Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

"Πληρώνουν" τους εργαζόμενους με έναντι και όχι με κανονικό μισθό

Image
"Πληρώνουν" τους εργαζόμενους με έναντι και όχι με κανονικό μισθό
 clock 17:24 | 06/08/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Μπορεί να βρισκόμαστε στο 2014, έτος που θεωρητικά θα μπορούσαμε να είχαμε λύσει πολλά από τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν και που μας πάνε "πίσω"  ως κοινωνία, εν τούτοις, όχι μόνο δεν υπάρχει πρόοδος και καλυτέρευση αλλά προς το χειρότερο πηγαίνουν, με το εργασιακό να αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα αγκάθια.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Σωκράτη Βαρδάκη, "ο εργασιακός μεσαίωνας στο Ηράκλειο έχει έρθει για τα καλά και δεν λέει να φύγει". 

Ο κ. Βαρδάκης περιγράφει μία κατάσταση που κάθε άλλο παρά την "ανάπτυξη" και το "success story" του Αντώνη Σαμαρά θυμίζει. Με τις καταγγελίες εργαζομένων που κάνουν λόγο για απλήρωτη εργασία να φτάνουν στο γραφείο του η μία μετά την άλλη, ο πρόεδρος του ΕΚΗ κάνει λόγο για αρρωστημένη κατάσταση στο εργασιακό τομέα. Αυτή του να δουλεύεις και να αμείβεσαι με "έναντι αντί του μισθού". 

Καθημερινά στο Εργατικό Κέντρο έρχονται εργαζόμενοι οι οποίοι μας περιγράφουν τις απίστευτες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται ενώ ένα 15 - 20 % από αυτούς, εργάζονται χωρίς ποτέ να πληρώνονται αυτά που δικαιούνται" λέει στο ekriti.gr ο κ. Βαρδάκης.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Σωκράτης Βαρδάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν επιχειρήσεις στο Ηράκλειο και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές της πόλης, όπου οι εργοδότες πληρώνουν με έναντι τους υπαλλήλους τους παρά την οικονομική ευμάρεια που μπορεί να έχουν. Αυτό φυσικά όπως λέει, έχει να κάνει με τη γνωστή δικαιολογία ότι δεν έχουν να τους πληρώσουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης αυτής είναι μία γυναίκα η οποία τις προηγούμενες ημέρες κατήγγειλε στο Εργατικό Κέντρο ότι ο εργοδότης της την πληρώνει μόνο με έναντι. Συγκεκριμένα η νεαρή γυναίκα ανέφερε πως καλείται να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας με λιγότερα από 100 ευρώ την εβδομάδα ενώ όταν "τολμάει" να ζητήσει λεφτά , η απάντηση που παίρνει είναι "δεν έχω". 

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδάκη, πέρα από την παραπάνω περίπτωση, υπάρχουν κι άλλες που θυμίζουν καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα στο Ηράκλειο, με τους εργαζόμενους πολλές φορές να μην μπορούν να μετακινηθούν και να πάνε στη δουλειά τους λόγω έλλειψης χρημάτων. 

Ο φόβος όμως ότι θα χάσουν ακόμα και αυτά τα λίγα που παίρνουν, είναι η αιτία που πολλοί από αυτούς δεν έρχονται να το καταγγείλουν, καταλήγει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ι. Παπαδάκης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis