Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Παραδόθηκαν οι μελέτες για κοιτάσματα σε Nότια Κρήτη και Δ.Ελλάδα

Image
Παραδόθηκαν οι μελέτες για κοιτάσματα σε Nότια Κρήτη και Δ.Ελλάδα
 clock 18:48 | 29/01/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται πλέον τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών που πραγματοποίησε στον θαλάσσιο χώρο της Δυτικής Ελλάδος και της Νότιας Κρήτης η νορβηγική εταιρεία PGS. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε εντός των χρονοδιαγραμμάτων, όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης και τα δεδομένα έχουν πλέον περάσει στη βάση δεδομένων στο ΥΠΕΚΑ και από τον Φεβρουάριο θα μπορούν να τα προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες.

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «από την προκαταρκτική αξιολόγηση των δεδομένων προκύπτουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές που παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες με ανάλογες δομές σε περιοχές που ήδη παράγουν υδρογονάνθρακες σε γειτονικές χώρες», πιο συγκεκριμένα στη Νοτιοανατολική Ιταλία και στην Αλβανία.

Αν και είναι πρόωρο, δεν είναι τυχαίο ότι ο πάντοτε πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του κ. Μανιάτης απέφυγε να πει οτιδήποτε για την ποιότητα των σεισμικών δεδομένων για την περιοχή νοτίως της Κρήτης. Και ίσως αυτό να μην είναι άσχετο με τις «δυσκολίες» που παρουσιάζει η συγκεκριμένη περιοχή (κάτι που φάνηκε και στις συνομιλίες που είχε πρόσφατα στην Αθήνα ο πρόεδρος της Αιγύπτου με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά), ούτε όμως και με την έντονη προσπάθεια που καταβάλλεται εσχάτως, ώστε να βρεθούν λύσεις στα θέματα των θαλάσσιων ζωνών στη Δυτική Ελλάδα με την Αλβανία και την Ιταλία.   

Ο σκοπός της Αθήνας είναι πλέον «να πωλήσει» τα δεδομένα στους ενδιαφερόμενους και να προχωρήσει στον επόμενο γύρο παραχωρήσεων. Το θέμα των παραχωρήσεων συζητήθηκε και σε συνάντηση που είχε ο κ. Μανιάτης με εκπροσώπους της PGS αλλά και του γαλλικού οίκου BEICIP που λειτουργεί συμβουλευτικά προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ο όγκος των δεδομένων είναι εντυπωσιακός. Η βάση δεδομένων με την ονομασία «Greece MegaProject» πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων σεισμικών δεδομένων, 9.000 χιλιόμετρα υφιστάμενων γραμμών στις οποίες έγινε επανεπεξεργασία, καθώς και άλλα 9.000 χιλιόμετρα πρόσθετων γραμμών, τα οποία έχουν ρυθμιστεί για να συνδυάζονται με τα υπόλοιπα δεδομένα.

Παράλληλα, πέραν της βάσης δεδομένων στην Αθήνα, θα λειτουργήσει αντίστοιχες βάσεις δεδομένων (data rooms) σε Λονδίνο, Χιούστον και Όσλο. Άλλωστε, στις αρχές Φεβρουαρίου (4-7/2), η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο παγκόσμιο συνέδριο του Χιούστον (ΝΑΡΕ 2014), το οποίο και θεωρείται το επίσημο «βήμα» που δίδεται σε δημόσιες αρχές κρατών για να παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Τέλος, ο κ. Μανιάτης απέστειλε επιστολή και ενημερωτικό υλικό σε όλες τις ξένες πρεσβείες στην Αθήνα με σκοπό να κινητοποιήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πηγή: Το Βήμα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis