Κρήτη

Ηράκλειο

Ταξιδεύοντας... Ισπανία με το Μουσείο Καζαντζάκη

Μουσείο Καζαντζάκη,

Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, και την αιγίδα της Iσπανικής Πρεσβείας, θα πραγματοποιηθεί το 1ο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης με τίτλο «Ταξιδεύοντας …» που διοργανώνει το Μουσείο Καζαντζάκη από τις 12 έως τις 17 Ιουλίου.
Σήμερα σε συνέντευξη τύπου στη Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάστηκαν οι εξαιρετικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ από τον εντεταλμένο σύμβουλο πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστα Φασουλάκη, τον Διευθυντή του Μουσείου Καζαντζάκη Στέλιο Ματζαμπετάκη, τον αντιπρόεδρο του μουσείου Μιχάλη Ταρουδάκη και την συντονίστρια του φεστιβάλ Χρύσα Μαυρόκωστα.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο πολιτιστικό πολυθεματικό εξαήμερο, σε Ηράκλειο και Μυρτιά, βασισμένο στα ταξιδιωτικά κείμενα του μεγάλου συγγραφέα, που το φετινό καλοκαίρι εγκαινιάζεται με μία χώρα που επέδρασε καταλυτικά στη ζωή και το έργο του.

Το Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας… Ισπανία» θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν ενεργά σε ποικίλες δράσεις που έχουν σχεδιαστεί και θα τους «κοινωνήσουν» με τον ιδιαίτερο πολιτισμό (ιστορία, λόγος, μουσική, χορός, τέχνη, γαστρονομία) μιας αγαπημένης χώρας του Καζαντζάκη. Παράλληλα, θα γίνει το επίκεντρο μίας δημιουργικής συνάντησης καλλιτεχνών, τόσο μεταξύ τους όσο και με το κοινό, φιλοδοξώντας να προσφέρει μοναδικά ερεθίσματα για περαιτέρω πολιτιστικές δράσεις, με συμμετοχή και του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού.

«Με ιδιαίτερη χαρά η Περιφέρεια Κρήτης συνδιοργανώνει με το μουσείο Καζαντζάκη και το δήμο Αρχανών-Αστερουσίων το εξαιρετικό αυτό φεστιβάλ λόγο και τέχνης με σκοπό την ανάδειξη του συγγραφικού έργου των «Ταξιδιωτικών» οδοιπορικών που πραγματοποίησε ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας. Τα «Ταξιδιωτικά» βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη δεν είναι ίσως τόσο διαδεδομένα στο κόσμο, και αυτό επιδιώκουμε μέσω του φεστιβάλ Τέχνης και Λόγου, να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τα σπουδαία αυτά κείμενα. Καλούμε τους πολίτες να συμμετέχουν στο μοναδικό αυτό φεστιβάλ που επιδιώκουμε να γίνει θεσμός», δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Μουσείου Καζαντζάκη Στέλιος Ματζαμπετάκης ανέφερε, ότι, «για πρώτη φορά καθιερώνουμε ένα θεσμό για τα «Ταξιδιωτικά» του Νίκου Καζαντζάκη. Τα «Ταξιδιωτικά» περιγράφουν, ψυχογραφούν τον πολίτη της χώρας που ταξίδεψε ο Καζαντζάκης και έτσι παρουσιάζεται ο πολιτισμός, η τέχνη, η ιστορία, οι άνθρωποι. Όλη η Μυρτιά μετατρέπεται σε χώρο υπαίθριας έκθεσης και παρουσίασης μια «μικρής Ισπανίας».

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει καθημερινά ενότητες για παιδιά 6μ.μ.-8μ.μ. στο πλαίσιο των οποίων οι μικροί επισκέπτες θα διασκεδάσουν με παραδοσιακά ισπανικά παιχνίδια, εργαστήρια κεραμικής και εικαστικών, αφήγηση παραμυθιού, παιδικό θέατρο και κινηματογραφικές προβολές.

Αξίζει να τονιστεί ότι στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργεί η υπαίθρια Έκθεση-Διαδρομή «Ταξιδεύοντας» όπου ο επισκέπτης, περιδιαβαίνοντας τα ειδικά διαμορφωμένα σοκάκια γύρω από το Μουσείο, θα γνωρίσει σημαντικές στιγμές της ισπανικής ιστορίας και κουλτούρας μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο (Φιλόσοφοι-Τοπίο-Ισπανική ψυχή-Εμφύλιος-Ελ Γκρέκο). Στους ίδιους χώρους θα εξελίσσονται καθημερινά χοροθεατρικά δρώμενα-φλαμένκο εμπνευσμένα από τις διαφορετικές όψεις του ισπανικού εμφύλιου αλλά και χορόδραμα βασισμένο στη λατρεία του ταύρου στην ισπανική κουλτούρα.

Στο Μουσείο Καζαντζάκη θα φιλοξενείται παράλληλα η θεματική έκθεση «Το ταξίδι, η αναζήτηση, οι ανταποκρίσεις» με επιστολές, προσωπικά αντικείμενα και πρωτότυπο υλικό, θα γνωρίσουν τα ταξίδια του Καζαντζάκη και την πραγματικότητα της χώρας που τον ενέπνευσε στη συγγραφή του έργου «Ταξιδεύοντας. Ισπανία».

Κάθε βραδιά του Φεστιβάλ θα ολοκληρώνεται με μία μεγάλη κεντρική εκδήλωση αρχής γενομένης από την Τρίτη 12 Ιουλίου με τη δημόσια ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου του Καζαντζάκη «Ταξιδεύοντας. Ισπανία» που θα φιλοξενηθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, από τις 7.30μ.μ. με συντονιστή τον Νίκο Ψιλάκη.

Τετάρτη 13 Ιουλίου: Εσπερίδα με θέμα «Ταξιδεύοντας… Ισπανία με τον Νίκο Καζαντζάκη» στις 7μ.μ. στο Μουσείο Καζαντζάκη με ομιλητές τους: Γιώργο Στασινάκη, Δρ. Νίκο Μαθιουδάκη, Δρ. Άννα Ρόζενμπεργκ, Έφη Μπουκουβάλα-Κλώντζα, Δρ. Helena González Vaquerizo και Antonio Ramírez Almanza. Στις 9.30μ.μ. στην πλατεία του Μουσείου θα ακολουθήσει ένα οδοιπορικό στην Ισπανία του Καζαντζάκη, του Λόρκα και του Χατζιδάκι με τους Μυρτώ Γεωργιάδη, Γιάννη Ιδομενέως, Λίλυ Δάκα και Μιχάλη Βιρβιδάκη.

Πέμπτη 14 Ιουλίου: Στην πλατεία του Μουσείου στις 9μ.μ. μουσική θα περιμένει τους επισκέπτες με τοπικά μουσικά ιδιώματα της Μεσογείου με τους Στέλιο Πετράκη, Efren Lopez και Bijan Chemirani αλλά και ένα μουσικό πάντρεμα κρητικής και ισπανικής μουσικής με τίτλο «Ο θρήνος και το πάθος στο τραγούδι της Κρήτης και της Ανδαλουσίας» με τους Δημήτρη Σγουρό, Δημήτρη Σιδερή, Στέλιο Συκάκη, Γιάννη Παπατζανή, Jose Parrondo και Roland Hoffmann.

Παρασκευή 15 Ιουλίου: Στις 9.30μ.μ μουσικο-θεατρική παράσταση από το Κέντρο Κλασσικού Δράματος και Θεάματος Παντείου Πανεπιστημίου σε σκηνοθεσία Γιάγκου Ανδρεάδη ενώ στις 11.30μ.μ. στην πλατεία του Μουσείου θα πραγματοποιηθεί η προβολή ισπανικής ταινίας.
Σάββατο 16 Ιουλίου: Ξεχωριστή αναμένεται να είναι η μεγάλη συναυλία που θα δοθεί στις 9.30μ.μ. στην πλατεία του Μουσείου με τίτλο «Λόρκα ο Αποστολικός», με τραγούδια σε ποίηση του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα που μελοποίησαν οι: Θεοδωράκης, Χατζιδάκις Κραουνάκης, Λεοντής Γ. Γλέζος. Θα διευθύνει ο Χρήστος Λεοντής.

Κυριακή 19 Ιουλίου: Στις 6.30μ.μ. γαργαλιστικές μυρωδιές θα τσιγκλήσουν τους επισκέπτες, που θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν γαστρονομικά στην Ιβηρική χερσόνησο με τη βοήθεια του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής. Το πρώτο Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας… Ισπανία» θα κλείσει στις 9.30μ.μ. στην πλατεία του Μουσείου με καλή ισπανική μουσική, ανδαλουσιανό φλαμένγκο με τίτλο «Miradas Flamencas».

Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες. Πληροφορίες στο 2810 741689, στο info@kazantzaki.gr , http://www.kazantzaki.gr/, www.kazantzakistraveling.gr , facebook.com/kazantzakis.traveling

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ανησυχούν για τα κρούσματα κορωνοϊού στα χωριά

Αρχάνες

Ανακοίνωση, μέσα από την οποία εκφράζει την ανησυχία της για τα "πολλά κρούσματα κορωνοϊού" στην περιοχή, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων.

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

Η εμφάνιση πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες σε χωριά του δήμου μας, επιβεβαιώνει το βάσιμο των ανησυχιών μας.

Εδώ και ένα χρόνο αποκαλύπτονται οι σοβαρές ευθύνες κυβέρνησης, δημοτικής αρχής και τοπικών κομματικών στελεχών, για τον τρόπο που διαχειρίζονται την πανδημία. Επικαλούνται την ατομική ευθύνη, όταν είναι γνωστό πως οι ελλείψεις και η υποστελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά.

Με την στάση τους αυτή επιχειρούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ. Τα ελλιπή πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, αφήνουν εκτεθειμένους στην πανδημία υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει με τον εμβολιασμό των κατοίκων του δήμου. Μάλιστα, εξαιτίας των πρόσφατων κρουσμάτων είχαν κλείσει ήδη, πριν το νέο lockdown, σχολεία της περιοχής μας.

Είναι φανερό ότι το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Αρκαλοχωρίου, που καλύπτει τις περιοχές Αρχανών και Καζαντζάκη και το ΚΥ Χάρακα που καλύπτει τα χωριά των Αστερουσίων, πρέπει άμεσα να στελεχωθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και να εξασφαλιστεί η κατάλληλη υποδομή ώστε να αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους που αφορά αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών και γενικά την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Επιπλέον, τα περιφερειακά ιατρεία, των οποίων η υποστελέχωση είναι διαχρονικό πρόβλημα και η στελέχωσή τους διαχρονικό αίτημά μας, πρέπει ΑΜΕΣΑ να αναλάβουν ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και συνολικότερα της υγείας του λαού, με όλες τις απαραίτητες ενέργειες (πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, υλικοτεχνικού εξοπλισμού κτλ.)

Είναι θετικό γεγονός το ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ διεξήγαγε rapid test στους Κουνάβους και πριν λίγες μέρες στις Αρχάνες. Όμως αυτά πρέπει να επαναληφθούν σε όλα τα χωριά του δήμου μας και να εξασφαλιστεί η δυνατότητα για διεξαγωγή μοριακού τεστ όποτε το επιθυμεί κάποιος πολίτης, στα ΚΥ της περιοχής.

Αν θέλει η δημοτική αρχή να συμβάλλει ουσιαστικά και ολοκληρωμένα στην αντιμετώπιση της κατάστασης, ας υιοθετήσει τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει από την αρχή της πανδημίας στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα να απαιτήσει:

• Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό των ΚΥ Χάρακα και Αρκαλοχωρίου (που καλύπτουν τις περιοχές Αρχανών και Καζαντζάκη στο Δήμο μας), των Περιφερειακών Ιατρείων και εξασφάλιση κατάλληλων υποδομών ώστε να αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους.

• Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ σε όλους τους κατοίκους του δήμου μας, από κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε κάθε χωριό και στους χώρους δουλειάς.

• Πραγματοποίηση ουσιαστικής ιχνηλάτησης των επαφών όλων των κρουσμάτων, όπου προκύπτουν. Αμέσως να γίνονται διαγνωστικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Σε όλες τις περιπτώσεις που τα rapid test προκύπτουν θετικά, να επιβεβαιώνονται με μοριακά τεστ.

• Άμεσα απαλλαγή επαγγελματιών και αγροτών από δημοτικά τέλη. Πάγωμα των χρεώσεων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο-ίντερνετ και να μην γίνει καμία διακοπή. Πάγωμα των δανείων για Α΄ κατοικία, επαγγελματικά δάνεια πληγέντων επιχειρήσεων, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους.

• Έγκυρη και αναλυτική ενημέρωση από τον δήμο για την πορεία της πανδημίας στην περιοχή και τα αποτελέσματα των τεστ για κάθε χωριό του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης,

Καρκαβάτσος Μανώλης

Χατζηγεωργίου Πάρης

Γενετζάκης Γιώργος

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Οι ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ και η ... ζωηρή παρέα

Ο Μιχάλης Μπούσης μίλησε στο ekriti.gr από την Αμερική για τις εξελίξεις στον ΟΦΗ

Ηράκλειο: Πήγαν να ανοίξουν αυτοκίνητο... με τους αστυνομικούς μέσα!