Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Αίμα και ατέλειωτος πόνος στους δρόμους της Κρήτης

Image
τροχαιο ατυχημα
 clock 08:01 | 01/11/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Δρόμοι ποτισμένοι με αίμα, λίστες νεκρών και τραυματιών που θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη, υποσχέσεις δεκαετιών για ένα καινούργιο ΒΟΑΚ από τη μία άκρη του νησιού έως της άλλη... Και όμως, η Κρήτη του 2015 διαθέτει τον πιο επικίνδυνο ευρωπαϊκό δίκτυο χωρίς να υπάρχει ελπίδα να αποκτήσει έναν ασφαλή δρόμο στα χρόνια που έρχονται.

Καθημερινά στους δρόμους του νησιού οι οδηγοί παίζουν τη ζωή τους κορώνα - γράμματα. Ένας Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης σωστή καρμανιόλα στα περισσότερα κομμάτια του. Ελάχιστες παρεμβάσεις στο πέρασμα των δεκαετιών που σε καμία περίπτωση δεν αρκούν. Τα τμήματα που διαθέτουν το διαχωριστικό στηθαίο έχουν εντυπωσιακά μικρότερο δείκτη δυστυχημάτων και σε μια "λογική" και αποτελεσματική πολιτεία θα είχαν αποτελέσει τον μπούσουλα για μια έστω και προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μάταια όμως. Ο ΒΟΑΚ τρώει τα ... παιδιά του και θα εξακολουθήσει να το κάνει όσο συνεχίζεται η εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν τον ΒΟΑΚ μόνο στην προεκλογική τους ατζέντα. Εξαγγελίες από τις εξέδρες στην πλατεία Ελευθερίας, ανούσιες συσκέψεις επί συσκέψεων την ώρα που το εθνικό δίκτυο βάφονταν με το αίμα των Κρητικών αλλά και των ξένων επισκεπτών. Η Κρήτη είδε τα κονδύλια να περνούν, τις ευκαιρίες να χάνονται η μία πίσω από την άλλη και έφτασε στο 2015, σε σημείο που να θεωρείται πλέον γραφικός όποιος τολμά να μιλήσει για νέο εθνικό δρόμο. Για ... ΝΟΑΚ (κάποιοι αθεόφοβοι τον έταζαν κι αυτόν) ούτε λόγος, εκεί όποιος αναφερθεί θα χρήζει ιατρικής παρακολούθησης...

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού, καθώς τα ελαχιστα έργα, οι κακοτεχνίες σε δρόμους που παραδόθηκαν στην κυκλοφορία τα τελευταία χρόνια, αλλά και η απουσία οράματος, μελέτης, χρηματοδότησης και σωστής κατασκευής, αναγκάζουν τους οδηγούς να χρησιμοποιούν δρόμους ακατάλληλους και επικίνδυνους για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.

Λίστα θανάτου
Από την αρχή του 2015 μέχρι και σήμερα η Κρήτη έχει θρηνήσει 63 άτομα στους δρόμους της. Ήδη, μιλάμε για τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 15 ετών, με τους δείκτες να έχουν αυξηθεί σε εφιαλτικά επίπεδα! Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως την ώρα που σε ολόκληρη τη χώρα ο συνολικός αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων σημειώνει μείωση κατά 3,6%, στη Κρήτη καταγράφεται αύξηση που αγγίζει το 24%!

​Αξίζει να σημειωθεί πως το 2014 έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα 56 συνολικά άτομα, ενώ το 2013 είχαν καταγραφεί 63νεκροί στους δρόμους του νησιού. 

Αν σε αυτούς τους αριθμούς προσθέσει κανείς τους τραυματίες, αλλά και τους ανθρώπους που θα ζουν για το υπόλοιπο της ζωής τους καθηλωμένοι σε κρεβάτια, ή αναπηρικά αμαξίδια, τότε μπορεί να φτάσει αβίαστα στο συμπέρασμα πως το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων/δυστυχημάτων και της συνολικής οδηγικής συμπεριφοράς των Κρητικών είναι το υπ'  αριθμόν ένα πρόβλημα του νησιού!

Γιώργος Λαμπράκης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis