Κρήτη

Εκδήλωση και βραβεύσεις απο το Δίκτυο Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης

272319.jpg

Με ασφυκτικά γεμάτη την αίθουσα “Καστελλάκη” του Επιμελητηρίου Ηρακλείου ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Δίκτυο Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης την Τρίτη 13.12.2016 με θέμα  “Ηράκλειο – Πολιτισμός – Κοινωνικό έργο” με παράλληλη βράβευση δύο άξιων συμπολιτών μας, του Πατέρα Νικολάου Πασχαλίδη Πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου και του τέως Αντιδημάρχου κ. Νικόλαου Ματζαπετάκη.

Την πλακέτα στον ιερέα Ν. Πασχαλίδη παρέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος και την πλακέτα στον Ν. Ματζαπετάκη ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλειος Λαμπρινός.
Το συγκρότημα του Βασίλη Ξημέρη έκλεισε την βραδιά με εξαιρετικά μουσικά ακούσματα.
Η Πρόεδρος του Δικτύου Σκεύω Μπιζιώτη τόνισε την μεγάλη σημασία του πολιτισμού και του κοινωνικού έργου, δύο αξίες, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους και τις οποίες πρέπει να περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο.   

Η Ομιλήτρια κ. Τσαντηράκη Ελένη, Κοινωνιολόγος, τέως Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης,  αναφέρθηκε στον ρόλο του πολιτισμού και της Κοινωνικής Πολιτικής στην ανάπτυξη της πόλης του Ηρακλείου . Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι ο πολιτισμός, ως η δεύτερη φύση του ανθρώπου αποτελεί απαραίτητο εργαλείο, όχι μόνο για την κατανόηση του παρελθόντος και τον προγραμματισμό του μέλλοντος, αλλά και για τη διαχείριση του παρόντος. 
      Η σχέση της πόλης του Ηρακλείου  με τον πολιτισμό καθίσταται βαθιά και ριζική με την μακραίωνη κοινωνική δράση και πολιτιστική παράδοση, προσφέροντας  στον κάθε πολίτη του Ηρακλείου, στον κάθε επισκέπτη,  μια άμεση και ποθητή γνωριμία με τα αρχέτυπα του πολιτισμού μας, μια συνομιλία θερμή με τις πνευματικές μορφές που δημιούργησε ο τόπος μας,  ένα άγγιγμα της γενέθλιας γης, όπου βυθίζονται οι ρίζες μας και από όπου αντλούμε ακόμα ζώπυρους χυμούς.

Η πόλη μας με την μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά έχει μετατραπεί σε φυτώριο πολιτισμού και τέχνης με δραστηριότητες που αναπτύσσονται με την υποστήριξη και την συνεργασία  δημόσιων και ιδιωτικών  φορέων, πολιτιστικών φορέων, εκπαιδευτικών και εκκλησιαστικών ιδρυμάτων , ιδιωτών , σε ένα πλαίσιο δημιουργίας για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μέσα στην καθημερινότητα, για τη συνειδητή συμμετοχή στη ροή των πραγμάτων που μας περιβάλλουν και μας επηρεάζουν, για την άμεση και ενυπόστατη συμβολή στη ζώσα ιστορικότητά μας.

Αναπτύσσεται έτσι η πολιτιστική ταυτότητα της πόλης, η γκραβούρα  της, το στίγμα της, η μετατροπή της σε ένα συνεχές εργαστήρι πολιτισμού ελκυστικό για όλους τους πολίτες της χώρας . Πόλη, πολίτες, πολιτισμός είναι έννοιες που λειτουργώντας διαλεκτικά δίνουν μια δυναμική προοπτική, σήμερα, στις αναζητήσεις ανήσυχων και ευαίσθητων  πολιτών . Μέσα από αυτή την δυναμική αναπτύχθηκαν  στην πόλη μας  ένα πλήθος  οργανώσεων, που διακρίθηκαν  για την προσφορά του κοινωνικού τους έργου  στην τοπική κοινωνία στην παροχή κάθε δυνατής υπηρεσίας προς την κοινωνία αφοσιωμένοι στις διεθνείς ανθρωπιστικές αρχές και στην αλληλέγγυα εθελοντική προσφορά βοήθειας προς τον συνάνθρωπο.  

Πολιτισμός και κοινωνική προσφορά είναι έννοιες αλληλένδετες και συμπληρωματικές, όπου αξίες της ανθρώπινης ύπαρξης προωθούνται και εκφράζουν την δημιουργική πλευρά του ανθρώπου. 

Στόχος   η κινητοποίηση ανθρώπων όλων των ηλικιών, κοινωνικών στρωμάτων και εθνικοτήτων και σκοπός η συνεισφορά στην προαγωγή της κοινωνικής ζωής του τόπου. 

Η πληθώρα  των δράσεων στην πόλη μας ειδικά σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο έρχονται να επιβεβαιώσουν   ότι το Ηράκλειο  είναι ένας ανθρώπινος οργανισμός όπου «κάθε της στοιχείο αλληλοσυνδέεται και επιτυγχάνεται η αρμονία της ισορροπίας και λειτουργίας».  Ζώντας λοιπόν σε μια όμορφη πόλη σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δεν μπορούμε  πάρα να παραδεχτούμε ότι η πολιτιστική και κοινωνική προσφορά είναι κάτι με το οποίο ζούμε και μεγαλώνουμε.  

Κρήτη

Κρήτη - καύσωνας: Το ΕΚΑΒ ενεργοποιεί το σχέδιο «Περσέας»

ΕΚΑΒ

Ενεργοποιείται και στην Κρήτη - όπως και σε όλη τη χώρα - το σενάριο «Καύσωνας» του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης «ΠΕΡΣΕΑΣ» με εντολή του προέδρου του ΕΚΑΒ κ. Νίκου Παπαευσταθίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όλες οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) πρέπει να ενεργοποιήσουν τα ειδικά σχέδια εκτάκτων αναγκών των Μονάδων ευθύνης τους, δηλαδή Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία κ.α., ώστε οι δομές να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν ως απόρροια του καύσωνα.

Επίσης, ζητείται η συνεργασία περιφερειακών ενοτήτων και δήμων με τις δημόσιες δομές υγείας ώστε να εντατικοποιηθεί η παροχή βοήθειας σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αλλά και η διευκόλυνση όλων των πολιτών -όχι μόνο των ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα από τις υψηλές θερμοκρασίες- και δεν έχουν τις προϋποθέσεις αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών στον τόπο που διαμένουν στην πρόσβαση σε κλιματιζόμενους χώρους.

Τέλος, το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ ζητά τον έλεγχο και την πιστοποίηση της ομαλής λειτουργίας όλων των απαραίτητων υποδομών (κλιματιστικές μονάδες, ηλεκτρικές γεννήτριες και εφεδρείες αυτών, σύστημα ύδρευσης, ψυκτικοί θάλαμοι) στις δομές των ΥΠΕ και τη διασφάλιση αποθεμάτων απαραίτητου φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού (οροί, ευπαθή φάρμακα, κ.α.) και προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία τους συνυπολογιζόμενου και του ενδεχόμενου έκτακτων μεταβολών στα ωράρια λειτουργίας των διαφόρων αρμοδίων υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρυσοχοϊδης για καύσωνα: Εκκληση στους πολίτες για στοχευμένη χρήση του ηλεκτρικού και νερού

Καύσωνας: Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους - Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπ. Εργασίας

Καύσωνας: Έκκληση από τον Δήμο Ηρακλείου για τα αδέσποτα