι Στ. Λυδάκης Γ. Μουρέλος, Γ. Σαββίδης, Χρ. Χρήστου, Μ. Μακρής, Γ. Τσαρούχης, Μ. Μιχαήλίδου, Ι. Προβίδη, Κ. Ανδριώτης , Χάρης Καμπουρίδης  κ.ά. 

vlassis2.jpeg

vlassis2.jpeg, by gpapadakis

Έργα του βρίσκονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Βορρέ, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στις συλλογές της Αγροτικής και Ιονικής Τράπεζας, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στην ΕΤΒΑ, στο Πολυτεχνείο Χανίων, σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Επίσης, στη συλλογή της Γκαλερί Racines, στις συλλογές Β. Φρυσίρα,Κ.Σχιζάκη και Ι. Γρυσπολάκη, στην Συνεταιριστική Τράπεζα Κρήτης και στην Τράπεζα Εργασίας. 

Το 1997 η Τράπεζα Εργασίας τυπώνει την Χριστουγεννιάτικη κάρτα της με έργο του. Το 1992, κατά την τιμητική επανέκδοση του μουσικού έργου του Σταύρου Ξαρχάκου από το Μουσείο Πιερίδη, κυκλοφορεί με δικό του εξώφυλλο ο δίσκος «Κόκκινα Φανάρια». 

Έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα σε «Μελέτες για το Παιδί» (Εκδόσεις ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, 1991 &2001). Έχει εικονογραφήσει επίσης το αναγνωστικό για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας για τους Έλληνες της Αμερικής (Learning Greek - Μαθαίνουμε Ελληνικά, Θ. Παπαλοΐζου, 1984) καθώς  και διάφορες ποιητικές συλλογές. Το 2005 η Βουλή των Ελλήνων αγοράζει από δημοπρασία έργο του. Το  2007 ο 3ο τόμος για την ελληνική ζωγραφική του καθηγητή ιστορίας της τέχνης και ακαδημαικού, κου Χρύσανθου Χρήστου, της γενιάς 1946-67, βραβείο της Ακαδημίας Αθηνων, φέρει ως εξώφυλλο, έργο του.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis