Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα φυτά απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα

Image
Τα φυτά απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα
 clock 23:30 | 19/10/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Τα φυτά και τα δέντρα είναι πιθανό να απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, ενώ ενδέχεται ακόμη και να ευδοκιμούν σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε άνθρακα, σύμφωνα με νέες έρευνες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουαϊόμινγκ τα κλιματικά μοντέλα μέχρι τώρα δε λάμβαναν υπ’ όψιν τους το γεγονός ότι όταν το διοξείδιο του άνθρακα αυξάνεται στην ατμόσφαιρα τα φυτά ευδοκιμούν, γίνονται μεγαλύτερα σε μέγεθος, και έτσι απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Τα φυτά χρησιμοποιούν φως για τη φωτοσύνθεση, μετατρέποντας διοξείδιο του άνθρακα σε υδατάνθρακα και απελευθερώνοντας παράλληλα οξυγόνο. Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε τώρα πως όταν το διοξείδιο του άνθρακα παραμένει στα φύλλα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, λειτουργεί ως λίπασμα και επιταχύνει την ανάπτυξη του φυτού.

«Η επίγεια βιόσφαιρα ενδέχεται να απορροφά περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι έως τώρα πιστεύαμε, έως και κατά 16 τοις εκατό», δήλωσε ο καθηγητής Γινγκ Σουν, επικεφαλής της μελέτης. Αυτό επιβεβαιώνεται εν μέρει από το γεγονός ότι τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα δεν αυξάνονται όσο γρήγορα προβλέπουν τα κλιματικά μοντέλα.

Τα ευρήματα της έρευνας σημαίνουν ότι θα είναι ευκολότερο να επιτευχθεί ο στόχος διατήρησης της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με την αρχή της βιομηχανικής εποχής.

Ωστόσο οι περικοπές των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οφείλουν και πάλι να είναι σημαντικές ώστε να επιτευχθεί ο μέχρι πρότινος δυσπρόσιτος στόχος, προειδοποιεί ο Κρις Χάντινγκφορντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, αλλά και άλλα μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Εξάλλου από το 1880 η θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί κατά 0,85 °C.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis