Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θρησκευτικά νομικά πρόσωπα γίνονται οι μεγάλες Εκκλησίες στην Ελλάδα

Image
Θρησκευτικά νομικά πρόσωπα γίνονται οι μεγάλες Εκκλησίες στην Ελλάδα
 clock 19:01 | 18/09/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Μια εκκρεμότητα που εξέθετε το ελληνικό κράτος διεθνώς από το 1946 κλείνει το νομοσχέδιο των θρησκευτικών κοινοτήτων, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. «Η Ελλάδα δεν ήταν πάντα κράτος δικαίου στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών. Η Ελλάδα αυτή ανήκει πλέον στο παρελθόν» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας. 

«Έχω ενημέρωση ότι η αντιπολίτευση θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια και αυτό μας κάνει πιο περήφανους» τόνισε. Ανέφερε επίσης ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν μακρών διαβουλεύσεων, ενώ ευχαρίστησε τους προκατόχους του οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις για την υλοποίησή του.

Η σημαντικότερη ρύθμιση αφορά τη νομική προσωπικότητα των Εκκλησιών. Με βάση το προηγούμενο καθεστώς, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ήταν μόνο η Εκκλησία της Ελλάδος και οι εβραϊκές κοινότητες για ιστορικούς λόγους. Οι μουφτήδες ανήκαν στην κατηγορία των δημόσιων υπηρεσιών και όλες οι υπόλοιπες Εκκλησίες ήταν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δηλαδή σωματεία.

Με τη νέα ρύθμιση, η Εκκλησία της Ελλάδος, οι εβραϊκές κοινότητες και οι μουφτήδες διατηρούν το νομικό τους καθεστώς, ενώ οι υπόλοιπες Εκκλησίες θα υπαχθούν στο καθεστώς των θρησκευτικών νομικών προσώπων.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως και το Άγιον Ορος είχαν θέμα με τα μετόχια. Το ξεπεράσαμε» είπε σχετικά ο κ. Λοβέρδος. Σημείωσε ότι ακούστηκαν πολλές «οπισθοδρομικές φωνές» στο ίδιο θέμα, αναφέρει το in.gr

«Σε μια δημοκρατία πρέπει να ακούγονται όλοι. Εμείς σεβόμαστε ακόμη και τις άκρες φωνές» ανέφερες. Έτσι, πλέον θρησκευτικό νομικό πρόσωπο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε οργάνωση πληροί τις προϋποθέσεις του Συντάγματος και εφόσον έχει τουλάχιστον 300 μέλη με σχετική αίτηση στο Πρωτοδικείο. 

Οι μεγάλες Εκκλησίες πάντως, όπως η Καθολική, η Ευαγγελική ή των Κοπτών, θα αναγνωριστούν ως θρησκευτικά νομικά πρόσωπα από τον νόμο και όχι μέσω της δικαστικής οδού. Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε ακόμη και στις φήμες περί κατάργησης της κωδωνοκρουσίας από τους ναούς ή του σταυρού από την ελληνική σημαία ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα τέτοιο ενδεχόμενο.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis