Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Δεν έμεινε… ελιά για να ραβδίσουν

elaiones_megali.jpg
 clock 14:05 | 29/10/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ταξιδεύουν οι εκπρόσωποι των αγροτών της Βιάννου, προκειμένου να ζητήσουν τη στήριξη της Πολιτείας για την καταστροφή που έχουν υποστεί στα λιόφυτα τους.
Η φετινή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς έχει εξελιχθεί σε έναν εφιάλτη χωρίς προηγούμενο, αφού η ζημιά στον ελαιόκαρπο έχει ξεπεράσει σε κάποιες περιοχές της Κρήτης και το 80%.

Ειδικά στην Έμπαρο, η καταστροφή από τη σχινοκαρπία και το δάκο, έχει  «χτυπήσει» κόκκινο. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του αγροτικού Συλλόγου της περιοχής Γιώργος Περογιαννάκης, ο ίδιος έχει λιόφυτο, στο οποίο από τα 150 ελαιόδεντρα, φορτωμένα με ελιές και έτοιμα για ράβδισμα είναι μόλις 3!
Τις προηγούμενες μέρες, είχε προηγηθεί μια σύσκεψη στο Δήμο Βιάννου, ανάμεσα στο Δήμαρχο κ. Παύλο Μπαριτάκη και τους εκπροσώπους των αγροτών. Εκεί συγκεντρώθηκαν όλα τα προβλήματα και τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών, με τους μετέχοντες να συντάσσουν και επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία γίνεται αναφορά για όλα όσα καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή.
Το θετικό στην όλη υπόθεση, είναι ότι ο Υπουργός κ. Σταύρος Αραχωβίτης, δέχτηκε αμέσως να δει τους αγρότες από τη Βιάννο. Η συνάντηση θα γίνει αύριο στις 10 το πρωί, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στη διάρκεια αυτής θα τεθεί το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι ελαιοπαραγωγοί  δε θα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και στα καλλιεργητικά έξοδα της επόμενης χρονιάς.
Παράλληλα στα πλαίσια της συνάντησης στο Υπουργείο θα τεθεί και η παράμετρος της μειωμένης παραγωγής λόγω της κλιματικής αλλαγής
Το πρόβλημα λόγω της ανομβρίας είναι πολύ σοβαρό, επισημαίνει ο κ. Περογιαννάκης, επιτείνοντας το, με συνέπεια, η παραγωγή λαδιού να είναι μια υπόθεση για… λίγους.
Το θέμα αυτό το προηγούμενο διάστημα έχει φτάσει στο παρελθόν και στη Βουλή, μέσα από Παρεμβάσεις Βουλευτών που ζητούσαν μέτρα για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Βιάννου.
«Μετά από τη σύσκεψη που έγινε στη Βιάννο, αποφασίστηκε αυτό το ραντεβού. Και στην ΠΕΔ τέθηκε το θέμα, με τους Δημάρχους να συζητούν το ζήτημα», είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στο ekriti.gr ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης.
Μάλιστα θεωρείται ότι μια θετική απάντηση του Υπουργού θα θέσει επί τάπητος το πρόβλημα και για άλλες περιοχές του νησιού.  

Ανδρέας Κριτσωτάκης
 
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis