Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

"Ευρωπαϊκό" μόνο στον τίτλο - Αγωνία από γονείς - μαθητές για το σχολείο

Image
ευρωπαϊκό σχολείο
 clock 09:03 | 02/11/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Για ακόμα μία χρονιά οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές του Ευρωπαϊκού Σχολείου αναγκάζονται να διεκδικήσουν με δυναμικό τρόπο το αυτονόητο, το δικαίωμά τους δηλαδή σε πλήρη λειτουργία του σχολείου τους και μάλιστα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα με τα οποία έχει δημιουργηθεί.
 
Η ιστορία λίγο πολύ είναι γνωστή από τα προηγούμενα χρόνια. Για το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας, η ελληνική πολιτεία δεν έχει να απολογηθεί μόνο προς την κοινωνία αλλά και προς τους αυστηρούς ευρωπαίους αξιολογητές που κάθε χρόνο διαπιστώνουν τα ίδια και τα ίδια προβλήματα.
 
Η έλλειψη εκπαιδευτικών και η απώλεια εκατοντάδων διδακτικών ωρών αποτελεί μάστιγα για όλα τα σχολεία της χώρας, πολύ δε περισσότερο για τις περιοχές της ενδοχώρας, όπου ήδη μετά από σχεδόν δύο μήνες μαθημάτων τα παιδιά (ειδικά του Λυκείου) έχουν χάσει το στοίχημα της ισότιμης προσέλευσης στις εξετάσεις του καλοκαιριού. Είναι ήδη γεγονός πως σε πολλά από τα εξεταζόμενα μαθήματα κατεύθυνσης έχουν διδαχτεί ελάχιστες ώρες και η ύλη δεν πρόκειται να καλυφθεί ποτέ. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι διευθυντές και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί κάνουν κάθε χρόνο ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό και κουτσά στραβά θα βγει και φέτος η σχολική χρονιά.
 
Ωστόσο, για το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας του  Ηρακλείου τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το πρόγραμμα σπουδών, οι υποδομές και γενικότερα η λειτουργία του ελέγχονται από ευρωπαίους αξιολογητές. Η έλλειψη καθηγητών και το χρόνιο κτηριακό του πρόβλημα αποτελούν λόγο κλεισίματος του σχολείου και συνεπώς  απομάκρυνσης του ευρωπαϊκού οργανισμού ENISA, για τα ξενόγλωσσα παιδιά των υπαλλήλων του οποίου υποτίθεται ότι φτιάχτηκε. Με λίγα λόγια, στο σχολείο αυτό αν δεν υπάρχουν δάσκαλοι απλώς δεν αξιολογείται θετικά, το σχολείο κλείνει και αφού το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να παράσχει αυτή την βασική υπηρεσία στους υπαλλήλους του ENISA, απομακρύνεται και ο οργανισμός.
 
Πολλοί είναι βέβαια εκείνοι που θα εύχονταν να υπήρχε αντίστοιχη ευρωπαϊκή αξιολόγηση, το ίδιο αυστηρή και για τα υπόλοιπα σχολεία, στις ορεινές περιοχές της Κρήτης ή και στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου εξακολουθούν να χάνονται χιλιάδες ώρες. Ακόμα και αν η απειλή για κλείσιμο του Ευρωπαϊκού Σχολείου, παραμένει μόνο... απειλή καλό θα ήταν να νοιαζόταν το ίδιο και κάποιος για τα παιδιά των υπόλοιπων, κοινών θνητών.
 
Όλα αυτά φυσικά δε μειώνουν το δίκαιο του αιτήματος της εκπαιδευτικής κοινότητας του Ευρωπαϊκού Σχολείου. Για αυτό το δίκιο θα βρίσκονται αύριο Τρίτη μπροστά στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου.

Όπως δηλώνει στο e-kriti ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Ευρωπαϊκού Σχολείου Gian Andrea Garancini, μέχρι και σήμερα λείπουν οι μισοί εκπαιδευτικοί (15 από τους 30 συνολικά που προβλέπονται). Το κυριότερο πρόβλημα όμως είναι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών για τα μαθήματα κατεύθυνσης του πτυχίου Baccalaurreate, στα οποία θα εξεταστούν τα παιδιά το καλοκαίρι. «Αν και μπήκαμε στον Νοέμβριο από το σχολείο λείπει ακόμα Χημικός, Βιολόγος και καθηγητής Γαλλικής γλώσσας. Μαθήματα στα οποία τα παιδιά θα δώσουν εξετάσεις χωρίς ακόμα να έχουν κάνει ούτε μια ώρα μάθημα» αναφέρει ο ίδιος.
 
Σε κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν ο Σύλλογος των Διδασκόντων, ο Σύλλογος Γονέων και το Δεκαπενταμελές μαθητικό Συμβούλιο του Σχολείου αναφέρονται τα εξής:
 
«Διαχρονικά, και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι κοινωνικές δαπάνες ολοένα περικόπτονται και τα κονδύλια για την παιδεία μειώνονται συνεχώς, χτυπώντας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

ευρωπαϊκό σχολείο

ευρωπαϊκό σχολείο, by renas

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής στο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας  παραμένουν τεράστια κενά εκπαιδευτικών, σε ειδικότητες γλωσσικές και μαθημάτων πανευρωπαϊκά εξεταζόμενων στο European Baccalaureate, ενώ παραμένει ζητούμενο η εξασφάλιση επαρκούς κτιριακής εγκατάστασης, η ισότιμη δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων σε ελληνικά ΑΕΙ/ΑΤΕΙ, καθώς και η έγκαιρη πρόσληψη και πληρωμή των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία του Σχολείου, την επιβάρυνση της εργασίας των συναδέλφων και το κλίμα αβεβαιότητας για την ομαλότητα της σχολικής χρονιάς και το μέλλον του σχολείου.
 
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης (ΠΔΕ) είναι απόλυτα και έγκαιρα ενήμερη για όλα τα προβλήματα του ΣΕΠ, τόσο για αυτά που πηγάζουν από τις ιδιαιτερότητες στην διοίκηση και το πρόγραμμα σπουδών του, που συνδέονται με την πιστοποίησή του να παρέχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και να διεξάγει τις απολυτήριες εξετάσεις European Βaccalaureate, όσο και για αυτά που αποτελούν κοινά προβλήματα με κάθε δημόσιο σχολείο.
 
Περισσότερο από ποτέ η ύπαρξη του σχολείου είναι σε κίνδυνο, ενώ αυτοί που οδήγησαν το σχολείο σε αυτή την κατάσταση, επικαλούνται ακριβώς αυτά τα προβλήματα ως επιχείρημα για το κλείσιμο του.
 
Θα το πούμε για μια ακόμη φορά: το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου
 
* είναι το μόνο δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα που ακολουθεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Σπουδών και παρέχει δυνατότητα λήψης του Ευρωπαϊκού Απολυτηρίου,
 
* είναι το μοναδικό δημόσιο σχολείο που έχει αγγλόφωνο τμήμα
 
* έχει αξιολογηθεί θετικά για το εκπαιδευτικό του έργο από αρμόδιους ευρωπαίους επιθεωρητές, αξιολόγηση που ωστόσο παραμένει με σημαντικές ανεπάρκειες στο θεσμικό πλαίσιο και στο κτιριακό πρόβλημα
 
* είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παραμονή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Δικτύων (ENISA) –του μοναδικού που εδρεύει στην Ελλάδα.
 
Ειδικότερα, για το εκρηκτικό πρόβλημα των κενών στο ΣΕΠ, απαιτούμε  από την ΠΔΕ και το Υπουργείο Παιδείας την άμεση στελέχωση του σχολείου μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με προτεραιότητα στους συναδέλφους που συμμετείχαν σε διαγωνισμό της ΠΔΕ και των οποίων ο διορισμός δεν έχει προχωρήσει.
 
Για τον λόγο αυτό προχωράμε την Τρίτη 3 Νοέμβρη σε ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας, στις 9:00 πμ με αφετηρία την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, και στάσεις στην Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ηρακλείου, με συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων! Ο αγώνας μας θα είναι διαρκής και τώρα μόλις (ξανα-) ξεκινάει!»
 
Μάριος Διονέλλης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis