Skip to main content
ΕΚΛΟΓΕΣ

Κρίτων Αρσένης: Παράνομη η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων

Image
Κρίτων Αρσένης: Παράνομη η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων
 clock 15:05 | 30/04/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Συνέντευξη τύπου για την παράνομη ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης καθώς και άλλων 21 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας έδωσε  στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης σήμερα από κοινού με τον σύλλογο εργαζομένων, ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κρίτων Αρσένης. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Κρίτωνας Αρσένης παρουσίασε την τρίτη κατά σειρά ερώτηση που υπέβαλε μέσα σε ένα μήνα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγγέλλοντας την παράνομη και παράλογη ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων  από την κυβέρνηση.

Στην ερώτηση γίνεται λόγος για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας  ως προς τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου “Μακεδονία” και των άλλων 21 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας από το ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης στις ερωτήσεις επισημαίνεται ότι η άνευ όρων παραχώρηση τους θα εκτινάξει τις χρεώσεις, θα μειώσει την επιβατική κίνηση, θα παγώσει την τουριστική ανάπτυξη και θα δυσχεράνει τις συνθήκες απομόνωσης απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών. Θα επιβάλει πάγια κόστη στον κρατικό προϋπολογισμό, θα αυξήσει το κόστος των εισιτηρίων και θα απειλήσει με κλείσιμο αεροδρόμια περιοχών που εξαρτώνται από τον τουρισμό.   

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ ρωτά μεταξύ άλλων την Κομισιον ποια είναι η θέση της στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των υποδομών του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, όπου αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη δύο εργολαβίες αρχικού κόστους  250 εκ. ευρώ και 38,7 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Όπως επισημαίνεται στις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί, η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου παραβιάζει το άρθρο 57 του Κανονισμού 1083/2006. Επιπλέον, αφήνει την τοπική οικονομία «έρμαιο» στις κερδοσκοπικές διαθέσεις του ιδιώτη που θα αναλάβει την εκμετάλλευση του αεροδρομίου, καθώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την αύξηση των χρεώσεων του αεροδρομίου.

 Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Κρίτωνας Αρσένης δήλωσε:

 «Για τρίτη συνεχόμενη φορά κατήγγειλα την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας. Μαζί με τους εργαζομένους της Θεσσαλονίκης καταγγείλαμε το παράλογο της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Μακεδονία και των υπόλοιπων 20 αεροδρομίων της περιφέρειας. Αυτή τη στιγμή ο δημόσιος προϋπολογισμός έχει έσοδα  150 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο από τα έσοδα των περιφερειακών αεροδρομίων. Επιπλέον με τα έσοδα αυτά, χρηματοδοτούνται με περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο οι άγονες γραμμές και τα μη κερδοφόρα μικρά αεροδρόμια στα νησιά και την υπόλοιπη χώρα. Η πώληση των αεροδρομίων θα προκαλέσει ζημιά  στον προϋπολογισμό που θα ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Την ίδια στιγμή, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, υπάρχουν τεράστια κρυφά κόστη για το δημόσιο  που δεν έχουν υπολογιστεί από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το δημόσιο πληρώνει «διόδια» και «ενοίκιο» για την παρουσία ασθενοφόρων, πυροσβεστικών οχημάτων, για την διέλευση υπαλλήλων από τον χώρο του αεροδρομίου για την συντήρηση ραντάρ και άλλων υποδομών, κόστη τεράστια και καθημερινά.  Η κυβέρνηση χαρίζει σε τιμή ισότιμη με τα έσοδα τριών χρόνων του αεροδρομίου τα κλειδιά της πύλης εισόδου της Ελλάδας, ολόκληρων νησιών και ηπειρώτικών περιοχών, παραχωρώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στον ιδιώτη να σφραγίσει αυτές τις θύρες όποτε το επιθυμεί. Αυτό είναι παράλογο και παράνομο και πρέπει να σταματήσει άμεσα. Για να σταματήσει πρέπει να συμμετέχουμε όλοι και να καταψηφίσουμε τις πολιτικές αυτές στις 25 Μαΐου στις κρίσιμες ευρωεκλογές. Απαιτείται επίσης η περαιτέρω δικτύωση, η συνεργασία και η  αλληλεγγύη των κινημάτων. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με πολλά ΜΜΕ επιβάλλει σιωπητήριο στερώντας την ενημέρωση της κοινωνίας για τα δίκαια αιτήματα των κινημάτων. Η διάδοση της πληροφορίας  μέσα από την συνεργασία των κινημάτων θα δώσει οριστικό τέλος στο σιωπητήριο αυτό».

 Στην συνέντευξη τύπου μίλησε και ο πρόεδρος των εργαζομένων του αεροδρομίου «Μακεδονία» Δημήτρης Νανούρης ο οποίος δήλωσε:

 «Αντιδρούμε έντονα στην ιδιωτικοποίηση, ή την παραχώρηση των αεροδρομίων της χώρας σε ιδιώτες, γιατί έχουμε το κακό παράδειγμα του αερολιμένα των Σπάτων, του Ελευθέριος Βενιζέλος, στον οποίο η επιβατική κίνηση έχει μειωθεί αισθητά. Επίσης θεωρούμε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σε περίπτωση που κάποιο αεροδρόμιο δεν αποβεί όσο κερδοφόρο θα ήθελε ο ιδιώτης που θα το ελέγχει, να το κλείσει με ό,τι αυτό  συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία και την οικονομία.»

 ΕΡΩΤΗΣΗ 1

 Η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων θέτει σε κίνδυνο την αεροπορική σύνδεση απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει σε διαγωνισμού για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των Περιφερειακών Αεροδρομίων που χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, του Ακτίου, της Καβάλας και των Χανίων και δυνητικά τα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης, της Καλαμάτας, της Νέας Αγχιάλου και του Αράξου. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κω, της Σαντορίνης, της Μυκόνου, της Μυτιλήνης, της Σκιάθου και της Σάμου κσι δυνητικά τα αεροδρόμια της Χίου, της Καρπάθου, Νέας Αγχιάλου και της Λήμνου. Στο πλαίσιο του Κανονισμού 1008/2008 για την εξυπηρέτηση νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας στις εξής αεροπορικές γραμμές: Αθήνα-Σκιάθος, Θεσσαλονίκη-Σάμος, Θεσσαλονίκη-Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη-Χίος, Λήμνος-Μυτιλήνη-Ρόδος, Λήμνος-Μυτιλήνη-Σάμος-Ρόδος, Ρόδος-Καστελόριζο, Ρόδος-Αστυπάλαια, Ρόδος-Κάρπαθος, Θεσσαλονίκη-Ικαρία, Αλεξανδρούπολη-Σητεία, Θεσσαλονίκη-Καλαμάτα. Οι συγκεκριμένες γραμμές είναι μεταξύ ή αφορούν τουλάχιστον ένα από τα υπό ιδιωτικοποίηση αεροδρόμια.

Δεδομένου ότι ο νέος ιδιώτης κάτοχος των αεροδρομίων αγοράζει πακέτο όλα τα γειτονικά περιφερειακά αεροδρόμια (πρώτο πακέτο αεροδρόμια βόρειας Ελλάδας με Χανιά – πακέτο δεύτερο αεροδρόμια Αιγαίου) και θα μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη μερικών από αυτά για να ευνοήσει άλλα ή ακόμη και να κλείσει κάποια από αυτά για να ευνοήσει την ανάπτυξη γειτονικών τους αεροδρομίων, ερωτάται η Επιτροπή: Είναι σύμφωνη με τον Κανονισμό 1008/2008 η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων σε πακέτα που περιλαμβάνουν γειτονικά μεταξύ τους αεροδρόμια δεδομένου ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σύνδεση απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών;

 ΕΡΩΤΗΣΗ 2

Η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων Θεσσαλονίκης, Χανίων και Σκιάθου παραβιάζει τον Κανονισμό 1083/2006

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει σε διαγωνισμού για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των Περιφερειακών Αεροδρομίων που χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, του Ακτίου, της Καβάλας και των Χανίων και δυνητικά τα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης, της Καλαμάτας, της Νέας Αγχιάλου και του Αράξου. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κω, της Σαντορίνης, της Μυκόνου, της Μυτιλήνης, της Σκιάθου και της Σάμου κσι δυνητικά τα αεροδρόμια της Χίου, της Καρπάθου, Νέας Αγχιάλου και της Λήμνου. Η παραχώρηση θα γίνει για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 30 ετών και θα αφορά των υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησής τους. Επιπλέον, το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της παραχώρησης για άλλα 10 έτη. Για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης είναι σε εξέλιξη δύο εργολαβίες, αρχικού κόστους η πρώτη 250 εκ. Ευρώ και η δεύτερη 38,7 εκ. Ευρώ, οι οποίες χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Για το αεροδρόμιο Χανίων εκτελείται εργολαβία επέκτασης και κατασκευής νέου πύργου ελέγχου, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ύψους 110 εκ. Ευρώ. Για το αεροδρόμιο Σκάθιου εκτελείται εργολαβία το κόστος της οποίας αγγίζει τα 18,5 εκ. Ευρώ με χρηματοδότηση επίσης από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με το άρθρο 57 του Κανονισμού 1083/2006 η χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών Ταμείων σε επένδυση υποδομής διατηρείται «μόνον εάν, εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωσή της, δεν υποστεί σημαντική τροποποίηση η οποία προκαλείται από αλλαγή στη φύση της κυριότητας στοιχείου υποδομής». Με βάση το ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή: Είναι σύμφωνη με το άρθρο 57 του Κανονισμού 1083/2006 η παραχώρηση εκμετάλλευσης για τουλάχιστον 30 χρόνια των υποδομών που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια;

 ΕΡΩΤΗΣΗ 3

Η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων παραβιάζει τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1083/2006

Πρόσφατα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο αναφέρουν ότι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα ολοκληρώσει εντός του 2014 την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και αυτό των Χανίων. Πιο συγκεκριμένα, το αεροδρόμιο των Χανίων, «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» έχει ετήσια κέρδη που υπερβαίνουν τα 10 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, την περίοδο αυτή εκτελείται στο αεροδρόμιο έργο επέκτασης και κατασκευής νέου πύργου ελέγχου, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ύψους 110 εκ. ευρώ. Σε προηγούμενη ερώτησή μου (P-000163/2014) σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ύδρευσης της Θεσσαλονίκης (EYAΘ), η Επιτροπή είχε τονίσει ότι «οι εθνικές αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν ότι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του άρθρου 57 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006, ιδίως για να μην παρέχουν αδικαιολόγητο πλεονέκτημα στον πωλητή ή τον αγοραστή». Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή, ως μέλος της Τρόικας:

Δεν εναντιώνεται στους στόχους του προγράμματος σταθεροποίησης η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου με ετήσια κέρδη που υπερβαίνουν τα 10 εκ. ευρώ;

Έχει προβλεφθεί με ποιους τρόπους θα αντικατασταθεί η συνεισφορά του κερδοφόρου αυτού αεροδρομίου στον προϋπολογισμό και το πρωτογενές πλεόνασμα άμεσα και μακροχρόνια;

Δεδομένης της χρηματοδότησης του έργου επέκτασης και κατασκευής νέου πύργου ελέγχου από ευρωπαϊκούς πόρους, και καθώς το συγκεκριμένο αεροδρόμιο είναι σε άμεσο ανταγωνισμό με το αεροδρόμιο του Ηρακλείου και με άλλα μεγάλα αεροδρόμια, όπως π.χ. της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δεν παραβιάζεται από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης το άρθρο 57 παρ. 1 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006;

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis