Κρήτη

Επιστολή στον Τσιρώνη για τα εξ αδιαιρέτου κτίσματα του Ηρακλείου

Εξ Αδιαιρέτου

Επιστολή στον αρμόδιο υπουργό για τα αυθαίρετα κτίσματα Γιάννη τσιρώνη απέστειλε η Ένωση ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, σε μία προσπάθεια όπως αναφέρει στην επιστολή, να βρεθεί λύση  στο θέμα των εξ αδιαιρέτου οικοπέδων, στα οποία έχουν κτιστεί αυθαίρετες οικοδομές. Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Κύριε Υπουργέ
Με την παρούσα μας θέλουμε να βοηθήσουμε την προσπάθεια σας να λυθεί το θέμα των εξ αδιαιρέτου οικοπέδων, στα οποία έχουν κτιστεί αυθαίρετες οικοδομές, όπως υποσχεθήκατε σε πρόσφατη επίσκεψή σας στο Ηράκλειο. 
Αυτό που ενδιαφέρει όλους τους ιδιοκτήτες εξ' αδιαιρέτου οικοπέδων, σε συγκεκριμένο τμήμα των οποίων έχουν κτίσει αυθαίρετη οικοδομή,  είναι το πως θα μπορέσουν να τακτοποιήσουν ή να νομιμοποιήσουν την οικοδομή τους και να έχουν τη δυνατότητα να  μεταβιβάσουν το οικόπεδο με την οικοδομή,  είτε στα παιδιά τους, είτε να έχουν τη δυνατότητα να τα πουλήσουν.
Το κράτος προκειμένου να διευκολύνει  την τακτοποίηση αυθαιρέτων έχει επιτρέψει να γίνει η δήλωση τακτοποίησης ή νομιμοποίησης, αν γίνει προσύμφωνο μεταξύ όλων των συνιδιοκτητών του εξ' αδιαιρέτου ακινήτου για σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας ή για διανομή των οικοπέδων. Όμως η σύνταξη του προσυμφώνου εξασφαλίζει μόνο το δικαίωμα της ένταξης στο νόμο, που σημαίνει και την είσπραξη από το δημόσιο των ποσών που απαιτούνται χωρίς να εξασφαλίζει και τη δυνατότητα μεταβίβασης ακινήτου. Το όφελος που έχει ιδιοκτήτης είναι, ότι δεν θα του επιβληθεί στο μέλλον πρόστιμο αυθαιρέτου, το τυχόν πρόστιμο που ήδη του έχει επιβληθεί διαγράφεται, δεν κινδυνεύει με κατεδάφιση η οικοδομή του και έχει τη δυνατότητα να κάνει σύνδεση με ρεύμα και νερό αν δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα. Για να μπορέσει όμως να μεταβιβάσει το οικόπεδο με την οικοδομή, θα πρέπει όλοι οι συνιδιοκτήτες του εξ' αδιαιρέτου οικοπέδου, να υπαχθούν στη ρύθμιση αυθαιρέτων, να τακτοποιήσουν τις αυθαίρετες οικοδομές τους (οτιδήποτε έχει κατασκευαστεί μέσα στο εξ' αδιαιρέτου οικόπεδο). Εκτός από αυτό θα πρέπει στη συνέχεια να γίνει οριστικό συμβόλαιο σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας ή αυτούσιας διανομής του εξ' αδιαιρέτου οικοπέδου. Αυτά σημαίνουν ότι θα πρέπει να έχουν ταυτόχρονα όλοι την οικονομική δυνατότητα και τη θέληση να υπαχθούν στη ρύθμιση και  όλοι ανεξαιρέτως οι συνιδιοκτήτες του οικοπέδου, να πληρώσουν επιπλέον των προστίμων τακτοποίησης ή νομιμοποίησης και τους φόρους διανομής, τα συμβολαιογραφικά έξοδα και τα έξοδα μεταγραφής του συμβολαίου. Οι πιο πάνω προϋποθέσεις είναι δύσκολο έως απίθανο να συμβούν και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να ερευνήσει  ο κάθε ιδιοκτήτης αυθαιρέτου αν μπορεί να ανεξαρτητοποιήσει μόνος του το τμήμα του οικοπέδου στο οποίο έχει κτίσει την οικοδομή, ώστε να μπορεί να μεταβιβάσει το αυτοτελές πλέον οικόπεδο του με την οικοδομή, χωρίς να εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα και τη διάθεση, των υπολοίπων συνιδιοκτητών του εξ αδιαιρέτου οικοπέδου.
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις μπορεί ο καθένας ιδιοκτήτης να κινηθεί χωριστά από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες και να ανεξαρτητοποιήσει το οικόπεδό του, που σημαίνει επιπλέον  από την πληρωμή των προστίμων τακτοποίησης και πληρωμή φόρου χρησικτησίας 3%. 
Για να λυθεί το πρόβλημα δεν μπορεί να γίνει αλλαγή της πολεοδομικής νομοθεσίας και να δημιουργηθούν μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα εξαιτίας της ανεξαρτητοποίησης, ούτε να καταργηθούν οι διατάξεις κοινωνίας του Αστικού Κώδικα ώστε να μην χρειάζεται να συναινέσουν ή να ανεχτούν τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης οι συνιδιοκτήτες του μεγαλυτέρου οικοπέδου. Μπορεί όμως να καταργηθεί ο φόρος χρησικτησίας για όσους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ανεξαρτητοποιούν το ακίνητό τους και ταυτόχρονα τακτοποιούν την αυθαίρετη οικοδομή τους. Αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο που βιώνουμε,  οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν κτίσει σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα δεν μπορούν να επιβαρύνονται και με το κόστος της τακτοποίησης της οικοδομής και με το φόρο χρησικτησίας, με αποτέλεσμα το κράτος να μην έχει έσοδα ούτε από την τακτοποίηση ούτε από το φόρο χρησικτησίας. Θα ήταν πιο έξυπνο για το κράτος να καταργήσει το φόρο χρησικτησίας και να εισπράττει τα πρόστιμα της τακτοποίησης, αντί να μην εισπράττει τίποτα, το οποίο προτείνουμε ως τη μόνη ρεαλιστική και λογική λύση για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: 73 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

rapid test

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.402 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 647.

Στην Κρήτη, το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 83 νέα κρούσματα και συγκεκριμένα: 42 στο Ηράκλειο, 14 στα Χανιά, 13 στο Ρέθυμνο και 4 στο Λασίθι.

Δείτε την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Ο κορωνοϊός εμφανίστηκε ξανά σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Κρήτη - κορωνοϊός: Μεγάλη περιπέτεια για τον Αλέξανδρο μετά το εμβόλιο

Τζανάκης - κορωνοϊός: Τον Ιούνιο θα πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα