Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ψήφισμα και συγκέντρωση την Κυριακή στην πρώην βάση Γουρνών

Image
Ψήφισμα και συγκέντρωση την Κυριακή στην πρώην βάση Γουρνών
 clock 09:42 | 23/09/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Με τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων εργατικών σωματείων και φορέων, αλλά και κατοίκων της περιοχής πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η σύσκεψη που συγκάλεσε η Επιτροπή Αγώνα για τη Βάση Γουρνών. Την εισήγηση παρουσίασε ο επικεφαλής της Επιτροπής Δημήτρης Σουλιωτάκης, ακολούθησε συζήτηση, και διαβάστηκε ψήφισμα που διαμορφώθηκε από τις ομιλίες το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα.

Βασική απόφαση της σύσκεψης είναι είναι το κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και ιδιαίτερα τους νέους που πλήττονται περισσότερο από την ιδιωτικοποίηση της Βάσης να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας για την εκποίηση της Δημόσιας περιουσίας και επίδοση του ψηφίσματος, την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014 στο Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Ροκαδάκη.

Αποφασίστηκε επίσης η οργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που διοργανώνουν την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 12.00 μπροστά στην πύλη της Βάσης. 

Το Ψήφισμα:

Εμείς οι φορείς και απλοί κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Χερσονήσου, που συμμετείχαμε στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για τη Λαϊκή αξιοποίηση της πρώην Βάσης Γουρνών, αφού ακούσαμε την εισήγηση και της ομιλίες για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά από την απόφαση της συγκυβέρνησης να παραδώσει μέσω του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. το μεγαλύτερο τμήμα-φιλέτο στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Διαπιστώνουμε ότι:

● Πέρασαν 20 χρόνια από τότε που έκλεισε η πρώην Βάση και αφού συνειδητά την άφησαν να ρημάξει για να απαξιωθεί, συνεχίζουν το ίδιο τροπάρι για την «αξιοποίησή» της. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των προτάσεων είναι η παραχώρησή της στους επιχειρηματικούς ομίλους.

● Είτε με μονοκομματική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, είτε με συγκυβέρνηση με ή χωρίς δορυφόρους (ΛΑ.Ο.Σ., ΔΗΜΑΡ), και σε αγαστή συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση που εναλλάσσονται στην εξουσία, αυτή την κατεύθυνση είχαν και έχουν σα στόχο. Οι κατά καιρούς διαφορές που παρουσιάζονται, οφείλονται στην εξυπηρέτηση διαφορετικών επιχειρηματικών συμφερόντων.

● Καμία πρόταση που να ικανοποιεί τις λαϊκές δεν υποβλήθηκε. Τρανό παράδειγμα αποτελούν οι τεράστιες ανάγκες της σχολικής στέγης που δεν ικανοποιούνται.

● Αυτό αποδείχνει και η μερική «αξιοποίηση» που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η εξπρές παραχώρηση τμήματος του φιλέτου μέσω της εταιρείας «ΕΙΡΉΝΗ Α.Ε.» σε τοπικό επιχειρηματικό όμιλο με τους δεινοσαύρους, το επιβεβαιώνει.

● Η τελευταία απόφαση της συγκυβέρνησης μέσω του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. να παραχωρήσει 346 στρέμματα για οικοδόμηση τουριστικών κατοικιών, καταστημάτων και γηπέδου γκολφ στην ίδια κατεύθυνση είναι ενταγμένες.

Πιστεύουμε ότι:

● Η παραχώρηση του χώρου σε διεθνή, εθνικά ή τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι στρατηγική της κυβέρνησης, εναρμονίζεται με τις αποφάσεις της Ε.Ε. και στοχεύει στην εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας τους.

● Μια τέτοια εξέλιξη, όχι μόνο δε θα φέρει ανάπτυξη προς όφελος του λαού, αλλά θα προσθέσει νέα βάρη στις πλάτες του. Οι άνεργοι θα παραμείνουν. Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με μισθούς πείνας. Πολλοί αυτοαπασχολούμενοι θα κλείσουν τα μαγαζιά τους. Η παραλία θα αποκλειστεί. Θα οξυνθούν τα λαϊκά προβλήματα.

● Όσον αφορά την επίκληση των νόμων και του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π) που είχε προωθήσει παλιότερη δημοτική αρχή, δεν ευσταθεί γιατί η δημόσια περιουσία που περνάει στη δικαιοδοσία του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ και που τη διαχειρίζεται στο εξής βάσει των εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων, επιφέρει άλλο καθεστώς όπου ανατρέπονται οι όποιοι σχεδιασμοί που έχουν προηγηθεί και διαμορφώνονται νέοι που καταρτίζονται και εγκρίνονται από ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων(Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α.)

● Η απάντησή μας στο ερώτημα για το τι ανάπτυξη χρειάζεται ο τόπος είναι: ο σχεδιασμός και υλοποίηση ενός προγράμματος που θα λαμβάνει υπόψη του τις λαϊκές ανάγκες, στους τομείς της Παιδείας, Έρευνας, Υγείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Ψυχαγωγίας και άλλων υπηρεσιών Κοινής ωφέλειας, θα παρέχεται δωρεάν και θα χρηματοδοτείται γενναία από το κράτος,.

Ζητούμε:

► Να ανακληθεί οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης σχεδιάζει να αναθέσει σε «στρατηγικό επενδυτή» την «αξιοποίηση» του χώρου μέσω του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ..

► Να παραμείνουν η γη, οι ακτές, και οι εγκαταστάσεις, της πρώην Αμερικάνικης Βάσης κάτω από Δημόσια Ιδιοκτησία και έλεγχο, ενταγμένες σε ένα γενικότερο κεντρικό σχεδιασμό αντίθετο με κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα και ανταποδοτικότητα.

► Να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της εταιρείας «ΕΙΡΗΝΗ Α.Ε.» να αφαιρεθούν οι όποιες αρμοδιότητες της έχουν ανατεθεί, και να αποδοθούν οι χώροι που έχουν παραχωρηθεί ελεύθεροι στο Κράτος.

Η περιοχή έχει ανάγκη από:

● Σύγχρονες σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, ενταγμένες στο ενιαίο υποχρεωτικό, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Παιδείας. Σ’ αυτές τις αίθουσες που θα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες βελτιώσεις μπορεί να στεγαστούν τα σχολεία της περιοχής Γουρνών, Γουβών και Κοκκίνη Χάνι και να λυθεί το πρόβλημα της σχολικής στέγης.

● Κέντρο Υγείας και ΕΚΑΒ, ενταγμένο στο ΕΣΥ, που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

● Πυροσβεστικό σταθμό που θα καλύπτει τις ανάγκες πυροπροστασίας της ευρύτερης περιοχής.

● Σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τόσο το σχολικό όσο και το σωματειακό αθλητισμό.

● Χώρους Πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

● Πάρκο με χώρους περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής.

● Οργανωμένη δημοτική πλαζ με ελεύθερη πρόσβαση και δωρεάν υπηρεσίες.

● Άλλες εγκαταστάσεις που πιθανόν να χρειαστούν σαν αποτέλεσμα ενός γενικότερου σχεδιασμού που θα λαμβάνει υπόψη του τις λαϊκές ανάγκες.

● Η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους μαζικούς-λαϊκούς φορείς, τα σωματεία, όλο το λαό να συσπειρωθεί και να παλέψει ώστε να ματαιώσει αυτά τα αντιλαϊκά σχέδια με όποιο μανδύα και αν παρουσιάζονται αυτά κάθε φορά, διεκδικώντας παράλληλα τις λύσεις εκείνες που ικανοποιούν τις βασικές του ανάγκες.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΗΣ (πρώην) ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΓΟΥΡΝΩΝ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ

Γούρνες 22 Σεπτεμβρίου 2014

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis