Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία - Σκληρή ανακοίνωση από τη ΠΟΕΔΗΝ

Image
συστημα υγειας
 clock 20:05 | 10/11/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «τα νοσοκομεία σήμερα λειτουργούν σε συνθήκες black out. Τα ταμεία τους είναι άδεια και οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 1,3 δισ. ευρώ. Ο ένας μετά τον άλλο οι προμηθευτές διακόπτουν τις προμήθειες με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι το προσωπικό έπεσε κάτω από τις 50.000, όταν πριν από τα μνημόνια ήταν 67.000. Περίπου 3.000 αποχώρησαν εφέτος και το κύμα φυγής εκτιμά ότι θα αυξηθεί, εξαιτίας των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα. Οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν τις 26.347 και στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού είναι μόλις 3,6 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπερδιπλάσιος (8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους).

Εξάλλου ο ΠΙΣ ζητά από την πλευρά του, την προάσπιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των γιατρών, την κατάργηση της υψηλής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης και την ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας, με αύξηση των δαπανών και προσλήψεις προσωπικού. Τους 52 Οδοντιατρικούς Συλλόγους και τους 13.500 Οδοντιάτρους που είναι μέλη τους, καλεί να συμμετέχουν στην απεργία της 12ης Νοεμβρίου, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), αντιδρώντας στο νόμο για το ασφαλιστικό.

Όπως αναφέρει η ΕΟΟ, η παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια τραγική οπισθοδρόμηση με τους περισσότερους δείκτες στοματικής υγείας να κατατάσσουν την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης.

Το ποσοστό των 16χρονων ή μεγαλύτερων που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες στοματικής υγιεινής ήταν το 2013 στο 10,6%- σε σύγκριση με το 7,6% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. «Η παντελής έλλειψη στοιχειώδους οδοντιατρικής ασφαλιστικής κάλυψης σε συνδυασμό με την κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αλλά και την υπέρμετρη φορολόγηση των επιστημόνων οδοντιάτρων, δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής και επαγγελματικής ασφυξίας», τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή της η ομοσπονδία.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis