Κρήτη

Φράγμα Φανερωμένης: Με 1.050 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως γεμίζει ο ταμιευτήρας

φράγμα φανερωμένης

Με 1.050 κυβικά μέτρα, περίπου, την ημέρα γεμίζει ο ταμιευτήρας του Τεχνητού Φράγματος Φανερωμένης, Μεσσαράς, Δήμου Φαιστού, Νομού Ηρακλείου Κρήτης, όπως αναφέρει - μετά από μετρήσεις που πραγματοποιήσε - ο  Θωμάς Παπαλάσκαρης, MSc. Πολιτικός/Υδρολόγος Μηχανικός, Υποψήφιος Διδάκτορας του Τομέα Υδραυλικών Έργων, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σύμφωνα με μέτρηση του ρυθμού της παροχής νερού, που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 26 Ιούνη 2021, στον «Ποταμό Κουτσουλίτη», κοντά στον οικισμό «Λαλουμά» του Δήμου Φαιστού, στην ανάντη πλευρά της γέφυρας, (κατασκευασμένης από οπλισμένο σκυρόδεμα), (η οποία βρίσκεται στην ανάντη πλευρά του φράγματος και κατά συνέπεια του ταμιευτήρα), διαπιστώθηκε ότι το τεχνητό φράγμα Φανερωμένης, Δήμου Φαιστού, Νομού Ηρακλείου Κρήτης, τροφοδοτείται, αυτήν την εποχή, (κατά την διάρκεια έντονου καύσωνα και περιόδου ανομβρίας), με περίπου 1.050 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, (για την ακρίβεια 1.054,57 κυβικά μέτρα ημερησίως).

Φράγμα Φανερωμένης - μέτρηση νερού
Φράγμα Φανερωμένης - μέτρηση νερού

Σύμφωνα με τον κ. Παπαλάσκαρη πρόκειται για ένα χωμάτινο φράγμα, μέγιστου ύψους από την θεμελίωση 75 μέτρων και πλάτους στέψης 8 μέτρων με ταμιευτήρα χωρητικότητας 19.760.000 κυβικά μέτρα νερού [1], δηλαδή εάν θεωρήσουμε ότι ο ταμιευτήρας του φράγματος άδειαζε για κάποιο λόγο, (π.χ. ενδεχόμενα έργα συντήρησης του φράγματος), και η «βασική ροή» του «Ποταμού Κουτσουλίτη», ήταν, (όπως αυτή που παρατηρήθηκε το Σάββατο 26 Ιούνη 2021), η μοναδική πηγή τροφοδοσίας του ταμιευτήρα, (σε συνδυασμό με εξαιρετικά παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας), θα απαιτούνταν περισσότερα από 51 χρόνια για να γεμίσει και πάλι. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την σημαντικότητα, (αναγκαιότητα) της απαίτησης, τόσο της άρτιας κατασκευής των φραγμάτων από τεχνικής άποψης όσο και της εξοικονόμησης και της ορθολογικής χρήσης του νερού.

Η παραπάνω μέτρηση παροχής νερού αποτελεί την αρχή μίας σειράς μετρήσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν, τόσο στο συγκεκριμένο φράγμα, όσο και στα υπόλοιπα φράγματα της Κρήτης, όσο συχνότερα είναι δυνατόν, καθώς ήδη η πρώτη εκτελέσθηκε και πρόκειται και οι επόμενες να εκτελεσθούν, αποκλειστικά με ίδια οικονομικά και άλλα μέσα, αφιλοκερδώς, χωρίς καμία είτε υλική είτε κάθε άλλου είδους υποστήριξη και οικονομική απολαβή, χρησιμοποιώντας ελεύθερο χρόνο, (απογεύματα, Σαββατοκύριακα και επίσημες αργίες).

Το σύνολο των μετρήσεων, ενδεχόμενα θα χρησιμοποιηθεί, από τις αρμόδιες αρχές, μελλοντικά και να βοηθήσει για την μελέτη της ανύψωσης του υπερχειλιστή του φράγματος με σκοπό την μελλοντική αύξηση της ωφέλιμης χωρητικότητας του «Ταμιευτήρα Τεχνικού Φράγματος Φανερωμένης, Μεσσαράς, Δήμου Φαιστού, Νομού Ηρακλείου Κρήτης» και αφιερώνεται στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Σημειώνεται τέλος ότι ο κ. Θωμάς Παπαλάσκαρης έχει πραγματοποιήσει παρόμοια μέτρηση του ρυθμού της παροχής του νερού και στο «Τεχνητό Φράγμα Λιβαδίου, Δήμου Ελασσόνας, Νομού Λάρισας» 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το Φράγμα Φανερωμένης... όπως δεν το έχετε ξαναδεί (βίντεο)

Ηράκλειο: Κινητοποίηση των εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Πόσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί

εμβολιο

Με την ανησυχία να κορυφώνεται τόσο με αφορμή τους 5 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο από επιπλοκές του κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Κρήτης, όσο και με την αύξηση των κρουσμάτων, οι εμβολιασμοί στα κέντρα του νησιού συνεχίζονται. 

Αναλυτικά τα στοιχεία:

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου το σύνολο των εμβολιασμών είναι 415.948 (χθες έγιναν 2.395), την πρώτη δόση έκαναν 199.587 πολίτες, το σύνολο των ολοκληρωμένων εμβολιασμών είναι 190.037, ενώ την αναμνηστική δόση έκαναν 44.036 πολίτες.

Στην ΠΕ Χανίων το σύνολο των εμβολιασμών είναι 233.438 (χθες έγιναν 1.342), τουλάχιστον μία δόση έκαναν 113.438, το σύνολο των ολοκληρωμένων εμβολιασμών είναι 106.459, ενώ την αναμνηστική δόση έκαναν 22.171 πολίτες.

Στην ΠΕ Ρεθύμνου το σύνολο των εμβολιασμών είναι 112.777 (χθες έγιναν 690), την πρώτη δόση έκαναν 55.715, το σύνολο των ολοκληρωμένων εμβολιασμών είναι 52.277 και την αναμνηστική δόση έκαναν 11.475 πολίτες.

Στην ΠΕ Λασιθίου το σύνολο των εμβολιασμών ειναι 120.106 (χθες έγιναν 815), την πρώτη δόση έκαναν 59.120 πολίτες, το σύνολο των ολοκληρωμένων εμβολιασμών είναι 56.590, ενώ την αναμνητισκή δόση έκαναν 14.425 πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - Ιερός Ναός Αγίου Τίτου: Ξεκινούν εργασίες συντήρησης

Κρήτη: "Καμπάνες" σε υπαλλήλους κρεοπωλείων για μη χρήση μάσκας

Επιχειρηματίας αγνοείται εδώ και ένα χρόνο – Η σύντροφος του μιλάει για αρπαγή

ESPA BANNER